Newsflash
Ars Medici

Înțelegere pentru problemele medicinii de familie

de Dr. Andrea NECULAU - iul. 19 2017
Înțelegere pentru problemele medicinii de familie
     Ne-am obișnuit ca în fiecare an să ne întâlnim la aniversarea Zilei naționale a medicului de familie. Fiecare oraș al țării în care există o organizație afiliată Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF) preia, succesiv, misiunea organizării evenimentului. Când a venit rândul nostru, am încercat întâi să aflu care este semnificația acestei zile, căutând răspunsul la seniorii organizației noastre. Totuși, nimeni nu a știut dacă ziua de 4 iulie este reprezentativă pentru vreun eveniment de marcă din activitatea noastră, a medicilor de familie. Poate, cum sugera dr. Cristian Oană, vecinătatea cu ziua de 1 iulie a sf. mucenici doctori fără de arginți ar putea fi mai aproape de destinul nostru, ca breaslă.
     Am constituit echipa și am pornit la drum. Încă de la început, am centrat proiectul pe un eveniment important pentru dezvoltarea noastră profesională – modificarea duratei de pregătire vocațională a medicilor de familie, cu creșterea ei de la trei la patru ani. De aceea, am dedicat prima parte a conferinței, susținută de prof. dr. Viorela Enăchescu (UMF Craiova), noii programe de medicină de familie. S-a discutat despre elementele de schimbare din programă – redefinirea structurii stagiilor, a temelor clinice, definirea conceptului de medic tutore, cel care urmărește rezidentul pe întreaga durată de pregătire.
     Au fost prezentate noile module de formare, precum cel de cercetare, comunicare, urgențe, ecografie. Proiectul noii programe a fost realizat de un colectiv de medici de familie formatori cu experiență și revizuit de toate catedrele de medicină de familie din țară. Prof. dr. Liliana Rogozea (Brașov), prorector al Universității Transilvania, a arătat că acest proiect nu poate să prindă viață fără sprijinul universităților, care sunt instituții responsabile în procesul de formare a rezidenților conform OG nr. 18/2009 actualizate privind organizarea și funcționarea rezidențiatului. Prof. dr. Rogozea a sugerat stabilirea de parteneriate între cabinetele în care își desfășoară activitatea medicii formatori și facultățile de medicină. Acesta este un aspect vital pentru implementarea programei și, mai ales, pentru dezvoltarea de proiecte de cercetare comune. Dr. Raluca Zoițanu (București) a prezentat percepția medicilor tineri privind rezidențiatul, aceștia considerând procesul de formare actual ca fiind neadaptat nevoilor lor.
     Sesiunea dedicată politicii organizaționale a fost condusă de dr. Rodica Tănăsescu (București), președinta SNMF, care a punctat principalele revendicări. Invitații de la deschidere, printre care s-a numărat dr. Florin Orțan (Brașov), senator și membru în Comisia de Sănătate a Senatului, au arătat înțelegere pentru problemele medicinii de familei, exprimându-și întreaga disponibilitate pentru sprijin.
     În prima zi a avut loc și cursul preconferință dedicat diagnosticului și managementului diabetului zaharat tip 2, care a avut ca scop aprofundarea abilităților de urmărire a pacienților cu această patologie. Dr. Daciana Toma (București), coordonatorul grupului de diabet al SNMF, și prof. dr. Alina Mihaela Pascu (Brașov) au fost moderatorii cursului.
     În următoarele zile au fost ținute sesiuni interesante ale grupurilor de lucru SNMF pe teme de vaccinologie, pediatrie, cardiologie, boli digestive, pneumologie, sănătate mintală. Grupurile au prezentat într-o manieră dinamică recomandările actuale în probleme de interes: epidemia de rujeolă, antibioticele, consumul de tutun, terapia cu noile anticoagulante, infecția cu Helicobacter pilory, depresia, demența.
     Grupul RespiRo a prezentat o propunere de schimbare a percepției medicilor de familie privind implicarea în servicii de suport pentru renunțarea la fumat, în diverse variante: intervenție scurtă – sfat minimal sau intervenție scurtă extinsă – sfat minimal, prescripție de medicamente și suport comportamental. De asemenea, reprezentanții grupului RespiRo au lansat invitația împlicării într-un nou proiect de instruire a medicilor de familie în asistența fumătorului, care se va derula în parteneriat cu International Primary Care Respiratory Group (IPCRG).
     Sesiunea dedicată prevenției a fost realizată cu sprijinul Centrului Național de Studii pentru Medicina Familiei. S-au prezentat rezultatele proiectului „Lifestyle” derulat în ultimii doi ani, precum și recomandările ghidului de prevenție pentru medicul de familie.
     Un accent deosebit a fost pus pe atelierele practice. De departe, cel mai mare succes l-au avut acelea dedicate abilităților de paliație, care s-au realizat printr-un parteneriat între Grupul de oncologie și îngrijiri paliative al SNMF (PaliO-Ro) și Fundația Hospice „Casa Speranței”. Foarte interesante au fost și atelierele de demonstrație a otoscopiei, modalității de testare rapidă a infecției streptococice, suportului vital de bază, îngrijirii tegumentului, măsurării ambulatorii a tensiunii arteriale, alăptării. Un atelier apreciat a fost și Grupul Balint, care a prezentat metode de ușurare a stresului legat de actul profesional la medici.
     Au fost dezbătute și aspecte privind alianța terapeutică între medic și pacient sau rolul medicilor de familie în limitarea prezentărilor cazurilor non-urgente la camera de gardă.
 
 
 
 

Medicii de familie, dar și cei de alte specialități, interesați să publice la această rubrică sunt invitați să ne scrie la adresa
inprimalinie@viata-medicala.ro

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe