Se cunoaşte de foarte mult timp că relaţia dintre trup şi minte este bidirecţională. Atunci când un individ suferă de depresie, întregul organism suferă, consecinţa fiind că este mai susceptibil la diverse boli iar perioada de convalescenţă este mai lungă. Există foarte multe date în literatură care confirmă relaţia dintre tulburările psihiatrice şi bolile cardiovasculare. (...)"> Insuficienţa cardiacă şi depresia: o relaţie bidirecţională - Viața Medicală
Newsflash
Ars Medici

Insuficienţa cardiacă şi depresia: o relaţie bidirecţională

de Dr. Camelia Cristina DIACONU - sept. 17 2010
Insuficienţa cardiacă şi depresia: o relaţie bidirecţională

    Se cunoaşte de foarte mult timp că relaţia dintre trup şi minte este bidirecţională. Atunci când un individ suferă de depresie, întregul organism suferă, consecinţa fiind că este mai susceptibil la diverse boli iar perioada de convalescenţă este mai lungă. Există foarte multe date în literatură care confirmă relaţia dintre tulburările psihiatrice şi bolile cardiovasculare. (...)

Iniţial, studiile au fost centrate asupra impactului pe care bolile psihice, cum ar fi depresia, îl pot avea asupra evoluţiei bolilor cardiovasculare, cum sunt infarctul miocardic, angina pectorală, aritmiile şi chiar moartea subită cardiacă. Epidemiologii recunosc depresia ca un factor independent de risc pentru boala coronariană, la fel de important ca fumatul, hipertensiunea arterială şi hiperlipidemia.
    Conceptul că depresia exercită un efect nefavorabil asupra insuficienţei cardiace nu a fost studiat decât în ultimii ani. Depresia este o afecţiune cronică, asociată cu reducerea funcţiilor fizice şi sociale cel puţin egală cu cea cauzată de alte afecţiuni cronice. Depresia se asociază de asemenea cu o mortalitate mai mare. Datele din literatura de specialitate confirmă faptul că depresia este mai frecventă la pacienţii cu insuficienţă cardiacă decât la populaţia generală. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe