Newsflash
Ars Medici

Importanța kinetoterapiei în cașexie

de Bogdan RACOVIȚĂ - mai 6 2016
Importanța kinetoterapiei în cașexie
     Cașexia reprezintă pierderea inexplicabilă în greutate, fără a avea legătură cu alimentația sau lipsa de exerciții fizice planificate de persoana în cauză. Scăderea în greutate, ca simptom, poate să apară la persoanele care sunt diagnosticate cu SIDA, boli cronice progresive, depresie, boli hepatice cronice etc. Kinetoterapia în cașexie are rolul de a îmbunătăți calitatea vieții pacientului prin utilizarea unor tehnici de mobilizare, exerciții active și pasive, în măsura stării pacientului și a scorului ECOG (performance status).
     Din punctul de vedere al pierderii greutății inexplicabile în ultimele șase luni, cașexia poate fi clasificată în pre-cașexie, sindrom cașectic ori cașexie ireversibilă. Kinetoterapia se poate efectua în toate cele trei etape ale acestei patologii, dar cu modificări din punct de vedere al exercițiilor, numărului de repetări și dificultatea acestora.
     În prima etapă a cașexiei, pre-cașexia, la un pacient cu ECOG 1 sau 2, cu mobilitate articulară bună și forță musculară F3, kinetoterapeutul poate efectua exerciții active pentru membrele superioare și inferioare, exerciții cu greutăți mici (200–300 g), mers pe distanțe scurte (7–10 m), mobilizări în poziții diferite de decubit, cu scopul evitării riscului de apariție a escarelor la nivelul sacrului și a încărcărilor pulmonare etc. Numărul de repetări trebuie să fie cuprins între 10 și 12, iar numărul de serii efectuate nu trebuie să fie mai mare de trei. Toate aceste exerciții pot fi efectuate pe suprafața patului sau la marginea acestuia, din șezând.
     În cea de-a doua etapă, sindromul cașectic, la un pacient cu ECOG 2 sau 3, cu mobilitate articulară scăzută și forță musculară F2, kinetoterapeutul ar trebui să pună accent pe exerciții pasivo-active pentru membrele superioare și inferioare, exerciții pasive, mobilizări în diferite poziții de decubit pentru riscul apariției escarelor etc. Numărul de repetări va scădea la 68 per exercițiu, iar numărul de serii per exercițiu va fi de două. Aceste exerciții pot fi efectuate pe suprafața patului.
     În a treia etapă, cașexia ireversibilă, la un pacient cu ECOG 3 sau 4, cu stare de sănătate în declin, specialistul în kinetoterapie trebuie să se axeze doar pe partea de exerciții pasive pentru membrele inferioare sau superioare și mobilizări în decubit lateral stânga sau dreapta, pentru a preveni riscul de apariție a escarelor.
     Kinetoterapeutul trebuie să fie bine informat despre diagnosticul pacientului și, tocmai de aceea, pe lângă vizualizarea fișei pacientului și discuția avută cu medicul de caz, trebuie să se efectueze o evaluare din punct de vedere kinetoterapeutic, pentru a se putea stabili un program de kinetoterapie cu obiective realiste, care va fi comunicat atât pacientului, cât și familiei acestuia. Familia are un rol important în îngrijirea pacientului deoarece tehnicile de bază privind mobilizarea în diferite poziții de decubit pot fi învățate și de către aceștia, pentru o îngrijire adecvată la domiciliu. Fiecare program de kinetoterapie este diferit în felul său pentru că fiecare pacient este unic, cu diagnostic și mentalitate diferite. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe