Newsflash
Ars Medici

Implicaţii psihologice în avort

Implicaţii psihologice în avort
    A deveni mamă este una dintre cele mai tulburătoare experinţe ale vieţii, ce poate fi însoţită de schimbări mai mult sau mai puţin controlate, în funcţie de istoria personală, de susţinerea familială şi de stabilitatea psihică a femeii însărcinate. A aduce pe lume un copil este o decizie firească, ce implică responsabilitate, dar şi asumare de schimbări majore în viaţă. Şi, cum orice schimbare majoră este însoţită de stres şi anxietate, atunci când rămâne însărcinată, femeia este pusă în faţa unei alegeri dificile: ori păstrează copilul, ori se supune unei experienţe traumatizante. Există situaţii în care sarcina este împiedicată de bariere medicale, genetice, sociale, economice sau psihologice.
    Impactul psihologic în cazul unui avort spontan este dramatic. Pierderea unui copil este una din cele mai traumatice experienţe psihice prin care poate trece o femeie. Aceasta poate suferi stări depresive, de izolare şi tinde să creadă că este singura care se confruntă cu astfel de situaţii. În cele mai multe cazuri, impactul psihologic poate avea implicaţii somatice: pacientele acuză dureri de cap, insomnie, apatie, tulburări de concentrare, inapetenţă.
    Avortul provocat este, de multe ori, o alegere dificilă. Femeia este nevoită să ia o decizie care, deseori, îşi pune amprenta asupra stării sale psihice. În spatele unei solicitări de avort stă întotdeauna un sentiment de culpabilizare, atât pentru că a rămas însărcinată, cât şi pentru că nu îşi acceptă sarcina. Repercusiunile de natură psihologică pot fi: tulburări de alimentaţie, abuzul de medicamente, perturbări în viaţa de familie şi viaţa sexuală, depresii majore.
    La indicaţia medicului, femeia poate recurge la avortul terapeutic. Fie că este vorba de o anomalie a fătului sau de o sarcină ce pune în pericol viaţa mamei, întreruperea medicală a sarcinii poate provoca un traumatism puternic. Gravida trebuie să treacă peste instinctul matern şi să depăşească ataşamentul faţă de copilul nenăscut. Experienţa traumatică a avortului poate duce la probleme grave de sănătate mentală sau chiar la suicid.
    Chiar dacă este vorba de un avort spontan sau de unul provocat, suferinţa emoţională a femeii poate fi imensă, se pot declanşa conflicte şi dificultăţi semnificative la nivel psihic şi, ca urmare, apariţia diferitelor simptome. Sindromul post avort este definit ştiinţific ca un complex de simptome psihice declanşate în urma avortului, manifestate prin: tristeţe şi durere, vinovăţie, remuşcări, sentimente de pierdere, simptome specific depresiei.
    Multe femei recurg la avort cu prea multă uşurinţă, iar cel mai adesea nu sunt consiliate şi ajutate să conştientizeze caracterul distructiv al unei vieţi sexuale dezordonate. A vorbi şi a fi ascultată de o altă persoană poate fi singura modalitate pentru a descoperi sau a regăsi sensul demnităţii ca femeie, greu încercat din cauza experienţei prin care a trecut. În cadrul şedinţelor de consiliere, acestea sunt încurajate să exprime şi să exteriorizeze emoţiile legate de această decizie sau eveniment neaşteptat.
    În intervenţia medicală în cazul unui avort, este necesar să fie luată în calcul şi componenta emoţională a pacientei, iar colaborarea multidisciplinară medic–psihoterapeut ar trebui să devină o rutină. Considerăm că doar o abordare holistică va duce la o mai bună înţelegere o psihicului femeii confruntate cu avortul.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe