Newsflash
Ars Medici

Impactul deshidratării asupra pacientului terminal

de Dr. Viorica MĂRCULESCU - iun. 24 2016
Impactul deshidratării asupra pacientului terminal
     O parte dintre procesele care se petrec înainte de moarte în organism ajută în mod natural la confortul acestei perioade. Astfel, deshidratarea terminală acționează ca un anestezic asupra sistemului nervos central, prin stimularea producerii de endorfine; reduce edemul cerebral și, prin aceasta, cefaleea; scade cantitatea secrețiilor bronșice care deranjează un pacient prea slăbit ca să le expectoreze, care îl îneacă și care pot impune aspirația (o manevră care, pe lângă eficiența discutabilă, scade și confortul pacientului); scade cantitatea de secreții digestive și ajută la reducerea distensiei abdominale, senzației de greață și a vărsăturilor; scade volumul de urină și numărul de micțiuni și poate să înlăture nevoia montării unei sonde urinare (un disconfort suplimentar) unui pacient incapabil să se mai deplaseze la toaletă.
     Neglijarea acestor aspecte poate împovăra pacientul, nu numai cu o cantitate de lichid care îi provoacă disconfort, dar și cu stresul suplimentar al abordului venos periferic, care poate fi el însuși foarte dificil în condițiile unei circulații periferice pe cale de compromitere. Studiile legate de beneficiile sau daunele hidratării în îngrijirea paliativă sunt puține, majoritatea observaționale, nesistematizate (volumul hidratării variază între 0,5 și 2,5 l/zi), ceea ce face ca rezultatele să fie neconcludente și, câteodată, chiar contradictorii. Ce se desprinde din toate este faptul că hiperhidratarea în perioada terminală, adică administrarea parenterală a unui volum de lichide peste nevoile pacientului, atrage după sine scăderea confortului simptomatic. Acumularea lichidelor în spațiul extracelular accentuează retenția lichidiană existentă (edeme periferice, ascită, pleurezie) și poate fi chiar o cauză a accentuării disconfortului, prin creșterea edemului peritumoral și a compresiunii tumorale pe structurile vecine.
     Un studiu privind calitatea tratamentelor administrate pacienților internați într-un spital oncologic arată că îngrijirea la sfârșitul vieții poate fi îmbunătățită, de exemplu, prin descreșterea volumului hidratării artificiale și prin administrarea intermitentă subcutanată, crescând confortul pacientului.
     În ceea ce privește eficiența hidratării în combaterea delirului terminal, există un studiu randomizat, multicentric, efectuat de Bruera și colab., publicat în 2005, care reprezintă, incontestabil, un punct de cotitură în problema hidratării parenterale în îngrijirea paliativă. Acesta pleacă de la ipoteza că delirul – simptom dramatic și o sursă de suferință pentru familie și de conflict între aceasta și echipele medicale, mai ales la debut, când este dificil de diagnosticat – poate să apară la pacienții în tratament cu morfină, ca toxicitate după acumularea de metaboliți opioizi prin scăderea perfuziei glomerulare dată de deshidratare. Apariția delirului face ca pacientul să se hidrateze și mai puțin (uită), ceea ce accentuează deshidratarea. De asemenea, autorii au observat că atitudinea pro hidratare a unor echipe de paliație părea să se coreleze cu o incidență mai scăzută a delirului, perceput de multe ori ca un eveniment terminal ireversibil. S-a reușit demonstrarea faptului că administrarea unei cantități de 1.000 ml/zi parenteral (prin hipodermocliză sau intravenos), timp de două zile consecutive, este suficientă pentru ameliorarea semnificativă a sedării și miocloniilor (semne de toxicitate opioidă) – dovezi de nivelul I – și a impus practic una dintre puținele indicații de hidratare parenterală din îngrijirea paliativă: combaterea toxicității opioide secundare deshidratării, cu un volum adecvat situației pacientului. Interesant este faptul că studiul nu a reușit să convingă prin diferențe semnificative între loturi, în ceea ce privește halucinațiile și oboseala (cea din urmă neavând, în mod evident, de-a face cu toxicitatea opioidă, ci cu evoluția bolii).
     Dincolo de argumentele medicale, problema hidratării parenterale are componente etice, emoționale și culturale, care nu pot fi ignorate. Hidratarea și alimentația reprezintă o expresie a grijii față de aproape. Această atitudine se întărește odată cu trecerea prin viață (copiii sunt dependenți de alții pentru hrană, există o conexiune între alimentație și satisfacție emoțională, este un mod de relaționare).
     Discordanța dintre informații și păreri medicale în acest moment nu face decât să îngreuneze luarea unei decizii și așa dificile și, ca urmare, de cele mai multe ori, familiile vor insista pentru hidratarea parenterală. Înțelegerea acestui lucru și o bună comunicare cu pacientul și familia pot să atenueze situația de criză.

 

A 17-a ediție a Conferinței naționale de îngrijiri paliative va avea loc la Băile Felix în perioada 27–29 octombrie 2016. Înscrieri cu discount se pot face până la 15 august 2016 pe site-ul www.anip.ro/conferinta-nationala/

Cursurile organizaționale (O1, O2) oferă managerilor serviciilor de îngrijiri paliative instrumentele și abilitățile necesare pentru a dezvolta cea mai bună strategie de management. O2: 27–28 iunie 2016, Brașov. Mai multe detalii pe www.studiipaliative.ro sau prin e-mail: laura.iosub@hospice.ro

 
 

Rubrică realizată de Hospice „Casa Speranței“(www.hospice.ro),  promotor al îngrijirii paliative în România din 1992, centru de excelență în Europa de Est și unul dintre modelele recunoscute la nivel global de servicii și educație în paliație. Coordonator: conf. dr. Daniela Moșoiu (Universitatea „Transilvania“ din Brașov, director educație și dezvoltare Hospice „Casa Speranței“).


 
 

Notă autor:

Bibliografie

1. Andrews M et al. Dehydration in terminally ill patients. Is it appropriate palliative care? Postgrad Med. 1993 Jan;93(1):201-3, 206-8

2. Sato K et al. Quality of end-of-life treatment for cancer patients in general wards and the palliative care unit at a regional cancer center in Japan: a retrospective chart review. Support Care Cancer. 2008 Feb;16(2):113-22

3. Bruera E et al. Effects of parenteral hydration in terminally ill cancer patients: a preliminary study. J Clin Oncol. 2005 Apr 1;23(10):2366-71

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe