Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Hipotensiune arterială durabilă postintervenţie chirurgicală

Viața Medicală
Conf. dr. Corneliu ZEANA miercuri, 6 noiembrie 2013
Orice intervenţie chirurgicală antrenează riscuri. În epoca modernă, chirurgul a transferat anestezistului responsabilitatea accidentelor intraoperatorii care nu privesc zona asupra căreia se intervine, cum ar fi hemoragiile locale, uneori fudroaiante, ca, de pildă, în cazul perforaţiei aortei în cursul intervenţiilor laparoscopice. Pe de altă parte, prăbuşirea intraoperatorie a tensiunii arteriale sau stopul cardiac constituie probleme grave intraoperatorii cu care este confruntat anestezistul (echipa). În revistele de anesteziologie aflăm o bibliografie destul de bogată privind această eventualitate care necesită intervenţie energică imediată. Anestezistul răsuflă uşurat după ce bolnavul a redevenit conştient şi este echilibrat cardio-respirator. Performanţele chirurgiei actuale presupun, nu rareori, intervenţii laborioase, care necesită anestezie de lungă durată, uneori în regim de circulaţie asistată extern pe timpul opririi cordului. Cel mai vulnerabil organ în atari situaţii este creierul, care poate suferi leziuni, de regulă difuze, cu consecinţe serioase pe termen lung, asemănătoare în multe privinţe cu cele ale stopului cardiac prelungit. Intervenţiile pe cord deschis au uneori consecinţe durabile în plan neuropsihic, bolnavii declarând că „nu mai sunt cum erau mai înainte“, fără ca imagistica cerebrală să arate leziuni semnificative recent instalate. Hipotensiunea arterială intraoperatorie şi microemboliile sunt principalele cauze ale depopulărilor neuronale din aceste situaţii. Din păcate, în medicaţia peri-postoperatorie nu sunt folosite în măsură suficientă protectoarele neuronale de tipul orotatului de magneziu, ascorbatului de magneziu ş.a. (6) Disfuncţia cognitivă postoperatorie după chirurgia noncardiacă este bine cunoscută (Joldenstal şi colab., 2011). În unele tipuri de intervenţii chirurgicale (noncardiace) desaturarea în oxigen în sângele venei jugulare, importantă ca amploare, a urcat în unele serii la 41% (Jeang H şi colab., 2012).
Prezentul material tratează o complicaţie fără îndoială rară – hipotensiunea arterială de durată după o intervenţie chirurgicală sub anestezie generală. Strădaniile noastre de căutare a unor articole din literatura medicală privitor la această problemă au fost relativ infructuoase, astel încât le-am rămâne îndatoraţi celor care ne pot semnala situaţii similare publicate sau observaţii personale (nimic nu este mai preţios cunoaşterii decât experienţa nemijlocită a medicului). (…)

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.