Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Hipogonadismul hipogonadotrop congenital – de la evaluare clinică la profil genetic –

Viața Medicală
Dr. Lavinia VIJA vineri, 6 mai 2011
Viața Medicală
Prof. dr. Jacques YOUNG vineri, 6 mai 2011

   Afectarea secreţiei de gonadotrofine duce la absenţa secreţiei de hormoni steroizi sexuali, ce caracterizează hipogonadismul hipogonadotrop congenital. Tabloul genetic, evaluarea clinică şi paraclinică, precum şi tratamentul acestei afecţiuni sunt prezentate de dna dr. Lavinia Vija şi dnii prof. dr. Constantin Dumitrache şi prof. dr. Jacques Young. (...)

   Hipogonadismul hipogonadotrop congenital se caracterizează prin afectarea parţială sau completă a dezvoltării pubertare, urmare a absenţei secreţiei de hormoni steroizi sexuali. Aceasta se produce secundar afectării secreţiei de gonadotrofine, fie prin deficit de producţie sau de eliberare de GnRH hipotalamic, fie din cauza disfuncţiei primare a celulelor hipofizare secretante de hormoni gonadotropi – FSH şi LH.
   Prevalenţa hipogonadismului hipogonadotrop congenital este evaluată la 1/10.000–1/4.000 de cazuri la sexul masculin, fiind de până la cinci ori mai puţin frecventă la sexul feminin (1, 2). Deficitul de hormoni gonadotropi hipofizari (FSH, LH) poate fi izolat sau combinat cu alte deficite ante-hipofizare (panhipopituitarism).
   Printre hipogonadismele hipogonadotrope (HH) izolate se disting trei categorii (fig. 1): • HH sindromice sau asociate cu afectarea altor organe (sindrom Prader-Willi, CHARGE, Bardet-Biedl etc.) • HH însoţit de anosmie – sindromul Kallman • HH fără anosmie. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
Subtitluri:
Tabloul clinic
Diagnosticul hormonal
Explorări imagistice
Tabloul genetic
Tratamentul
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.