Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Hipertensiunea intracraniană idiopatică

Viața Medicală
Acad. Constantin POPA vineri, 17 iulie 2015

Hipertensiunea intracraniană idiopatică (HII), denumită anterior pseudotumor cerebri, apare ca rezultat al unei creşteri izolate a presiunii lichidului cefalorahidian (LCR), de etiologie necunoscută. Prin definiţie, termenul „idiopatic“ se referă la hipertensiunea intracraniană fără patologie cerebrală identificată. Acest termen include pacienţii pentru care factorul declanşator este suspectat (de exemplu, anumite medicamente) şi este, prin urmare, imperfect.

 

 

 

Epidemiologie

 

    În Statele Unite ale Americii, incidenţa anuală a HII este de aproximativ două cazuri la 100.000 de persoane; această incidenţă este de zece ori mai mare pentru femeile tinere obeze. Sexul feminin şi obezitatea reprezintă cei doi principali factori de risc identificaţi pentru 85% şi, respectiv, 75% din cazuri. Cu toate acestea, chiar dacă obezitatea reprezintă un factor de risc major pentru HII, nu se recomandă depistarea de rutină a unui edem papilar (EP) de stază la pacienţii obezi, prevalenţa HII în rândul acestei populaţii fiind de doar 0,6%. Importanţa indicelui de masă corporală (IMC) şi cea a câştigului ponderal recent, chiar dacă este în grad moderat (de la 5 la 15%), sunt factori de risc de apariţie sau recidivă a unei HII. (…)

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC