Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

GÂNDURI PENTRU ETERNITATE…

Viața Medicală
Dr. Sebastian NICOLAU vineri, 12 februarie 2010

…Când Grete, blânda şi buna ta soţie, mi-a trimis ultima – şi acum, din păcate, şi cea de pe urmă – carte pe care ne-o lăsai nouă, celor rămaşi, tu plecaseşi deja, Stelian, să te odihneşti puţin de zbuciumul acestei vieţi, în aşteptarea noastră a celor ce te-am iubit şi care te vom urma, atunci când Cel de Sus, la dreapta căruia desigur stai, va hotărî… Această carte, ZILE DE RETRĂIT (Stelian Tăbăraş, Editura Paralela 45, Bucureşti, 2009), Remember, Caleidoscop sau Testament spiritual prevestitor al ultimei suflări, ţi-a prilejuit, graţie pactului încheiat cu cea purtătoare de coasă, să-ţi rememorezi traseul existenţei şi creaţiei în succesiunea ciclului: copilărie–adolescenţă– maturitate, cu premoniţia unui final apoteotic. (...)

Şi cât de plin de bogăţii spirituale şi împliniri a fost acest ciclu! Şi câte personalităţi cu rezonanţă nu ţi-au acompaniat paşii plecaţi, timid şi nesigur, din Secăria Văii Prahovei devenită, în timp, pentru tine, axis mundi!…
     Pe parcursul acestui drum încheiat, din nefericire, înainte de vreme, ţi-au binecuvântat anii şi paşii „Moş Tudor“, cel cu două licenţe la Paris, retras la poalele Caraimanului, cel care te-a învăţat limba lui Voltaire şi care ţi-a deschis cărările pe care s-au ivit stele strălucitoare ca Mite Kremnitz, Al. Tzigara-Samurcaş, Nichita Stănescu, Cezar Baltag, Adrian Păunescu, G. Călinescu, Tudor Arghezi, Mihail Sadoveanu, Cezar Petrescu, C. Noica, George Muntean, Matilda Caragiu-Marioţeanu, Zoe Dumitrescu-Buşulenga, Alexandru Poalelungi. Şi cei despre care ai luat cunoştinţă în anii ’65–’72, celebri şi aflaţi şi de noi prin relativa deschidere culturală de atunci: Mestrovi´c, Ladea, Ţuculescu, Anghel, sau traduşii în româneşte, scriitorii Alain Robbe Grillet, Mircea Eliade, Eugen Ionesco. Ai putut înţelege mai deplin lumea vizionând filmele extraordinare ca „Zorba Grecul“, în regia lui Kakoyannis, cu Anthony Quinn şi Irene Papas, „Procesul“ (după romanul lui Kafka) cu Anthony Perkins, Orson Welles, Jeanne Moreau! Dar sălile de concert în care îi puteam asculta pe: Marina Krilovici, Emilia Petrescu, Martha Kessler, Radu Lupu, Ionel Perlea, Erich Bergel sau la festivalurile „Enescu“ – unde veneau Zubin Mehta, Roberto Benzi, Szering, Oistrah, Richter, cât balsam sufletesc ne-au oferit… Şi câte încă alte fragmente de viaţă pe care ţi le-ai însuşit, Stelian, şi care ne-au apropiat în acei ani 1990–1993 când ne-am cunoscut în după-amiaza de vis de la Centrul Cultural Român din Votivplatz-ul Vienei. Atunci, paşii întârziaţi de aerul bibliotecii de la „St. Anna Kinderspital“ m-au purtat către tine. În semiobscuritatea bibliotecii Centrului Cultural te-am găsit înconjurat de cărţi şi reviste pe care le studiai zi de zi, cu o neostenită sete de a cunoaşte. Am intrat timid să nu-ţi tulbur liniştea studiului. M-ai primit ca pe un vechi prieten şi m-ai ospătat cu un sandvici, pregătit de Grete, scriitoarea Grete Tartler, pe-atunci ataşat cultural al Ambasadei vieneze, şi o jumătate dintr-un măr pe care l-ai tăiat cu cuţitul, cel mai gustos măr pe care l-am mâncat vreodată…
     De-atunci s-a clădit prietenia noastră căreia-i voi duce dorul până la Judecata de Apoi.
     Cea din urmă şi ultimă carte a ta, „Zile de retrăit“, este liantul şi paşaportul meu spiritual pe care mi l-ai lăsat pentru viitoarea noastră întâlnire. La revedere, până atunci, drag prieten.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.