Newsflash
Ars Medici

Fibroza pulmonară idiopatică

de Liam GALVIN, Eva KALMAR - oct. 13 2017
Fibroza pulmonară idiopatică
     Fibroza pulmonară idiopatică (FPI), o boală cronică rară de cauză necunoscută, afectează persoane cu vârste între 60 și 70 de ani. Principalele simptome sunt dispneea de efort și tusea. La majoritatea bolnavilor se auscultă, în inspir, raluri crepitante bilaterale fine. Diagnosticul se pune prin tomografie computerizată de înaltă rezoluție. Evoluția este progresivă și variabilă, media supraviețuirii după diagnostic fiind de 2–3 ani. Nu există tratament specific, dar sunt unele molecule noi care par să prelungească durata supraviețuirii.
     În fiecare an, timp de o săptămână, asociațiile de pacienți cu FPI din toată lumea se reunesc pentru a discuta și alege cele mai bune soluții în vederea desfășurării campaniilor destinate atragerii atenției asupra acestei boli. Anul acesta, Săptămâna FIP s-a desfășurat între 17 și 25 septembrie, campania punând accentul pe colaborarea cu medicii de familie, al căror rol este primordial în diagnosticul precoce al bolii.

 

Acces egal la tratament și îngrijire

 

     Federația europeană de fibroză pulmonară idiopatică și boli înrudite (EU-IPFF) a luat naștere în 2016, reunind în prezent 14 organizații din zece țări europene, care militează pentru acces egal la tratament și îngrijire pentru toți bolnavii cu FPI, indiferent de regiunea geografică, statusul socio-economic sau vârstă. Împreună cu specialiști din sănătate, am elaborat Carta europeană a bolnavului cu FPI, care prevede dreptul acestuia la diagnostic precoce și precis, acces egal la îngrijire, abordare terapeutică holistică și structurată,  informații comprehensibile și de calitate privind boala și acces mai bun decât în prezent la tratament paliativ. Carta face parte din Declarația scrisă despre FPI, care a fost discutată în Parlamentul European, în prezența a 388 de deputați. Consecința o reprezintă faptul că EU-IPFF este acum recunoscută de instituțiile Uniunii Europene și partener de dialog al Agenției europene a medicamentului, Comisiei europene de finanțare a cercetării ș.a. Progresul este lent, dar lumea începe să-și dea seama de impactul bolilor pulmonare interstițiale. 
     EU-IPFF își dorește foarte mult să lucreze cu medicii de familie, astfel încât un număr tot mai mare de bolnavi să beneficieze de noile tratamente aprobate, prin trimiterea lor la timp spre investigații care să permită un diagnostic precoce. În luna septembrie a acestui an, cu ocazia Săptămânii internaționale a FPI, un nou mesaj a plecat către medicii de familie, pentru a le reaminti că un pacient cu simptome pulmonare persistente în ciuda tratamentului antibiotic ar putea avea FPI sau altă fibroză pulmonară. FPI fiind o boală rară, probabil că nu va fi întâlnită prea des de medicii de familie (poate unul, doi pacienți de-a lungul carierei), dar când mortalitatea bolii este mai mare, comparativ cu multe cancere, pentru acel bolnav contează!

 

Liam GALVIN,  secretar al EU-IPFF

 

Grupuri de sprijin

 

  Până în anul 2015, în Europa de Est nu exista nicio organizație a pacienților cu fibroză pulmonară idiopatică și, ca urmare, asociația LOT–Austria a invitat experți medicali din Croația, Republica Cehă și Ungaria să colaboreze pentru constituirea unor astfel de organizații în țările menționate. Așa a luat ființă CIPFAPANET – Rețeaua de grupuri de suport pentru bolnavii de fibroză pulmonară idiopatică din Europa Centrală, cu ajutorul agenției Focus Patient Ltd., mandatată să se ocupe de managementul proiectului. În prezent există grupuri pentru FPI și în Bulgaria și Polonia.
Grupurile, constituite din medici și pacienți, se întâlnesc de două ori pe an în cadrul unor ateliere, cu scopul de a dezbate problemele legate de FPI și a găsi soluții comune. Una dintre provocări a fost furnizarea de informații corecte și comprehensibile pacienților și familiilor lor. Medici cu diverse specialități (medicină de familie, pneumologie, boli interne etc.) și pacienți cu FPI au realizat un film animat despre diagnostic și diferențele față de celelalte boli pulmonare, tratament ș.a. Filmul a fost tradus în mai multe limbi și are mai mult de 20.000 de vizualizări, ceea ce este mult, dat fiind că ne referim la o boală rară.
Un alt obiectiv al CIPFAPANET este acela de a atrage atenția asupra FPI și a asociațiilor de pacienți. Filmul „Baloane pentru ajutor” este un alt exemplu al colaborării la nivel internațional dintre medici și pacienți.
În cadrul următorului atelier programat intenționăm să strângem colaborarea cu Federația europeană de fibroză pulmonară idiopatică și boli înrudite și să găsim împreună soluții pentru abordarea eficientă a medicilor de familie, care au un rol esențial în diagnosticul precoce al FPI.
 Ca președinte al Grupului austriac de suport și coordonator al CIPFAPANET, nu pot decât să sper că vom fi de folos în viitor și altor țări pentru constituirea de grupuri similare, astfel încât să luptăm împreună mai eficient împotriva provocărilor aduse de această teribilă maladie.

 

Eva KALMAR, președinta LOT–Austria

 

Medicii de familie, dar și cei de alte specialități, interesați să publice la această rubrică sunt invitați să ne scrie la adresa
inprimalinie@viata-medicala.ro

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe