Newsflash
Ars Medici

Familia tinerilor medici de familie europeni

de Dr. Mihai MARA - aug. 18 2017
Familia tinerilor medici de familie europeni
     Praga a fost în acest an gazda Conferinței Wonca 2017 și a preconferinței „Vasco Da Gama Movement” (VdGM). În ziua de 26 iunie a fost organizat un schimb de experiență la care au participat și șase medici rezidenți și tineri specialiști de medicina familiei (MF) din România. Aceștia au avut ocazia de a vizita cabinete MF din Praga și din împrejurimi (Brno), de a observa cum se desfășoară activitatea unui medic de familie în Cehia, care sunt particularitățile consultațiilor, cum se păstrează evidențele unui cabinet, modul în care se ajută medicul de un produs informatic și rolul medicului de familie în sistemul de sănătate.
     Preconferința VdGM a fost organizată la palatul Kaiserstein, în centrul vechi al orașului, în zilele de 27 și 28 iunie, ocazie cu care peste o sută de tineri medici de familie europeni au participat la ateliere de lucru împărțiți în mai multe grupe. Fiecare grupă a avut de realizat un proiect pe baza celor învățate în cadrul atelierelor. La lucrările preconferinței și la schimbul de experiență au participat și șase tineri MF din România, și anume: Engya Jakab, Andreea Szasz, Erzsebet Madaras, Codruța Constantinescu, Roxana Dragomir și Mădălina Arsuca.
     „Am participat la workshopul «Delivering serious news in palliative care» în care s-au simulat diverse situații dificile, participanții trebuind să identifice strategiile de comunicare și apoi să împărtășească experiența proprie din cabinetul lor. Un alt workshop interesant a fost «Focused on the prevention», unde am fost instruiți pe modele speciale de silicon cum să identificăm noduli mamari și testiculari.” (Roxana Dragomir)
     „Cred că tinerii medici de familie din România ar trebui să participe măcar o dată la o preconferință VdGM în timpul rezidențiatului. Pentru mine, cel mai interesant workshop a fost cel la care am simțit pe pielea mea cum e să fii un om în vârstă. Acest lucru a fost posibil cu ajutorul unor dispozitive care limitau mișcările articulațiilor, văzul și auzul; diminuarea forței musculare a fost simulată cu greutăți amplasate pe membrele inferioare și superioare. Cred că această experiență ar ajuta tinerii medici să fie mai empatici și răbdători cu pacienții în vârstă.” (Jakab Engya-Aniko)
     Tinerilor medici de familie din Europa le vor mai fi dedicate întâlniri de acest gen, în anii care urmează, la care sper să participe cât mai mulți medici și din România: Forumul VdGM din Porto, Portugalia (26–27 ianuarie 2018), Preconferința VdGM din Cracovia, Polonia (23–24 mai 2018) și Preconferința VdGM din Bratislava, Slovacia (25–26 iunie 2019).
     Concomitent cu preconferința VdGM, a avut loc ședința Consiliului european al Vasco da Gama Movement, la care au participat reprezentanți ai țărilor membre Wonca, președintele VdGM și membri ai boardului VdGM. Au fost prezentate rapoartele anuale VdGM, au fost luate decizii referitoare la activitatea din următorii ani, s-au discutat și s-au votat schimbări ale Constituției VdGM și au fost aleși coordonatori noi în funcțiile rămase vacante din boardul de lucru al VdGM.
    Pentru Conferința Wonca, desfășurată în perioada 28 iunie–1 iulie, pe lângă cei 55 de participanți din România veniți la Praga, au rămas și patru tineri medici de familie. Astfel, cu 59 de participanți România s-a situat pe locul al zecelea în topul țărilor cu cei mai mulți participanți, după Portugalia (327 de medici), Spania (318), Olanda (231), Cehia (209), Marea Britanie (97). Au fost peste 2.200 de participanți, din care 30% au fost tineri medici, 200 dintre ei venind din Portugalia.
     Tematica a fost diversă. Personal am participat la ateliere în care s-au explicat interpretarea corectă a unei spirometrii, abordarea pacientului cu angină pectorală, interpretarea corectă a EKG-ului în caz de infarct miocardic acut, abordarea pacientului cu vertij și efectuarea manevrei Epley, protocolul de resuscitare cardio-respiratorie, lucruri de importanță în activitatea unui medic de familie.
     Pe parcursul celor patru zile de conferință au fost și câteva prezentări plenare deosebit de interesante: Terapia prin muzică, Asistența medicală primară pentru vârstnici, Placebo între înșelătorie și efect benefic, Transformarea digitală a asistenței medicale primare, Medici de familie uniți sub aceeași voce și identitate. Pauzele dintre sesiuni au fost un prilej bun de a socializa cu tinerii MF europeni, de a schimba păreri despre lucrările văzute, informațiile noi acumulate, dar și de a vorbi despre situația de acasă etc. Practic, ne-am simțit ca o familie.

 

 

Medicii de familie, dar și cei de alte specialități, interesați să publice la această rubrică sunt invitați să ne scrie la adresa
inprimalinie@viata-medicala.ro

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe