Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

FALS ABDOMEN ACUT DE CAUZĂ CARDIACĂ

Viața Medicală
Conf. dr. Corneliu ZEANA vineri, 2 iulie 2010

   Abdomenul acut reprezintă una dintre urgenţele dramatice în faţa căreia medicul îşi pune în valoare soliditatea cunoştinţelor, abilitatea examenului clinic, rapiditatea şi precizia raţionamentului diagnostic pozitiv şi diferenţial, capacitatea decizională, precum şi (nu în ultimul rând) experienţa clinică acumulată. Simptomul central al abdomenului acut este durerea. În faţa acestei patologii, medicul nu poate pierde prea mult timp cu investigaţiile suplimentare sau cu urmărirea evoluţiei, pentru a nu rata momentul optim al intervenţiei, abdomenul acut fiind, de fapt, o urgenţă chirurgicală. De pildă, oprirea irigaţiei intestinului (strangulare, embolie sau tromboză arterială) poate duce la gangrenă şi perforaţie în numai 6 ore. (...)

Din acest motiv, în caz de suspiciune majoră, intervenţia chirurgicală nu trebuie temporizată. Intensitatea suferinţei abdominale determină adesea medicul şi îndeosebi chirurgul să se concentreze preferenţial (de departe) asupra examenului acestui segment, lăsând în penumbră examinarea riguroasă de ansamblu. Laparotomia, cu inspecţia atentă a tuturor organelor cavităţii abdominale, este edificatoare sub aspect diagnostic, permiţând şi rezolvarea situaţiei respective. În cazuri rare însă, laparotomia este „albă“. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 de lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC