Newsflash
Ars Medici

Evaluarea imagistică a biologiei celulare a plăcii carotidiene (3)

de Acad. Constantin POPA - apr. 3 2015
Evaluarea imagistică a biologiei celulare a plăcii carotidiene (3)

Evaluarea imagistică a trombusului

 

   Trombusul reprezintă pasul final în evoluţia leziunii aterosclerotice vulnerabile şi este o ţintă importantă pentru imagistică. IRM convenţional multispectral cu înaltă rezoluţie poate depista hemoragia de la nivelul plăcii sau trombusul. În plus, cu modificări asupra secvenţelor convenţionale, unele tehnici (IRM direct pentru trombus în secvenţe T1 ponderate cu supresie a grăsimii cu gradient de ecou cu susceptibilitate crescută pentru methemoglobină) promit o acurateţe crescută pentru depistarea in vivo a hemoragiei de la nivelul plăcii şi a trombusului din ateromul carotidian. Moody şi colab. au arătat că, în cazul pacienţilor cu AVC acut, hemoragia intraplacă era prezentă frecvent în artera carotidă internă proximală, de aceeaşi parte cu localizarea infarctului cerebral şi deseori independent de gradul de stenoză a arterei carotide. Într-o serie de 120 de pacienţi cu suspiciune de stenoză carotidiană, Murphy şi colab. au arătat hemoragie intraplacă de aceeaşi parte cu simptomele ischemiei cerebrale în 60% din cazuri şi controlateral în 36% din cazuri. Cu analiza histologică a plăcilor excizate ca „regulă de aur“, acelaşi grup a demonstrat sensibilitate şi specificitate de 84%, o valoare predictivă negativă de 70% şi o valoare predictivă pozitivă de 93% pentru acurateţea IRM direct pentru trombus, în depistarea hemoragiei intraplacă. (…)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe