Newsflash
Ars Medici

Encefalopatia hipoxic-ischemică (2)

de Acad. Constantin POPA - iun. 16 2017
Encefalopatia hipoxic-ischemică (2)

Prognostic

 

     Orice discuție asupra aspectelor clinice ale encefalopatiei hipoxic-ischemice (EHI) ajunge invariabil la prognostic. Testarea suplimentară are rolul de a confirma diag­nosticul sau de a ajuta la stabilirea acestuia. Sunt rare cazurile în care este necesar consult neurologic pentru EHI fără a exista așteptarea ca neurologul să furnizeze o perspectivă suplimentară privind posibila recuperare și timpul necesar pentru ca o astfel de recuperare să aibă loc. Deseori, prin consult se dorește confirmarea unui prognostic sumbru și pentru a ajuta la decizia retragerii sprijinului vital. În rapoartele clasice, doar 12–13% din pacienții aflați inițial în comă au supraviețuit, reușind să-și recupereze funcțiile independente.
     Profunzimea și durata afectării hipoxic-ischemice afectează rezultatul. Restaurarea imediată a perfuziei adecvate și corectarea hipoxiei sunt cei mai importanți factori care determină rezultatul. În majoritatea cazurilor, aceste variabile sunt necunoscute într-un grad precis. Deși metodele și măsurătorile pentru calcularea rezultatului variază în mai multe studii, concluziile generale pot fi trase din literatura de specialitate. În mod tipic, rezultatele nefavorabile sunt decesul sau supraviețuirea cu un grad extrem de afectare, incompatibil cu o viață independentă.
     Cele mai importante caracteristici cu valori prognostice sunt menționate în continuare. Scala Glasgow pentru comă este o măsură imprecisă a profunzimii comei, chiar a fost cercetată asocierea sa cu prognosticul EHI. La examinarea inițială, sunt câteva constatări care au o valoare predictivă, cea mai concordantă fiind lipsa răspunsului pupilar. Examinarea funcției motorii are o putere predictivă mai puternică pe măsură ce trece timpul. Un răspuns flexor sau un răspuns agravat în a treia zi este în mod esențial incompatibil cu redobândirea independenței. Într-o evaluare a studiilor raportate anterior, Zandbergen a identificat trei variabile cu specificitate de 100% pentru predicția rezultatului nefavorabil: lipsa răspunsului pupilar în ziua a treia; absența răspunsului motor la durere în ziua a treia; absența bilaterală a răspunsului cortical inițial la testarea potențialelor evocate somatosenzoriale (SEP) la o săptămână. (...)

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe