Newsflash
Ars Medici

Eficienţa vaccinului gripal, măsurată şi în sezonul 2012–2013

de Dr. Viorel ALEXANDRESCU - feb. 6 2013
Eficienţa vaccinului gripal, măsurată şi în sezonul 2012–2013
   Studiul caz-control I-MOVE, privind măsurarea eficacităţii vaccinului gripal sezonier şi pandemic, continuă şi în sezonul ianuarie–aprilie 2013. Astfel, 70 de medici de familie din nouă judeţe (Buzău, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Dolj, Iaşi, Maramureş, Prahova, Sibiu) au acceptat să ia parte la această cercetare, iar rezultatele arată că, în prima săptămână, au fost incluşi în studiu cinci pacienţi cu simptomato­logie sugestivă pentru gripă, diagnos­ticul de gripă cu virus B fiind confirmat în două cazuri.
   Implicarea medicilor de familie în desfăşurarea studiului este esenţială. Ei trebuie să recolteze o probă de secreţii nazofaringiene de la toţi pacienţii cu simptomatologie compa­tibilă cu gripa, apoi să completeze un chestionar, pe care îl trimit către INCDMI Cantacuzino (roinfluenza@cantacuzino.ro), împreună cu probele şi cu buletinul de însoţire (cel utilizat în sistemul de supraveghere santinelă). Conform metodologiei, probele trebuie recoltate cu ajutorul unor tampoane sterile, pe suport de lemn, furnizate de INCDMI Cantacuzino, în primele trei zile de boală, dimineaţa, pe nemâncate, sau la cel puţin trei ore după masă. După recoltare, tampoanele se descarcă în mediu de transport (Hanks sau bulion triptoză fosfat 3 ml repartizat într-un flacon steril) şi se păstrează la frigider la 4°C. Transportul se face la rece, în cel mult trei zile de la recoltare, într-un mod stabilit de comun acord cu direcţiile judeţene de sănătate publică, în timp ce tampoanele, mediile de transport şi cutiile de plastic sunt puse la dispoziţie de INCDMI Cantacuzino.
   Pentru a fi incluşi în studiu, pacienţii trebuie în primul rând să dorească acest lucru, să fie înscrişi la un medic de familie şi să se prezinte la cabinet, în perioada ianuarie–aprilie 2013, cu simptome sugestive pentru gripă. Medicii nu trebuie să piardă din vedere faptul că proba de secreţii nazofaringiene poate fi folosită doar dacă este recoltată în primele şapte zile de la debutul simptomatologiei. Nu pot lua parte la studiu persoanele care din diferite motive nu-şi pot exprima consimţământul verbal, care sunt internate într-un cămin de bătrâni sau care au o afecţiune ce contraindică vaccinarea antigripală.
   Reamintim că o persoană este suspectă de gripă dacă prezintă cel puţin unul din patru simptome generale (febră sau senzaţie de frig, stare de rău, cefalee sau mialgii), dacă suferă de unul sau mai multe simptome respiratorii (tuse, durere în gât, dispnee) şi nu are niciun alt diagnostic clinic.
   Studii caz-control I-MOVE de măsurare a eficienţei vaccinului gripal sezonier si pandemic au mai fost derulate şi în sezoanele 2008–2009, 2009–2010, 2010–2011 şi 2011–2012.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe