Newsflash
Ars Medici

Disponibilitate și sănătate

de Dr. Mihaela UDRESCU - mai 12 2017
Disponibilitate și sănătate
     Zilele trecute mi-am identificat o problemă de sănătate și primul gând care mi-a trecut prin minte a fost să mă duc la un medic specialist. De data aceasta nu mai puteam să mă autodiagnostichez și tratez, așa cum o fac de obicei.
     Prima întrebare: la cine mă duc? Trebuia să fie cineva cunoscut, de încredere și profesionist. Lista de medici specialiști era destul de lungă. În primă instanță m-am gândit la o colegă din specialitatea respectivă, cu care am colaborat în trecut și cu care am avut o relație apropiată.
     A doua întrebare: cum să o abordez? Să telefonez? M-am gândit cum reacționez eu când sunt ocupată și îmi sună telefonul mobil, iar ea este poate mai ocupată ca mine. Am decis să-i trimit un e-mail în care îmi exprimam dorința de a fi consultată. Au trecut șapte zile în care nu am primit răspuns. Atunci i-am trimis un mesaj text pe telefon, care a rămas, și el, fără răspuns.
     Am concluzionat că nu mai e în țară, ori nu mai are același număr de telefon, sigur este extrem de ocupată și nu o mai deranjez cu fleacul meu de boală. Am decis să merg la o altă colegă, la fel de capabilă, la fel de indisponibilă, dar care sigur nu va rămâne indiferentă când va afla că am nevoie de un consult. Și ca să nu mai trec prin aceeași experiență, de data asta am abordat o altă strategie: nu am trimis nici e-mail, nici mesaj, ci am hotărât s-o caut direct.
     A treia întrebare: unde să mă duc s-o caut – la spital, la privat? La spital sigur nu s-ar bucura dacă m-ar vedea, așa că m-am programat la o clinică privată. Am obținut o programare de-abia peste o lună, însă m-am gândit că problema mea de sănătate nu reprezintă o urgență și că așa e viața de pacient.
     În ziua consultației m-am pregătit conștiincios cu toate informațiile medicale pe care le-am considerat utile. Dar, când să ies din casă, sună telefonul și o voce suavă mă anunță că nu pot să fiu consultată atunci, ci a doua zi, când evident nu mai puteam eu să mă duc, pentru că și eu sunt destul de ocupată. Am simțit în acel moment o dezamăgire cruntă și, de asemenea, am simțit dezamăgirea tuturor pacienților mei supuși unor situații similare: când i-am anunțat din scurt că nu mai ajung la cabinet și că vor fi consultați de altcineva, sau când au găsit la cabinet pe altcineva deși mă căutau pe mine.
     Când m-am programat, am luat în calcul și disponibilitatea, de aceea am ales varianta clinicii private, contra cost – pentru a găsi medicul dorit în intervalul orar reținut. Însă se pare că medicii pe care i-am ales sunt din ce în ce mai puțin disponibili chiar și în mediul privat, ceea ce constituie în opinia mea un semnal de alarmă. Și ăsta-i adevărul: suntem din ce în ce mai puțin disponibili pacienților noștri. Medicina a devenit „arta” de a respecta ghiduri și protocoale, de a completa fișe, rapoarte, documente medicale, atât în privat, cât și la stat. Medicina a devenit „arta” de a face drumuri pentru tipizate, vaccinuri, semnare de contracte, reînnoiri de certificate, plăți – dacă ești în contract cu CAS și DSP. Medicul dedică din ce în ce mai puțin timp pacienților și din ce în ce mai mult timp documentelor medicale. Tot ceea ce apare neprogramat devine corvoadă. Suntem din ce în ce mai puțini medici și din ce în ce mai încărcați. Și peste toate astea amintesc și „laudele” și „aprecierile” pe care le primim zilnic. Așa încât, dacă ești medic de familie și ai neșansa de a nu avea zilnic contact cu medici din alte specialități, îți doresc multă sănătate.

 

 

Medicii de familie, dar și cei de alte specialități, interesați să publice la această rubrică sunt invitați să ne scrie la adresa: inprimalinie@viata-medicala.ro

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe