Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Dispariţia melancoliei

Viața Medicală
Dr. Alexandru TRIFAN miercuri, 23 ianuarie 2013
   Explicaţiile medicale antice ale lui Hipocrate au stabilit un „link“ între o anumită stare psihică şi bila hepatică, concentrată, vâscoasă şi de culoare închisă: melancolia. Cu toate că explicaţiile lui nu au stat ulterior în picioare, este remarcabilă observaţia sa că un criteriu somato-psihic important – inapetenţa – se asociază cu înnegurarea gândurilor. Descrierea acestei tulburări afective se regăseşte într-un aşa-numit interviu cu filosoful Democrit, presupus a fi nebun, pe care întemeietorul elen al medicinii ar fi fost chemat să-l examineze. În 1624, apare cartea lui Robert Burton – „Anatomia melancoliei“, inspirată din legenda lui Democrit. Publicată în mai multe ediţii (opt în intervalul a două generaţii), lucrarea a fost în acel timp de trei ori mai populară decât piesele lui Shakespeare. Esquirol, în secolul XIX, a fost primul medic care a dat o descriere corectă, iar Kraepelin, în clasificarea sa, a delimitat-o în cadrul psihozei maniaco-depresive, numind-o melancolie. Deşi, la începutul secolului XX, psihiatrul Adolf Meyer a optat pentru utilizarea termenului „depresie“ în locul celui de „melan­colie“, psihiatria franceză l-a menţinut încă multă vreme, „depresia“ pătrunzând mai greu, alături de „melancolie“, chiar şi în opera unui psihiatru francez modern cum a fost Henri Ey.
   Prezentăm un caz a cărui psihosimpatologie corespunde în cea mai mare măsură categoriei diagnostice de melancolie. (…)

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC