Newsflash
Ars Medici

Dispariţia melancoliei

de Dr. Alexandru TRIFAN - ian. 23 2013
Dispariţia melancoliei
   Explicaţiile medicale antice ale lui Hipocrate au stabilit un „link“ între o anumită stare psihică şi bila hepatică, concentrată, vâscoasă şi de culoare închisă: melancolia. Cu toate că explicaţiile lui nu au stat ulterior în picioare, este remarcabilă observaţia sa că un criteriu somato-psihic important – inapetenţa – se asociază cu înnegurarea gândurilor. Descrierea acestei tulburări afective se regăseşte într-un aşa-numit interviu cu filosoful Democrit, presupus a fi nebun, pe care întemeietorul elen al medicinii ar fi fost chemat să-l examineze. În 1624, apare cartea lui Robert Burton – „Anatomia melancoliei“, inspirată din legenda lui Democrit. Publicată în mai multe ediţii (opt în intervalul a două generaţii), lucrarea a fost în acel timp de trei ori mai populară decât piesele lui Shakespeare. Esquirol, în secolul XIX, a fost primul medic care a dat o descriere corectă, iar Kraepelin, în clasificarea sa, a delimitat-o în cadrul psihozei maniaco-depresive, numind-o melancolie. Deşi, la începutul secolului XX, psihiatrul Adolf Meyer a optat pentru utilizarea termenului „depresie“ în locul celui de „melan­colie“, psihiatria franceză l-a menţinut încă multă vreme, „depresia“ pătrunzând mai greu, alături de „melancolie“, chiar şi în opera unui psihiatru francez modern cum a fost Henri Ey.
   Prezentăm un caz a cărui psihosimpatologie corespunde în cea mai mare măsură categoriei diagnostice de melancolie. (…)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe