Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Disecțiile intracraniene

Viața Medicală
Acad. Constantin POPA vineri, 5 mai 2017

     Disecțiile intracraniene (DI) reprezintă cauza unor evenimente ischemice și hemoragice intracraniene rare și de temut. Deoarece DI îmbracă forme clinice și radiologice diferite, astfel că și diagnosticarea clară este dificilă, sunt dificil de studiat fiziopatologic. Sunt mult mai rare decât disecțiile arterelor cervicale. Tratamentul se confruntă cu un deficit de cunoștințe, după cum arată studiile recente. Îmbunătățirea cunoștințelor se va realiza prin studii pe grupuri mai mari de pacienți, condiția prealabilă pentru acestea fiind ca medicul care examinează pacientul să recunoască diagnosticul și să recomande tratamentul în conformitate cu datele disponibile în prezent. Trecem în revistă cunoștințele existente, apelând întâi la trei cazuri prezentate în literatura de specialitate.

 

Trei cazuri

 

     O pacientă în vârstă de 36 de ani, fără antecedente notabile, s-a prezentat la spital cu afazie și hemipareză dreaptă regresive, care indicau o hemoragie cerebromeningeală temporo-insulară și a văii sylviene stângi (fig. 1A). Prezenta de o săptămână hipertensiune arterială și cefalee cu debut brutal, fără un factor declanșator evident, cu o sincopă incipientă. Evaluarea angiografică inițială a pus în evidență un anevrism fusiform de segment M3 al arterei cerebrale medii (fig. 1B, săgețile portocalii) și vasospasme difuze și severe ale arterelor poligonului Willis, dintre care segmentul terminal carotidian (fig. 1B, săgeata albă). În baza acestui aspect, se pune diagnosticul de posibilă disecție de ACM stângă. După discutarea multidisciplinară a cazului, obținerea de informații de la pacientă și de la aparținătorii acesteia și având în vedere riscul considerat crescut de recidivă hemoragică, s-a decis ocluzia segmentului sylvian disecat prin abord endovascular, care a fost realizată în urgență (fig. 1D, săgeți). La trezire, examenul neurologic a fost normal. După un puseu hipertensiv sever, a trebuit introdus un tratament antihipertensiv, care s-a asociat cu apariția unei afazii non-fluente și a unei hemipareze drepte în legătură cu o ischemie în teritoriul din aval de locul ocluziei (fig. 1C). După un tratament de reabilitare, evoluția secundară a fost favorabilă. (...)

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC