Newsflash
Ars Medici

Costurile gripei în România în sezonul 2014–2015

Costurile gripei în România în sezonul 2014–2015

   Strategiile de prevenire şi control ale gripei se bazează pe estimarea impactului medical, demografic şi socio-economic al epidemiilor determinate de virusurile gripale. În România, fiecare sezon este analizat mai ales din punctul de vedere al numărului de îmbolnăviri, complicaţii şi decese, şi mai puţin din cel al aspectelor socio-economice. Prima estimare a costurilor gripei a fost facută de CNG-IC (Centrul Naţional de Gripă din Institutul Cantacuzino) în anul 2004 şi, de atunci, această analiză a devenit o recomandare OMS şi UE pentru statele membre. O asemenea abordare are o importanţă deosebită în orientarea strategiilor de prevenire a gripei prin vaccinare, evidenţiind grupele populaţionale care generează cheltuielile cele mai mari în cazul unei epidemii, dar şi numărul optim de vaccinări care ar putea influenţa semnificativ evoluţia gripei. Evidenţierea costurilor epidemiilor de gripă poate servi, de asemenea, la planificarea resurselor pentru controlul acestora, asigurând în perioadele de manifestare epidemică necesarul de medicamente şi materiale sanitare şi în final al suportului financiar corespunzator. Necunoaşterea acestor costuri şi a resurselor de acoperire poate uneori crea o perturbare majoră a bugetelor ţărilor, chiar şi celor industrializate. Trebuie însă menţionat că asemenea analize sunt etape ale unor studii complexe cost-beneficiu care evidenţiază legătura directă şi indirectă dintre vaccinare şi gripă, oferind în acelaşi timp autorităţilor argumente solide pentru implementarea strategiilor de control al gripei şi alocării de fonduri pentru susţinerea acestor strategii. În ultimii ani, intervenţiile medicale, printre care şi vaccinarea antigripală sunt apreciate şi pe baza a doi parametri: utilitate şi etică. Dacă vaccinarea antigripală a persoanelor cu risc crescut respectă criteriile etice în totalitate, în ceea ce priveşte utilitatea, aceasta trebuie diferenţiată în individuală şi comunitară, după cum şi costurile gripei pot fi individuale şi comunitare.

Surse de costuri

   Astfel, costurile individuale, adică pierderile induse de gripă unui bolnav, sunt cauzate de: internare sau imobilizarea la pat, reducerea veniturilor la omul activ prin concedii medicale şi prin plata unor medicamente necompensate, pierderea continuităţii unor activităţi – şcolare, universitare, sportive, artistice etc. –, diminuarea capacităţilor de efort fizic sau intelectual după o boală prelungită, complicată pe o durată de cca. 30 zile, deces.
   Costurile comunitare  se referă la: absenteism în producţie, însoţit de reducerea productivităţii, creşterea numărului şi volumului de prestaţii medicale – consultaţii şi vizite la domiciliu, asistenţă de urgenţă (ambulanţă, terapie intensivă) –, creşterea consumului de medicamente şi a cheltuielilor pentru cele compensate, creşterea alocaţiilor de boală, perturbarea unor activităţi – şcolare, universitare, administrative, publice (poştă, transporturi, alimentare cu apă şi energie electrică, aprovizionare cu alimente şi medicamente), perturbarea unor activităţi strategice – armată, poliţie, pompieri, control la frontieră –, imposibilitatea sportivilor de a participa la competiţiile naţionale, continentale, mondiale şi olimpice. 
   Să analizăm în continuare costurile cazurilor individuale de gripă în sezonul 2014/2015, calculate conform prescripţiilor medicale curente, şi  să le comparăm cu preţul vaccinului gripal de pe piaţă şi costurile  medicamentelor antivirale folosite în tratamentul gripei. Costul unui vaccin gripal este de 20,75 de lei, adică 4,64 euro. Costul terapiei antivirale pentru o săptămână este de 107,38 lei (24,07 euro) pentru un adult şi de 76,7 lei (17,19 euro) pentru un copil. În tabelul alăturat puteţi vedea costurile tratamentului administrat pentru cazurile individuale de gripă, în funcţie de formele clinice de boală şi de grupele de vârstă. 

Rezultate

   Conform analizei, în toate cazurile, indiferent de vârstă şi forma clinică, costul vaccinului este semnificativ mai mic decât tratarea gripei. Astfel, în gripa uşoară, costul vaccinului este mai mic de 1,9 ori la copii şi de 2,3 ori la adulţi şi la persoanele în vârstă decât costul tratării gripei. În gripa medie – mai mic de 2,5 ori la copii şi de 2,57 ori la adulţi şi persoanele în vârstă. În gripa cu forme clinice medii cu complicaţii, vaccinul este mai ieftin decât tratamentul de 5,2 ori la copii, de 5,98 la persoanele în vârstă şi de 15,96 ori la adulţi (la care s-a luat în calcul şi costul aferent concediului medical). În fine, în formele de gripă severe cu internare în spital, vaccinul are un cost mai mic de 66,9 ori la copii, de 74,31 ori la persoanele în vârstă şi de 104,37 ori la adulţi (inclusiv costul concediului medical).
   De menţionat că în cazul persoanelor cu gripă severă internate în spital, se adaugă şi costurile terapiei antivirale pe durata a şapte zile. Acestea sunt de 1.466,7 de lei pentru copii, de 1.619,2 de lei pentru persoanele în vârstă, şi de 2.242,47 de lei adulţi. Analiza nu s-a extins şi la costurile persoanelor cu gripă internate la terapie intensivă, şi nici nu a luat în calcul şi costurile aferente persoanelor cu boli cronice agravate de gripă.
   În concluzie, analiza nu se referă în special la confirmarea faptului că o gripă costă mai mult decât un vaccin, ci vrea să atragă atenţia asupra faptului că în ultimii ani numărul de vaccinări antigripale a scăzut la niveluri critice, ceea ce ar duce inevitabil la costuri individuale şi comunitare foarte mari. Este important să se readucă în discuţie cine trebuie să suporte costurile vaccinului gripal: Ministerul Sănătăţii, care are o alocaţie bugetară fixă, relativ mică, sau Casa de Asigurări de Sănătate, care dispune de fonduri mai mari şi care, în fapt, suportă costurile îmbolnăvirilor de gripă. Prin schimbarea acestui mod de abordare, Casa de Asigurări de Sănătate şi MS îşi vor economisi propriile resurse financiare, deloc neglijabile în cazul unei epidemii. În acest context trebuie să reamintim că în  marea majoritate, dacă nu în totalitate, a ţărilor europene şi a multor ţări din restul lumii, costurile  vaccinului gripal sunt suportate de Asigurările de Sănătate publice sau private.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe