Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Contracepţia orală 50 de ani

Viața Medicală
Prof. dr. Ostin C. MUNGIU vineri, 29 octombrie 2010

   Pilula contraceptive orală, metodă comodă şi sigură de control al naşterilor, utilizează o combinaţie hormonală estro-progestativă care administrată oral, zilnic, inhibă fertilitatea feminină. A fost utilizată pentru prima dată în Statele Unite în 1960, devenind o metodă de contracepţie foarte uzuală. Gradul de utilizare a pilulelor contraceptive variază în funcţie de ţară, vârstă, educaţie, status marital; în timp ce un sfert din femeile din Marea Britanie, cu vârste între 16 şi 49 ani, folosesc pilula curent (combinată, exclusiv progesteronică sau minipilula), în Japonia, doar 1% din femei o utilizează. (...)

   Steroizii sexuali au fost izolaţi şi analizaţi structural în anii 1930; tot atunci s-a constatat că dozele mari de androgeni, estrogeni sau progesteron au efect de inhibare a ovulaţiei. Cu toate acestea, deşi existau premisele dezvoltării contracepţiei hormonale, până la jumătatea secolului trecut, nici companiile farmaceutice, nici guvernele nu au manifestat interes pentru dezvoltarea unor contraceptive eficiente. Cum au evoluat lucrurile după aceea?
   Deceniile următoare au adus pe piaţă numeroase preparate, iar cercetătorii au descifrat mecanismele de acţiune ale acestora.
   Pilulele contraceptive estro-progestative previn fenomenul ovulator prin inhibarea eliberării gonadotropilor, în consecinţă inhibând dezvoltarea foliculilor ovarieni şi ovulaţia. Feedbackul negativ exercitat de conţinutul progesteronic al pilulelor scade frecvenţa eliberărilor pulsatile de Gn-RH (gonadotropin-releasing hormone, factorul gonadotrop stimulator hipotalamic) de către hipotalamus; astfel scade atât eliberarea de FSH (hormon foliculo-stimulator), cât şi mai ales de LH (hormon luteinizant) de către hipofiza anterioară. Nivelurile scăzute de FSH inhibă dezvoltarea foliculilor ovarieni şi implicit, creşterea estradiolului plasmatic. Feedbackul
negativ indus de progesteron, la care se adaugă absenţa feedbackului pozitiv exercitat de estrogeni asupra descărcării de LH, previn cascada ovulatorie de LH. Inhibiţia dezvoltării foliculilor ovarieni şi absenţa cascadei ovulatorii de LH inhibă ovulaţia.
  Un mecanism secundar de acţiune al contraceptivelor, datorat progesteronului, este reprezentat de inhibiţia penetrării spermatozoizilor prin cervix la nivelul uterului şi al trompelor uterine, prin scăderea cantităţii mucusului cervical şi creşterea vâscozităţii acestuia. Alte mecanisme secundare în efectul de infertilitate al contracepţiei orale rămân controversate. Un astfel de exemplu îl reprezintă efectul pilulei asupra endometrului, care ar fi de prevenire a implantării embrionului în endometru. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC