Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Consensul de screening, diagnostic și management al hipotiroidismului congenital al SEEP (2)

Viața Medicală
Dr. Iuliana GHERLAN vineri, 25 septembrie 2015
Viața Medicală
Prof. dr. Constantin DUMITRACHE vineri, 25 septembrie 2015

Criterii de diagnostic

 

Criterii biochimice utilizabile în decizia de inițiere a terapiei
     Tratamentul va fi inițiat imediat atunci când valorile TSH la determinarea în picătură groasă sunt ≥ 40 mU/L și când valorile freeT4 sunt sub limita inferioară a normalului pentru vârstă, indiferent de valorile TSH. Atunci când valorile TSH la determinare în picătură groasă sunt mari, dar sub 40 mUI/L, inițierea terapiei se poate amâna până la obținerea valorilor TSH și freeT4 din sânge venos, cu condiția ca acestea să fie disponibile în una-două zile; dacă valoarea TSH repetat în sângele venos este > 20 mU/L este recomandabilă inițierea terapiei substitutive, chiar și în cazurile cu freeT4 normal. Atunci când valorile TSH sunt între 6 și 20 mUI/L, valorile fT4 sunt normale, iar sugarul are o dezvoltare normală, se sugerează completarea investigațiilor cu cele imagistice (ecografie/scintigrafie tiroidiană) și se monitorizează funcția tiroidiană; dacă valorile TSH se mențin crescute pentru mai mult de 3–4 săptămâni, se discută cu familia fie inițierea terapiei substitutive, cu întreruperea sa și retestare după vârsta de trei ani, fie repetarea determinărilor serice ale TSH și freeT4 după alte două săptămâni.

 

Criterii clinice și biochimice de evaluare a severității HC

     Severitatea HC poate fi evaluată ca fiind ușoară, medie sau severă, utilizând criterii clinice sau paraclinice. Criteriile clinice includ, prin hipotiroidismul simptomatic: somnolență, tulburări de supt (nu se trezește să sugă, supt rar și leneș), extremități reci, icter neonatal prelungit, hipotonie, letargie, macroglosie, hernie ombilicală, piele uscată cu/fără infiltrat subcutanat, persistența fontanelei posterioare, o fontanelă anterioară de mari dimensiuni. În ceea ce privește criteriile paraclinice, în funcție de valorile fT4: HC poate fi ușor (fT4 = 10–15 pmol/l), mediu (fT4 = 5–10 pmol/l) sau sever (fT4 < 5 pmol/l); cut-offurile au fost extrase dintr-un studiu efectuat pe un lot de 82 de sugari în vârstă de 10 zile, la care percentilele 2,5, mediană și 97,5 pentru valorile freeT4 au fost de 1,18 ng/dl, 1,7 ng/dl și 2,49 ng/dl (corespunzător unor valori de 15,2, 22,5 și 32 pmol/L. În funcție de etiologie: absența tiroidei la evaluarea imagistică sau prezența gușii cu un defect total de organificare se asociază cu existența unui HC sever. În funcție de existența criteriilor radiologice de HC: absența nucleilor de osificare de la nivelul genunchilor, care la rândul său pare a se corela cu valorile T4 la momentul diagnosticului și prognosticul asupra IQ-ului, devenind astfel un indicator al gradului de hipotiroidism intrauterin. Astfel, o diferență de IQ de 10 puncte s-a demonstrat între copiii cu o valoare a T4 total sub 40 pmol/l (corespunzător unui freeT4 sub 5,5 pmol/l) și copiii cu un T4 total normal. (…)

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 de lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC