A XIV-a Conferinţă Naţională de Stroke (AVC) cu participare internaţională, desfăşurată în perioada 12–14 octombrie a.c., şi-a propus să răspundă unor probleme actuale aflate într-o largă dezbatere internaţională. Concluziile ştiinţifice ale acestei importante reuniuni sunt formulate de dl acad. Constantin Popa, în cadrul rubricii Creierul vascular.

"> Concluziile Conferinţei Naţionale de Stroke (AVC) - Viața Medicală
Ars Medici

Concluziile Conferinţei Naţionale de Stroke (AVC)

de Acad. Constantin POPA - nov. 10 2011
Concluziile Conferinţei Naţionale de Stroke (AVC)

A XIV-a Conferinţă Naţională de Stroke (AVC) cu participare internaţională, desfăşurată în perioada 12–14 octombrie a.c., şi-a propus să răspundă unor probleme actuale aflate într-o largă dezbatere internaţională. Concluziile ştiinţifice ale acestei importante reuniuni sunt formulate de dl acad. Constantin Popa, în cadrul rubricii Creierul vascular.

   Cea de-a XIV-a Conferinţă Naţională de Stroke (AVC) cu participare internaţională şi-a propus să răspundă problemelor actuale aflate într-o largă dezbatere internaţională şi care se referă la:
   1. Stroke-ul este prevenibil, totuşi incidenţa globală este în creştere;
   2. Deşi au fost realizate progrese în cercetarea fundamentală a accidentului vascular cerebral, nu s-a ţinut seama până acum de importanţa unor mecanisme similare sau asemănătoare întâlnite şi în alte boli neurologice, în afara stroke-ului;
   3. Cu toate că semnele AVC sunt bine descrise, majoritatea populaţiei la risc nu le apreciază importanţa. Pe de altă parte, stroke-ul silenţios este cel mai frecvent tip, iar afectarea funcţiei executive este principala manifestare. Acest fenomen este practic necunoscut şi funcţia cognitivă rar evaluată;
   4. Înţelegerea neurobiologiei leziunii cerebrale, a reparării şi plasticităţii a progresat, dar niciun medicament histoprotector sau historeparator nu s-a dovedit eficace la om; Reabilitarea în stroke este eficientă, dar insuficient disponibilă pentru majoritatea pacienţilor. Practici nedovedite, scumpe sau greşite, continuă să consume resurse şi îngreunează studiul unor abordări mai profunde.
   În consecinţă, organizarea conferinţei a inclus aceste date, încercând şi acum să adaptăm cercetările la situaţia din ţara noastră, care se află în continuare pe un nedorit prim loc în ceea ce priveşte mortalitatea prin stroke, alături de bolile cardiovasculare.
   Având experienţa celor 13 conferinţe anuale care au precedat această conferinţă, tematica a trebuit să fie destul de largă şi greu de realizat: Epidemiologia şi evaluarea factorilor de risc în AVC; Managementul subtipurilor de AVC; Actualităţi în tratamentul ischemiei şi hemoragiei cerebrale; Orientări cu privire la recuperarea în AVC.
   După trei zile de dezbateri foarte exigente, putem formula o serie de concluzii privind întreaga tematică abordată:
   1. Bolile vasculare cerebrale continuă să reprezinte o prioritate în cercetare, dar şi în domeniul aplicativ şi formativ; în ţările dezvoltate – în primul rând pentru reducerea invalidităţii, iar în restul lumii pentru scăderea mortalităţii şi a morbidităţii. România se află în această a doua categorie.
   2. Se impune extinderea preocupărilor pentru realizarea în ţara noastră a epidemiologiei ştiinţifice în vederea optimizării măsurilor de prevenţie în stroke şi realizarea unui program naţional de lungă durată (15–20 de ani) de profilaxie secundară şi delimitarea măsurilor pentru o profilaxie primară, cel puţin pentru evitarea factorilor de risc.
   3. Formarea neurologului vasculolog, cu competenţele adecvate pentru intervenţii ştiinţifice manageriale şi de terapie, după modelul american, demers început la Institutul Naţional de Neurologie şi Boli Neurovasculare din Bucureşti.
   4. Extinderea unităţilor de „urgenţe neurologice“ (unităţile de stroke) pentru terapii validate în infarctul cerebral acut, în „fereastra terapeutică“, după modelul american şi care se aplică în România la Institutul Naţional de Neurologie şi Boli Neurovasculare încă din 1998, la doi ani după SUA; în Europa occidentală tromboliza a fost introdusă în anul 2003.
   5. Extinderea craniotomiei decompresive în infarctul cerebral acut, în special de arteră cerebrală medie şi de cerebel.
   6. Delimitarea secţiilor de terapie intensivă neurologică de terapia intensivă neurovasculară, care va fi preluată de unităţile de stroke, după modelul INNBN. Menţinerea secţiilor de terapie intensivă pentru celelalte boli neurologice, sub conducerea unui neurolog, având în structura de organizare medici neurologi şi medici intensivişti.
   7. Organizarea coerentă a recuperării şi reabilitării funcţionale pentru bolnavii cu boli neurovasculare după modelele occidentale, în care să se aplice procedeele de recuperare specifică neurologică.
   8. Imagistica cerebrală este obligatorie prin non-invazivitate şi bogăţia informaţională. Tomografia computerizată (CT) este obligatorie pentru a deosebi infarctul cerebral de hemoragia cerebrală: • CT este metoda de primă intenţie în suspiciunea de hemoragie cerebrală şi hemoragie subarahnoidiană • CT este metoda obligatorie în fereastra terapeutică pentru tratamentul fibrinolitic, în unitatea de stroke • CT de perfuzie aduce elemente funcţionale cu privire la infarctul cerebral sau hemoragia cerebrală • Angio-CT poate suplini, în unele cazuri, imageria prin rezonanţă magnetică (IRM) şi poate aduce date suplimentare de ordin anatomic şi funcţional faţă de CT clasic • Fiecare judeţ trebuie să beneficieze de aportul unui computer tomograf.
   9. Imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM) în patologia neurovasculară nu înlocuieşte CT; aceasta permite o multitudine de programe cu o fiabilitate şi sensibilitate aproape de structura morfologică, atunci când folosim tehnici adecvate pentru componenta morfologică şi, respectiv, pentru componenta fiziologică a fiecărei structuri nevraxiale: • IRM este preferabilă CT în leziunile vasculare ale trunchiului cerebral şi, în unele centre, înlocuieşte CT în vederea efectuării trombolizei în leziunile arteriale cervico-cerebrale • IRM de difuzie precizează leziunea ischemică, iar IRM de perfuzie evidenţiază structurile perfuzate • IRM de difuzie din programele care cuprind şi IRM de perfuzie stabileşte zona de mismatch, zonă de risc, element de orientare în deciziile terapeutice • IRM poate evidenţia zona de penumbră şi microhemoragiile din infarctul cerebral • IRM cu explorare angiografică: angiografie MR 3D TOF arterial şi venos cu sau fără injectare cu substanţă de contrast; angiografie cervico-cerebrală şi spinală; angiografie a întregului corp • IRM permite diagnosticul de disecţie arterială a vaselor cervico-cerebrale posttraumatică sau pe vase afectate de o serie de afecţiuni, unică sau multiplă. Atunci când există o discordanţă între ultrasonografia Doppler şi angio-IRM, diagnosticul de certitudine îl oferă IRM în incidenţele transversale din regiunea cervicală • IRM face posibilă încadrarea stroke-ului în fereastra ideală de recanalizare • IRM permite efectuarea spectroscopiei în stroke, indentificând metabolismul intracelular al ischemiei cerebrale. Protonul [1H]-MRS permite depistarea NAA (N-acetil – aspartat), un marker neuronal. Este şi o modalitate de a diferenţia o leziune vasculară de o leziune tumorală • IRM, prin Susceptibility Weighted Imaging, este o tehnică imagistică nouă, care aduce informaţii suplimentare examenului IRM standard.
   10. Neurosonologia în leziunile arteriale cervico-cerebrale, introdusă de noi în România în 1985, este astăzi o metodă de rutină în toate serviciile de neurologie: • Lucrările au subliniat din nou importanţa respectării metodologiei de explorare, eliminându-se cazurile fals pozitive sau fals negative şi punând accent pe rigurozitatea pregătirii tuturor medicilor care utilizează această metodă de explorare non-invazivă • Este absolut obligatoriu ca secvenţa de explorare să respecte etapele următoare: explorare extracraniană, cervico-cerebrală, examenul transcranian şi ecotomografia vaselor cervico-cervicale • Neurosonologia permite astăzi detectarea semnalelor microembolice, atât în bolile cardiace, în timpul circulaţiei extracorporale din chirurgia cardiacă, cât şi în leziunile arteriale cervico-cerebrale. Există microembolii simptomatice şi, într-un procent însemnat, asimptomatice. Aceste date sunt argumente în favoarea mecanismului embolic din aterotromboză, care este subevaluat • Examenul Doppler este folosit astăzi şi ca metodă terapeutică; ultrasunetele induse prin ferestrele de explorare, produc liza trombilor în diferite vase cerebrale • Ultrasonografia Doppler trebuie să preceadă toate intervenţiile chirurgicale la nivelul cordului; în acest fel se depistează leziunile carotidiene sau vertebro-bazilare asimptomatice, care se pot decompensa în timpul actului operator • Examenul Doppler trebuie folosit în evaluarea spasmului din hemoragia subarahnoidiană şi poate fi inclus în explorările pentru stabilirea morţii cerebrale.
   11. Lucrările care au abordat cercetările metabolice în stroke ne-au dus la concluzia corelării datelor funcţionale pe care le oferă IRM funcţional şi diferitele programe de IRM corelat cu angio-IRM, pentru a evalua cât mai obiectiv prognosticul, riscul de invalidare şi, desigur, fereastra ideală terapeutică din punctul de vedere al tratamentului fibrinolitic.
   12. Anticoagularea orală în prevenţia stroke-ului a intrat într-o etapă nouă, de mare importanţă practică, întrucât noile generaţii de medicamente anticoagulante orale au demonstrat o superioritate faţă de warfarină, o eficienţă în reducerea stroke-ului produs prin mecanism embolic, fără să crească riscul hemoragiilor cerebrale. Noile generaţii de anticoagulante – dabigatran şi alţi inhibitori direcţi de trombină – nu necesită monitorizarea INR, ceea ce uşurează foarte mult folosirea pe scară largă.
   13. Mai multe observaţii clinice, menţionate în lucrări, ne obligă să subliniem din nou faptul că utilizarea curentă a mai multor hipotensoare, pentru a evita cât mai mult efectele secundare ale acestora, la persoanele neinstruite sau cu tulburări cognitive, poate să conducă la producerea de AVC prin hipoperfuzie cerebrală.
   14. Tratamentul HTA la bolnavii cu stroke sau care au avut stroke în trecut este diferit faţă de bolnavii care nu au prezentat AVC. Acest fapt va trebui să conducă la modificarea ghidurilor de practică. O corelare a ghidurilor americane cu cele europene, în conferinţe de consens, ar putea fi de mare utilitate.
   15. Neuroştiinţele desemnează studiul ştiinţific al sistemului nervos, atât din punct de vedere structural, cât şi funcţional, începând cu nivelul molecular şi ajungând la nivelul de organ, creierul fiind privit ca un integrator al întregului organism. Apărute ca o ramură a biologiei, neuroştiinţele au evoluat rapid la un statut interdisciplinar care le situează la încrucişarea ştiinţelor biologice, medicale, psihologice, chimice, informatice şi matematice. Această extindere a arsenalului conceptual şi metodologic al neuroştiinţelor va conduce la o diversitate de abordări în studiile aspectelor moleculare, celulare, de dezvoltare, anatomice, fiziologice, cognitive, genetice, evoluţioniste, computaţionale sau medicale ale sistemului nervos. În media largă, neuroştiinţele sunt prezentate adesea sub unghiul neuroştiinţelor cognitive, în particular prin lucrările de imagerie cerebrală, cu toate că este vorba de o parte doar a câmpului ştiinţific cuprins de neuroştiinţe. În 2011, stroke-ul (AVC) în toată complexitatea sa, face parte din neuroştiinţe.   

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe