Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Conceptul Psihiatriei Centrate pe Persoană (PCP)

Viața Medicală
Prof. dr. Gavril CORNUŢIU vineri, 26 februarie 2010

   Acest concept se referă la abordarea subiectului bolnav nu în mod izolat, ca individ bolnav, aşa cum ne-a învăţat medicina clasică, ci ca făcând parte dintr-o reţea complexă: familie, grupuri sociale, micromediile sale, cultura cu obiceiurile şi valorile sale. Cu alte cuvinte, subiectul este abordat în întregimea şi complexitatea reţelei de suport a intereselor sale, a speranţelor sale etc. (...)
 

    Acest mod de abordare este o expresie la nivel medical a paradigmei holistice de abordare a realităţii, aşa cum a fost ea elaborată de filosofi. Ea se pretează tuturor ramurilor medicale, dar mai ales Psihiatriei. De aceea, conceptul Medicinii Centrate pe Persoană (şi de aici PCP) a fost elaborat de un psihiatru, Juan E. Mezzich, profesor la New York şi ex-preşedintele Asociaţiei Mondiale de Psihiatrie. Profesorul Michel Botbol, de la Universitatea Catolică din Paris, a extins acest concept şi la Psihiatria copilului şi adolescentului. Profesorul Botbol este psihiatru şi psihoterapeut în materie, unul din marii profesori ai Franţei. Cred că acest concept, în fapt o paradigmă elaborată, merită o largă difuzare în rândul medicilor români, pentru că deschide o perspectivă cu mult mai largă şi mai generoasă în înţelegerea bolnavului, de orice boală ar suferi.
N. red.: dl prof. dr. M. Botbol aplică acest concept la psihiatria copiilor şi adolescenţilor într-un text pe care-l oferă cititorilor români, publicat la pag. 3 din ziar.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.