Acest concept se referă la abordarea subiectului bolnav nu în mod izolat, ca individ bolnav, aşa cum ne-a învăţat medicina clasică, ci ca făcând parte dintr-o reţea complexă: familie, grupuri sociale, micromediile sale, cultura cu obiceiurile şi valorile sale. Cu alte cuvinte, subiectul este abordat în întregimea şi complexitatea reţelei de suport a intereselor sale, a speranţelor sale etc. (...) "> Conceptul Psihiatriei Centrate pe Persoană (PCP) - Viața Medicală
Newsflash
Ars Medici

Conceptul Psihiatriei Centrate pe Persoană (PCP)

de Prof. dr. Gavril CORNUŢIU - feb. 26 2010
Conceptul Psihiatriei Centrate pe Persoană (PCP)

   Acest concept se referă la abordarea subiectului bolnav nu în mod izolat, ca individ bolnav, aşa cum ne-a învăţat medicina clasică, ci ca făcând parte dintr-o reţea complexă: familie, grupuri sociale, micromediile sale, cultura cu obiceiurile şi valorile sale. Cu alte cuvinte, subiectul este abordat în întregimea şi complexitatea reţelei de suport a intereselor sale, a speranţelor sale etc. (...)
 

    Acest mod de abordare este o expresie la nivel medical a paradigmei holistice de abordare a realităţii, aşa cum a fost ea elaborată de filosofi. Ea se pretează tuturor ramurilor medicale, dar mai ales Psihiatriei. De aceea, conceptul Medicinii Centrate pe Persoană (şi de aici PCP) a fost elaborat de un psihiatru, Juan E. Mezzich, profesor la New York şi ex-preşedintele Asociaţiei Mondiale de Psihiatrie. Profesorul Michel Botbol, de la Universitatea Catolică din Paris, a extins acest concept şi la Psihiatria copilului şi adolescentului. Profesorul Botbol este psihiatru şi psihoterapeut în materie, unul din marii profesori ai Franţei. Cred că acest concept, în fapt o paradigmă elaborată, merită o largă difuzare în rândul medicilor români, pentru că deschide o perspectivă cu mult mai largă şi mai generoasă în înţelegerea bolnavului, de orice boală ar suferi.

Notă autor:

N. red.: dl prof. dr. M. Botbol aplică acest concept la psihiatria copiilor şi adolescenţilor într-un text pe care-l oferă cititorilor români, publicat la pag. 3 din ziar.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe