Newsflash
Ars Medici

Coma (5)

de Acad. Constantin POPA - feb. 12 2015
Coma (5)

Sindroame clinice şi etiologie

 

Trauma

 

   Leziunile produse în urma căderilor şi coliziunilor cu obiecte mari provoacă pierderea conştienţei, în principal din cauza forţelor de rotaţie la nivelul mezencefalului, care produc efecte imediate şi specifice. Trauma poate, de asemenea, să lezeze creierul, provocând edem cerebral, uneori suficient de mare încât să deplaseze structurile cerebrale (herniere), sau poate provoca sângerare intracerebrală sau în spaţiile cerebrale extraparenchimatoase, producând aceleaşi efecte de masă. Pierderea conştienţei prin răni de la proiectile care pătrund în creier se produce, de regulă, instantaneu, din cauza afectării directe a SRA, sau în decursul a câteva secunde până la minute, în urma acumulării de sânge din cauza hemoragiei active sau în urma edemului, în mod similar traumatismului cerebral închis; în acest caz, forţele de rotaţie sunt adesea minore. (…)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe