Termenul „comă“ este derivat din grecescul komas, care înseamnă „somn profund“. În urma unei analize sumare, coma împărtăşeşte anumite caracteristici cu somnul persoanelor sănătoase. Observaţiile clinice dezvăluie puţine diferenţe între stările iniţiale de somnolenţă şi stupor, în dezvoltarea normală a stării de somn şi în evoluţia unei tulburări cerebrale care ulterior produce comă. Constatarea că stările patologice fac pacienţii mai puţin capabili să se trezească, în timp ce de la somnolenţa obişnuită ce precedă somnul se poate obţine o stare de vigilenţă completă nu este utilă din punct de vedere clinic şi nici nu reprezintă o aprofundare a cunoştinţelor fiziologice. În funcţie de gravitatea bolii sau de gravitatea lipsei de somn, această observaţie se poate aplica şi pacienţilor care intră într-o stare cunoscută sub numele de comă. (…)
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe