Newsflash
Ars Medici

Coma (1)

de Acad. Constantin POPA - ian. 16 2015
Coma (1)
Coma se află pe primul loc în grupul stărilor clinice care testează aptitudinile medicului în ceea ce priveşte diagnosticul şi tratamentul medical. Cauzele comei cuprind o gamă largă de condiţii temporare sau permanente, reversibile sau fatale, iar spectrul constatărilor fizice şi neurologice face ca studiul acesteia să reprezinte o continuă sursă de cercetare a funcţiei cerebrale. Urgenţa pentru stabilirea unui diagnostic al cauzei reducerii stării de conştienţă a adus în prim-plan neuroimagistica, testele de sânge şi de lichid cefalo-rahidian (LCR), precum şi alte analize de laborator. Progresul neuroimagisticii a fost atât de rapid, încât informaţiile privind fiziologia cerebrală, dependente de observaţiile clinice, au rămas mult în urmă.
Articolul de faţă abordează lacunele mari din aceste cunoştinţe şi încearcă să puncteze asupra mai multor concepte privind coma, care până recent au fost luate ca atare.
Deşi este înţeleasă foarte bine pentru a fi tratată cu succes în anumite cazuri, o mare parte din aspectul neurologic al comei rămâne nesoluţionat.

 

   Termenul „comă“ este derivat din grecescul komas, care înseamnă „somn profund“. În urma unei analize sumare, coma împărtăşeşte anumite caracteristici cu somnul persoanelor sănătoase. Observaţiile clinice dezvăluie puţine diferenţe între stările iniţiale de somnolenţă şi stupor, în dezvoltarea normală a stării de somn şi în evoluţia unei tulburări cerebrale care ulterior produce comă. Constatarea că stările patologice fac pacienţii mai puţin capabili să se trezească, în timp ce de la somnolenţa obişnuită ce precedă somnul se poate obţine o stare de vigilenţă completă nu este utilă din punct de vedere clinic şi nici nu reprezintă o aprofundare a cunoştinţelor fiziologice. În funcţie de gravitatea bolii sau de gravitatea lipsei de somn, această observaţie se poate aplica şi pacienţilor care intră într-o stare cunoscută sub numele de comă. (…)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe