Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Coinfecţiile bacteriene invazive, frecvente în gripă

Viața Medicală
Dr. Maria DRAGOTĂ vineri, 25 februarie 2011

   Analiza epidemiei de gripă din Marea Britanie din sezonul 2010/2011 a confirmat rapoartele anterioare, care semnalau o creştere a infecţiilor bacteriene invazive la pacienţii cu gripă, cea mai frecventă asociere fiind cu Streptococcus pyogenes, în special la adulţii tineri. Din BASIC (Buletinul de Actualităţi Săptămânale al Institutului Cantacuzino) aflăm că experţii de la Agenţia de Protecţie a Sănătăţii din Marea Britanie (HPA) şi Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) au publicat în Eurosurveillance un raport privind creşterea incidenţei pneumoniei cu streptococ. (...)
  
 

   Analiza epidemiei de gripă din Marea Britanie din sezonul 2010/2011 a confirmat rapoartele anterioare, care semnalau o creştere a infecţiilor bacteriene invazive la pacienţii cu gripă, cea mai frecventă asociere fiind cu Streptococcus pyogenes, în special la adulţii tineri. Din BASIC (Buletinul de Actualităţi Săptămânale al Institutului Cantacuzino) aflăm că experţii de la Agenţia de Protecţie a Sănătăţii din Marea Britanie (HPA) şi Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) au publicat în Eurosurveillance un raport privind creşterea incidenţei pneumoniei cu streptococ. Aceeaşi observaţie include şi o serie de 19 cazuri de pacienţi britanici care au avut coinfecţii invazive cu streptococ de grup A, în timpul infecţiei gripale cu virus gripal B, asociere mai puţin frecventă.
   Pentru a evalua importanţa gripei ca un factor de risc pentru infecţiile bacteriene invazive, s-a comparat supravegherea infecţiilor invazive bacteriene între 1 noiembrie 2010 şi 14 ianuarie 2011, la cazurile de gripă cu diagnosticul confirmat. Cazurile cu probe recoltate la două săptămâni una faţă de cealaltă au fost considerate posibile coinfecţii. Comparaţia cu aceeaşi perioadă din ultimii trei ani nu a arătat o creştere generală în acest sezon în ceea ce priveşte numărul de cazuri de pneumonie invazivă cu S. pneumoniae, S. aureus, Haemophilus influenzae sau Neisseria meningitidis. Această comparaţie a arătat, totuşi, o uşoară creştere a infecţiilor cu S. pyogenes. În timp ce era observată o creştere a numărului de infecţii cu S. pyogenes la toate grupele de vârstă în cele mai multe regiuni din Anglia, o creştere a numărului de infecţii cu S. pneumoniae a fost observată doar la tineri şi adulţi (15–44 ani), cu niveluri mult mai ridicate pentru decembrie 2010, comparativ cu ultimii trei ani. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 
  
 
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.