Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Citokinele proinflamatorii și complicațiile excesului ponderal (3)

Viața Medicală
Dr. Iuliana GHERLAN vineri, 22 ianuarie 2016
Viața Medicală
Prof. dr. Constantin DUMITRACHE vineri, 22 ianuarie 2016

Structura și funcțiile PCR

 

     Proteina C reactivă (PCR), un reactant de fază acută, a fost descrisă pentru prima dată în 1930, ca fiind o componentă a serului pacienților cu afecțiuni acute care interacționează cu un extract specific de Streptococcus pneumoniae (polizaharidul C, de unde și numele proteinei).
     PCR face parte din familia proteinelor plasmatice cu situsuri de legare dependente de calciu, familie denumită „a pentraxinelor“ – de la latinulpenta (cinci) și ragos (cuiburi). Este sintetizată sub forma unui polipeptid cu 206 aminoacizi și greutatea moleculară de 23 kDa. În ser se organizează sub forma unui homopentamer prin legături necovalente, formând o structură radiară, situsul de legare a ligandului fiind la nivelul feței concave a structurii (fig. 4).
     Gena care codifică PCR este situată la nivelul brațului lung al cromozomului 1 și constă în doi exoni și un intron. PCR reprezintă prototipul proteinei de fază acută, fiind un important mediator al apărării gazdei. Nivelurile circulante bazale ale PCR sunt reduse, dar pot crește de zece mii de ori în câteva ore de la debutul inflamației. PCR leagă o serie de liganzi de origine externă (bacterieni, parazitari, fungici) sau internă (membrane celulare degradate, cromatină, histone, celule apoptotice etc.), ulterior activând cascada complementului și legându-se de receptorii imunoglobulinelor de la nivelul fagocitelor (72).
    Timpul de înjumătățire a PCR este de 19 ore și nivelurile sale circulante se mențin constante atâta timp cât stimulul care i-a determinat secreția persistă. La încetarea acestuia, nivelurile serice ale PCR scad rapid. Există de asemenea o variabilitate redusă intraindividuală a concentrațiilor serice ale PCR (72) (cu excepția, bineînțeles, a vârfurilor inflamatorii), ceea ce îi conferă calitatea unui marker stabil al inflamației sistemice cronice subclinice din obezitate.
     Trebuie menționat că există două polimorfisme ale genei proteinei C reactive (unul situat la nivelul intronului, iar celălalt la nivelul promoterului) care afectează nivelurile serice bazale ale PCR (73, 74). (..)

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 de lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC