Newsflash
Ars Medici

Chisturi cervicale (2)

Chisturi cervicale (2)

Chistul canalului tireoglos

     Chisturile canalului tireoglos apar prin activarea transformării chistice a unor incluzii epiteliale embrionare restante la nivelul canalului tireoglos. Acesta se obliterează în mod normal în săptămâna 6 intrauterină, vestigiile sale fiind istmul tiroidian şi foramen caecum situat înapoia „V“-ului lingual pe linia mediană. Chisturile canalului tireoglos sunt localizate pe traiectul acestui canal, cel mai frecvent suprahioidian, mai rar subhioidian şi cu totul excepţional suprasternal. Deoarece canalul tireoglos este în raport direct cu hioidul, în mod constant, chisturile sunt aderente de corpul sau coarnele hioidului.
     Majoritatea chisturilor canalului tireoglos apar în intervalul de vârstă 15–30 de ani, fiind mai rar prezente la copilul mic; după vârsta de 30 de ani, incidenţa scade progresiv, odată cu înaintarea în vârstă.
     Afectează în mod egal ambele sexe. Este cel mai frecvent chist cervical. Adeseori, pacienţii corelează creşterea rapidă în volum a acestui chist (în aproximativ două-patru săptămâni) cu un episod de infecţie acută a căilor respiratorii superioare, care pare a constitui factorul de activare a transformării chistice a resturilor embrionare de la nivelul canalului tireoglos.
     Chistul canalului tireoglos apare pe linia mediană, dar în unele situaţii este paramedian, ridicând dificultăţi de diagnostic. Are dimensiuni relativ mici, sub 3 cm, putând însă ajunge la dimensiuni de 10 cm. Este rotund, bine delimitat, aderent la hioid, fapt pentru care se mobilizează în deglutiţie. În majoritatea cazurilor, are consistenţă moale şi este nedureros la palpare, tegumentele acoperitoare nefiind nemodificate clinic. Uneori, la palpare, se percepe un cordon cu traiect de la chist până în baza limbii.
     Atunci când se suprainfectează, devine dureros şi capătă aspectul unei supuraţii cervicale care poate fistuliza tegumentar. Fistulele cervicale mediane asociate acestor chisturi sunt prezente într-o treime dintre cazuri şi sunt, de cele mai multe ori, urmarea suprainfectării, dar pot avea drept cauză o extirpare chirurgicală incompletă în antecedente. Sunt situate supra- sau subhioidian, tegumentul adiacent având un aspect îngroşat, cu margini rulate spre interior, iar din orificiul fistulos se elimină o secreţie sero-mucoasă limitată cantitativ.
     Explorarea fistulei cu un cateter bont evidenţiază traiectul spre osul hioid. Rareori, aceste fistule pot avea două orificii, unul tegumentar şi celălalt la nivelul foramen caecum.

Diagnostic diferenţial

     Diagnosticul diferenţial al chistului canalului tireoglos se face cu alte formaţiuni cervicale mediane, cum ar fi: • abcesul lojei submentoniere chistul dermoid ranula suprahioidiană • adenitele submentoniere • ade­nopatiile din limfoame (hodgkiniene sau non-hodgkiniene) •  adeno­patiile metastatice submentoniere • chistul epidermoid/sebaceu • lipomul.
     Fistula canalului tireoglos se diferenţiază de: • chisturi radiculare ale dinţilor frontali inferiori, fistulizate tegumentar, submentonier • osteomielita arcului mentonier, cu fistulizare cervicală • chistul epidermoid/sebaceu suprainfectat şi fistulizat • adenopatii metastatice submentoniere cu ruptură capsulară şi invazie tegumentară.

Anatomie patologică

     Chisturile canalului tireoglos au o membrană subţire, formată din epiteliu pseudo­stratificat, uneori ciliat. Peretele chistic prezintă foliculi tiroidieni, care uneori pot suferi o transformare malignă, în adenocarcinom papilar tiroidian.

Principii de tratament

     Intervenţia chirurgicală constă în extirparea chistului ca­nalului tireoglos, prin procedeul Sistrunk. Abordul este cervical, printr-o incizie orizontală disi­mulată într-un pliu natural al gâtului. Deoarece are o membrană subţire, extirparea este dificilă şi există riscul perforării chistului în timpul intervenţiei. De aceea, se recomandă de multe ori puncţionarea intraoperatorie a chistului şi îndepărtarea parţială a conţinutului, pentru a-l detensiona. Mai întâi se eliberează polul inferior al chistului, apoi se detaşează porţiunea superioară a acestuia, care se insinuează printre fibrele muşchilor milohioidieni şi hiogloşi către baza limbii, aderând sau nu la mucoasa linguală în dreptul foramen caecum. Dacă aderă la mucoasa linguală, este necesară şi extirparea unei porţiuni din mucoasă – bineîn­ţeles, urmată de sutura plăgii rezultate la nivelul bazei limbii. După deta­şarea chistului de ţesuturile adiacente, acesta va rămâne ataşat în profun­zime, de corpul sau coarnele hioidului. Obligatoriu, extirparea chistului se va face împreună cu rezecţia osoasă a porţiunii de hioid de care aderă.
     Recidivele sunt rare după extirparea completă a chistului împreună cu fragmentul hioidian de care acesta aderă. În cazul în care extirparea membranei nu a fost completă, în două-trei săptă­mâni de la intervenţia chirurgicală sau mai târziu apare o fistulă cervicală mediană. Extirparea aces­teia nu se va face mai devreme de şase luni, pentru a permite orga­nizarea şi definirea traiec­tului fistulos, care să permită o excizie completă. Extirparea fistulei se va face printr-o incizie eliptică, delimitând o porţiune tegu­mentară care circumscrie orificiul fistulos, iar piesa de rezecţie va include această porţiune tegumentară, traiectul fistulos şi fragmentul osos hiodian de care acesta aderă.
     Sunt descrise cazuri rare de transformare malignă a epiteliului chistic.

Guşa linguală

     Guşa linguală constă, în fapt, în persistenţa ţesutului glandular tiroidian aberant în baza limbii. Trebuie menţionat faptul că nu este un chist propriu-zis, ci o tumoră de tip coriostom, dar, având în vedere mecanismul patogenic similar, considerăm că este utilă prezentarea sa alături de chistul canalului tireoglos.
     Guşa linguală se prezintă ca o masă aparent tumorală situată în baza limbii, evidenţiabilă clinic pe faţa dorsală, înapoia „V“-ului lingual, pe linia mediană sau paramedian, la nivelul foramen caecum. Este mai frecventă la sexul feminin şi creşte în timpul menstruaţiei. Este descoperită adesea întâmplător sau pe seama unor semne indirecte, legate de tulburări respiratorii prin obstrucţia parţială a căilor aeriene superioare ori în urma unor mici hemoragii persistente. Prin tracţionarea anterioară a limbii, se evidenţiază guşa linguală, sub forma unei mase cărnoase, de consistenţă moale, nedureroasă, cu mucoasă acoperitoare subţire, roşie-albăstruie, de cele mai multe ori intactă.
     Trebuie avut în vedere faptul că de multe ori ţesutul tiroidian aberant situat în baza limbii şi care formează guşa linguală reprezintă funcţional glan­da tiroidă a pacientului. În aceste situaţii, intervenţia chirurgicală de extir­pare este contraindicată, pacientul neavând glandă tiroidă normală. În cazul în care se suspicionează existenţa guşei linguale, examenul scinti­grafic stabileşte cu exactitate natura tiroidiană a ţesutului aparent tumoral.

Diagnostic diferenţial

     Diagnosticul diferenţial se face cu: • hemangioame şi limfangioame – aspect clinic caracteristic, care reflectă conţinutul sanguin sau limfatic • chistul canalului tireoglos cu fistulă la nivelul mucoasei linguale, înapoia „V“-ului lingual • rabdomiosarcom – având în vedere frecvenţa crescută la copii şi localizarea acestuia alte tumori maligne ale limbii cu localizare înapoia „V“-ului lingual – rare la copii, evoluţie rapidă, tulburări funcţionale majore.

Principii de tratament

     În majoritatea cazurilor, nu este necesar tratamentul chirurgical. În cazul în care induce tulburări respiratorii importante, este necesară extirparea sa parţială sau totală, dar luând în calcul un tratament hormonal de substituţie în cazul în care este singurul ţesut tiroidian al pacientului. Sunt descrise cazuri de transplantare a guşii linguale la nivel cervical sau în grosimea unui muşchi scheletic, care prezintă un pat vascular suficient pentru reluarea funcţiei endocrine. 

În prima parte a acestui articol, publicată în numărul trecut, ilustraţia ce prezintă imagistic chistul branhial este un aspect CT.


Notă autor:

Bibliografie selectivă


1. Bucur A, Navarro Vila C, Lowry J, Acero J. Compendiu de chirurgie oro-maxilo-facială. Q Med Publishing, 2009
2. Bucur A, Nicolescu I, Ştefănescu L, Slăvescu D, Ionescu H. Carcinoma occurring in branchial cleft cysts or cystic lymph node metastasis? 2nd World Congress of the International Federation of Head and Neck Oncologic Societies. 8th International Congress on Oral Cancer, Rio de Janeiro, Brazil, 2002
3. Doshi J, Anari S. Branchial cyst side predilection: fact or fiction? Ann Otol Rhinol Laryngol. 2007 Feb;116(2):112-4
4. Josephson GD, Spencer WR, Josephson JS. Thyroglossal duct cyst: the New York Eye and Ear Infirmary experience and a literature review. Ear Nose Throat J. 1998 Aug;77(8):642-4, 646-7, 651.
5. Koch BL. Cystic malformations of the neck in children. Pediatr Radiol. 2005 May;35(5):463-77

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe