Newsflash
Ars Medici

Ce fac tinerii medici de familie din Europa?

de Dr. Raluca Dana ZOIŢANU - dec. 9 2014
Ce fac tinerii medici de familie din Europa?
   Anul 2014 a marcat a zecea aniversare a reţelei europene a rezidenţilor de medicina familiei şi a specialiştilor de medicina familiei, aflaţi în primii cinci ani după terminarea rezidenţiatului. Vasco da Gama Movement (VdGM) s-a născut în 2004 în cadrul filialei europene a Organizaţiei mondiale a medicilor de familie, WONCA. Prima întâlnire a tinerilor medici de familie europeni a fost organizată cu ocazia conferinţei WONCA Europe din Amsterdam, în 2004. Au participat medici rezidenţi din 13 ţări, care au discutat, în grupuri coordonate de medici formatori de medicina familiei, despre programele de pregătire din ţările lor şi despre nevoile rezidenţilor. Această primă întâlnire, numită Proiectul tinerilor medici, a fost piatra de temelie a ceea ce avea să devină câteva luni mai târziu, într-o întâlnire restrânsă din Lisabona, reţeaua oficială care poartă numele faimosului explorator portughez.
   Ce înseamnă VdGM astăzi? Peste o mie de membri înscrişi pe grupul Facebook sau care urmăresc contul Twitter, mediile principale de comunicare alese de VdGM; 34 de reprezentanţi naţionali în Consiliul VdGM şi nouă membri ai grupului executiv (printre care şi autoarea acestor rânduri). Un program educaţional de schimburi de experienţă în ţările europene, Hippokrates, în cadrul căruia tinerii medici de familie au ocazia să observe, într-un cabinet, activitatea de asistenţă medicală primară din ţara aleasă, timp de două săptămâni. VdGM se numără şi printre iniţiatorii unui al doilea program de schimburi de experienţă, de data aceasta la nivel mondial, numit Family Medicine 360°.
   La Conferinţa Europeană de Medicina Familiei, organizată de WONCA Europe anul acesta, în Lisabona, o treime din participanţi au fost medici de familie tineri. Prezenţa acestora n-a fost observată doar în audienţă, în cele 15 săli paralele ale conferinţei, ci mai ales ca autori a numeroase prezentări orale, postere şi chiar ateliere. Nu a surprins aşadar decizia luată anul acesta de VdGM, de a-şi organiza şi propriul forum de sine stătător, pentru a oferi tinerilor medici de familie încă o ocazie de a se întâlni, învăţa şi colabora în plus faţă de întâlnirea anuală de la preconferinţa VdGM, ce are loc cu o zi înaintea conferinţei europene.
   Primul Forum PanEuropean al tinerilor medici de familie a fost organizat de VdGM la Barcelona, cu sprijinul Societăţii spaniole de medicina familiei. Una dintre dorinţele principale ale tinerilor organizatori a fost realizarea unei conferinţe accesibile tinerilor, cu costuri minime de participare, o taxă de cel mult o sută de euro şi o calitate înaltă a programului ştiinţific. Ca şi cum aceste criterii ar fi fost suficient de uşor de respectat, o a doua dorinţă, votată de consiliu, a fost refuzul sponsorizărilor din industria farmaceutică.
   Reţeaua tinerilor medici de familie europeni furnizează şi un mediu propice pentru cercetare. Grupul dedicat acestei teme în VdGM colaborează cu European General Practice Research Network, organizează anual ateliere în timpul Conferinţei europene WONCA în care se prezintă, discută şi dezvoltă proiecte de cercetare şi oferă un premiu de 1.000 de euro celui mai bun proiect de cercetare plus alte trei premii constând în taxe gratuite la conferinţă.
   Fondul VdGM este o altă iniţiativă a reţelei, lansată în 2012, cu scopul de a sprijini prin burse tinerii medici de familie cu posibilităţi financiare reduse să participe la preconferinţa VdGM şi la conferinţa europeană WONCA. Prin donaţiile primite până în prezent de la organizaţiile medicilor de familie seniori şi juniori din Elveţia şi Olanda, dar şi prin fonduri obţinute din vânzarea materialelor promoţionale VdGM, din fond au fost oferite până în prezent burse în valoare totală de peste 7.000 euro pentru 11 tineri medici.
   Cu ocazia aniversării celor zece ani de existenţă, VdGM a lansat o carte în care mulţi dintre medicii implicaţi în crearea şi dezvoltarea reţelei au povestit istoria acesteia şi speranţele pentru următorii zece ani. Cartea poate fi citită în format electronic pe site-ul www.vdgm.eu.
   În ultimii ani, liderii WONCA mondiali şi regionali au recunoscut, în discursurile lor, impactul şi influenţa VdGM atât în rândul tinerilor medici de familie, cât şi la nivelul WONCA. Prof. dr. Michael Kidd, actualul preşedinte WONCA, a mulţumit VdGM pentru că a inspirat şi susţinut tinerii medici de familie de pe toate continentele să creeze şi să consolideze în ultimii ani câte o reţea în fiecare regiune WONCA. În Europa, majoritatea ţărilor reprezentate în VdGM au de asemenea grupuri sau organizaţii naţionale ale tinerilor medici de familie. Grupul tinerilor medici de familie al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei va fi prezentat cititorilor într-un număr viitor.

Medicii de familie, dar şi cei de alte specialităţi, interesaţi să publice la această rubrică sunt invitaţi să ne scrie la adresa inprimalinie@viata-medicala.ro
 


Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe