Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

CDC – Atlanta recomandă „vaccinarea antigripală universală“

Viața Medicală
Dr. V. A. vineri, 19 martie 2010

  După lansarea de către OMS, la 18 februarie 2010, a formulei vaccinului gripal sezonier (2010–2011) pentru emisfera nordică, ACIP (Advisory Committee on Immunization Practice) al CDC – Atlanta (SUA) recomandă vaccinarea antigripală la aproape toate persoanele, cu excepţia copiilor foarte mici.
  Noile recomandări se referă pentru prima dată la toţi adulţii. Recomandările anterioare ale ACIP privind imunizarea pentru gripa sezonieră au acoperit aproximativ 85% din populaţie, exceptând adulţii sănătoşi cu vârsta cuprinsă între 19 şi 49 de ani care nu sunt în contact apropiat cu persoanele cu risc de complicaţii severe. Copiii mai mici de şase luni sunt de asemenea excluşi, deoarece vaccinarea este considerată mult prea riscantă pentru ei. (...)

   Aprobate cu 12 voturi pentru şi o abţinere, noile recomandări au fost asumate de majoritatea factorilor de decizie din sănătatea publică şi au ţinut cont de o serie de caracteristici ale pandemiei A/H1N1 2009, incluzând impactul asupra tinerilor adulţi, recunoaşterea obezităţii ca factor posibil de risc pentru boli severe, efectele disproporţionate asupra grupelor minoritare şi, nu în ultimul rând, impactul infecţiei pandemice asupra femeilor gravide. După cum se ştie, virusul pandemic A/H1N1 a fost inclus în vaccinul sezonier 2010–2011.
   O recomandare universală a vaccinării antigripale va simplifica şi clarifica decizia guvernelor legată de imunizarea pentru gripă, dar va fi în concordanţă şi cu dezideratul specialiştilor din sănătatea publică, de a îmbunătăţi controlul gripei. Într-un comunicat de presă după întâlnirea ACIP, CDC este de părere că „multe persoane considerate în momentul de faţă ca fiind grup de «mare risc» nu sunt conştiente de acest lucru şi nu înţeleg de ce li se recomandă vaccinarea antigripală. ACIP recunoaşte că aplicabilitatea şi valoarea unui mesaj clar referitor la importanţa vaccinării antigripale va înlătura dificultăţile în acceptarea vaccinării şi va extinde acoperirea“. Recomandările actuale ale ACIP reprezintă suma unor paşi făcuţi în decursul mai multor ani pentru a extinde vaccinarea gripală la cât mai multe persoane. O etapă importantă în strategia extinderii vaccinării antigripale a fost în sezonul de gripă 2008–2009, când ACIP a recomandat imunizarea tuturor copiilor de vârstă şcolară. (...)
 
Articolul integral îl puteti citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.