Newsflash
Ars Medici

Biochimie clinică în tratamentul AVC

de - aug. 17 2018
Biochimie clinică  în tratamentul AVC
    Accidentul vascular cerebral (AVC) și infarctul miocardic sunt principale cauze de moarte și invaliditate. Progresele pe linie imagistică și intervențională (dezobstrucția arterei afectate) au revoluționat domeniul.
    Există anumite substanțe implicate în biochimia neuronală care pot fi utile în cazul AVC. Creierul, alături de corticosuprarenală, este organul cel mai bogat în acid ascorbic – substanță care, neputându-se sintetiza în organismul uman din cauza unei deleții genetice survenite pe parcursul evoluției speciilor numai la om și cobai, are caracter de vitamină. Alimentația adesea săracă în vitamina C a vârstnicilor îi aduce uneori la o stare de carență marginală, care contribuie la fragilizarea peretelui arteriolo-capilar. Purpura senilă are în componența sa cauzală și o astfel de carență. Rezistența la agresiuni, inclusiv la cele oxidative, este diminuată, deoarece neuronul nu are rezerve de vitamina C, iar în cazul unui AVC, necesitățile sunt sporite. În perioada comatoasă a AVC, aportul masiv de vitamina C, este indispensabil. În lipsa acestui aport, în secțiile de terapie intensivă am observat uneori apariția unor manifestări scorbutice. Dozarea acidului ascorbic din leucocite este ilustrativă pentru această carență.
    Magneziul, considerat antagonistul fiziologic al calciului, cation activator a peste 300 de enzime, asigură vitalitatea și longevitatea celulară, îndeosebi neuronală. Reducerea drastică a aportului de oxigen, dublată de explozia de radicali liberi oxidativi, determină o invazie de calciu în celule, cu blocarea aparatului mitocondrial și moartea celulei. Pentru a pătrunde în celula nervoasă periclitată, magneziul are nevoie de un transportor. Două substanțe s-au calificat în acest sens: acidul ascorbic (respectiv ascorbatul de magneziu), sintetizat în România (dar cu sistarea producției după 1989) și în Austria (AustroMerck) și acidul orotic (orotatul de magneziu).
    Acidul orotic, considerat o vreme vitamină (vitamina B13) se află numai în colostru. Interesant este că actul nașterii traumatizează creierul nou-născutului, iar acidul orotic este un excelent protector și reparator al microleziunilor provocate de travaliu. Orotatul de magneziu poate exercita astfel de acțiuni și în cazul unui AVC, în perioada de maximă vulnerabilitate neuronală. În medicina de perspectivă, considerăm că biochimia celulară este linia care urmează a fi exploatată preferențial în acest sens. Adăugăm aici și valoarea dipiridamolului pentru dezvoltarea rețelei de circulație colaterală de supleere, atât în jurul focarului de necroză cerebrală, cât și în cazul infarctului miocardic.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe