Newsflash
Ars Medici

Benzodiazepinele în tratamentul dispneei

de Dr. Irina ROMAN - sept. 16 2014
Benzodiazepinele în tratamentul dispneei

   Dispneea este definită ca dificultate în actul respirator (respiraţie dificilă cu efort şi disconfort). Cauzele de dispnee la pacienţii care necesită îngrijiri paliative pot fi multiple: obstrucţia căilor respiratorii (invazie tumorală, compresie extrinsecă tumorală, limfangită carcinomatoasă, stricturi postradice); scăderea amplitudinii respiratorii (pleurezii neoplazice, ascite, pneumotorax, tumori întinse, infecţii); scăderea schimburilor gazoase (embolii pulmonare, fibroză postradică); durere (pleurită, metastaze osoase ale cutiei toracice, infiltrarea peretelui toracic); cauze neuromusculare (paralizie de nerv frenic prin invazie tumorală, sindroame paraneoplazice); creşterea nevoilor (anxietate, anemie).

 

Adunarea mondială a sănătăţii, organismul de decizie al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a votat, la 21 mai 2014, rezoluţia* vizând integrarea şi creşterea capacităţii serviciilor de îngrijiri paliative ca parte componentă a sistemelor de sănătate. Rezoluţia este un pas major în dezvoltarea îngrijirilor paliative la nivel mondial, deoarece miniştrii sănătăţii şi-au asumat astfel dezvoltarea serviciilor, mai ales în comunitate, sprijinul aparţinătorilor prin programe de informare şi instruire, dezvoltarea de programe educaţionale pentru profesionişti, de ghiduri şi protocoale clinice, de instrumente de monitorizare a calităţii serviciilor oferite, facilitarea accesului la medicaţie adecvată pentru pacienţi, precum şi parteneriate cu societatea civilă în asigurarea îngrijirilor.
*http://apps.who.int/gb/ebwha/pdf_files/EB134/B134_R7-en.pdf

 

 

   Tratamentul dispneei cuprinde atât măsuri generale (poziţionare în şezut sau decubit lateral, utilizarea unui ventilator/fereastră deschisă, exerciţii de respiraţie etc.), cât şi medicaţie. Alături de bronhodilatatoare (simpaticomimetice, parasimpaticolitice, teofilină), corticosteroizi (dexametazonă), morfină (în doze mai mici decât cele utilizate în analgezie), benzodiazepinele sunt utilizate frecvent, mai ales pentru reducerea anxietăţii asociate prezenţei dispneei. Lorazepamul, diazepamul şi midazolamul sunt cel mai frecvent utilizate în acest sens.
   Literatura de specialitate descrie beneficiile administrării benzodiazepinelor în dispnee, dar unii autori leagă aceste efecte ale benzodiazepinelor de asocierea dispneei cu atacurile de panică şi anxietatea. Deoarece benzodiazepinele sunt transformate hepatic în metaboliţi cu acţiune de lungă durată, sunt preferate medicamentele cu durată scurtă de acţiune, precum lorazepamul, în special la vârstnici sau la pacienţii cu funcţie hepatică compromisă.
   Deşi benzodiazepinele nu au efectele directe pe mecanismul respiraţiei, ele sunt eficiente pentru anxietate, panică şi fobie, simptome adesea asociate dispneei. Benzodiazepinele se administrează începând cu doze foarte mici şi pot fi administrate pe mai multe căi, ameliorând anxietatea cauzată de dispnee. Benzodiazepinele cresc transmiterea GABA-ergică şi reduc anxietatea. Nu există dovezi că benzodiazepinele ar modifica senzaţia de dispnee; cu toate acestea, există unele dovezi că benzodiazepinele pot îmbunătăţi starea de spirit la pacienţii cu dispnee.
Benzodiazepinele se pot administra în monoterapie sau alături de opiacee. Asocierea cu acestea nu determină depresie respiratorie dacă se administrează corespunzător. La fel ca opiaceele, dacă sunt administrate rapid şi în doze mari, benzodiazepinele pot deprima centrul respirator. Ele pot fi totuşi prescrise împreună cu opiaceele, fără teama de depresie respiratorie, la indicaţia următoare: lorazepam – se începe cu 0,5–2,0 mg p.o. sau s.l. la o oră, la nevoie, şi apoi se titrează până la un efect favorabil. Odată ce doza totală necesară în 24 de ore a fost stabilită, se va administra o treime din doza totală la opt ore.

 

Educaţie şi dezvoltare

 

   A 15-a ediţie a Conferinţei naţionale de îngrijiri paliative va avea loc la Timişoara în perioada 23–25 octombrie 2015. Detalii şi înscrieri: www.anip.ro
   Protocoale clinice pentru îngrijiri paliative o nouă ediţie este disponibilă în format tipărit, contra unei donaţii de 40 de lei, la sediul Centrului de studii pentru medicină paliativă (Braşov, str. Piatra Mare nr. 101); mai multe informaţii la tel.: 0268.513.598
   Cursurile online de îngrijiri paliative sunt recomandate medicilor care doresc să aprofundeze subiecte ca managementul durerii, comunicarea unui diagnostic de boală gravă, starea terminală în îngrijiri paliative. În prezent sunt disponibile zece cursuri, din care patru creditate EMC de Colegiul Medicilor din România. Absolvenţii primesc diplome eliberate de Hospice „Casa Speranţei“. Înscrierile se fac online: www.studiipaliative.ro
   Începând cu decembrie 2014, o nouă serie de profesionişti din serviciile de paliaţie vor putea aplica pentru Cursul de leadership al European Palliative Care Academy (EUPCA) 2015–2017. Programul este structurat pe module a câte cinci săptămâni (din septembrie 2015 până în mai 2017). Detalii: www.eupca.eu

 

 

   Midazolamul, administrat s.c. sau i.v. împreună cu un opioid, reduce agitaţia terminală şi anxietatea, care pot fi asociate cu dispnee. Navigante şi colab. (Journal of Pain and Symptom Management, 2006) au efectuat o metaanaliză a studiilor în care pacienţii au primit midazolam ca terapie adjuvantă la morfină. Ei au descoperit că o combinaţie a benzodiazepinelor cu morfină a avut un efect pozitiv asupra dispneei, cu efect minim asupra somnolenţei.
   Într-un studiu realizat de Gomutbutra şi colab. (Journal of Pain and Symptom Management, 2013) privind managementul dispneei moderat-severe la pacienţii primind îngrijiri paliative, administrarea benzodiazepinelor împreună cu opiacee a avut o şansă de 5,5 ori mai mare de ameliorare a dispneei, comparativ cu absenţa tratamentului medicamentos.
   Cercetări suplimentare privind rolul monoterapiei cu benzodiazepine şi al asocierii cu opiacee pot conduce la identificarea unor tratamente mai bune ale dispneei la pacienţii din serviciile de îngrijiri paliative.

 

Rubrică realizată de Hospice „Casa Speranţei“(www.hospice.ro), promotor al îngrijirii paliative în România din 1992, centru de excelenţă în Europa de Est şi unul dintre modelele recunoscute la nivel global de servicii şi educaţie în paliaţie. Coordonator: conf. dr. Daniela Moşoiu (Universitatea „Transilvania“ din Braşov, director educaţie şi dezvoltare Hospice „Casa Speranţei“)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe