Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Autoanticorpii şi boala Alzheimer

Viața Medicală
Conf. dr. Manole COJOCARU vineri, 18 decembrie 2009

Chiar dacă etiopatogenia bolii Alzheimer rămâne în continuare neelucidată, sunt numeroase ipotezele de studiu al posibililor factori implicaţi în apariţia modificărilor patologice specifice. Una dintre direcţiile de cercetare vizează autoimunitatea şi posibila utilizare a diverşilor markeri autoimuni în diagnosticul bolii. Până la acest moment, deşi au fost puşi în evidenţă numeroşi autoanticorpi, niciunul nu poate fi utilizat în scop diagnostic, nefiind specifici pentru boala Alzheimer. În cele ce urmează, ne-am propus o trecere în revistă a celor mai importaţi dintre autoanticorpii studiaţi, la nivel internaţional, în relaţie cu această patologie, tot mai frecventă odată cu îmbătrânirea populaţiei. (...)

Au fost puşi în evidenţă mai mulţi autoanticorpi, unii având ca ţintă diverse elemente de la nivelul sistemului nervos central, alţii îndreptaţi împotriva unor componente ubicuitare. (...)
Autoanticorpi împotriva elementelor SNC
Autoanticorpi non-SNC
Autoanticorpi împotriva elementelor SNC
Autoanticorpi împotriva altor tipuri celulare
Autoanticorpi împotriva unor hormoni sau factori neurotrofici
 
Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.