Newsflash
Ars Medici

Autoanticorpii în anemia Biermer

de Prof. dr. Manole COJOCARU - nov. 14 2012
Autoanticorpii în anemia Biermer
   Anemia pernicioasă este o boală autoimună în care pacienţii prezintă de obicei anticorpi circulanţi faţă de celulele parietale (APCA) şi anticorpi faţă de factorul intrinsec (IFA). Factorul intrinsec este o glicoproteină esenţială implicată în transportul şi absorbţia vitaminei B12 prin mucoasa intestinală. Proteina se leagă de vitamină, formând un complex care apoi poate trece în circulaţia sanguină. Vitamina nelegată nu este absorbită. IFA acţionează fie blocând legarea vitaminei B12 la factorul intrinsec (tipul I), fie blocând legarea la complexul factor intrinsec–vitamina B12 (tipul II), împiedicând astfel absorbţia. Deficienţa de vitamină B12 (cobalamină) duce la anemia Biermer. Determinarea IFA ajută să diferenţiem anemia pernicioasă de alte cauze de malabsorbţie de vitamină B12. Hoedmaeker şi colab. au demonstrat că, la om, factorul intrinsec este secretat exclusiv de celulele parietale.
   În 1872, Biermer a dat denumirea de anemie pernicioasă pentru o stare clinică fatală, descrisă anterior de Addison. Aceasta explică de ce anemia Addison-Biermer sau anemia Addison apare sub această denumire în literatură. Denumirea de anemie Biermer a fost preferată celei de anemie pernicioasă. Totuşi, este important să folosim denumirea de anemia Biermer în cazul secreţiei deficiente de IF şi nu ca sinonim pentru deficienţa de vitamina B12  sau pentru anemia megaloblastică.
   Originea autoimună a anemiei Biermer i-a determinat pe clinicieni să studieze asocierea cu alte boli autoimune specifice de organ sau sistemice. Wangel şi Schiller (1966), folosind testarea pentru IFA ca unul dintre criterii, au remarcat, la pacienţii cu hipotiroidie, prevalenţa IFA de 4,7%, corespunzând cazurilor latente sau manifeste de anemie Biermer. Doniach şi Roitt (1964) au semnalat IFA cu prevalenţa de 6–7% la pacienţi cu boală Graves. Mazanec (1982) a descris o asociere de anemie Biermer şi fasciită eozinofilică cu anticorpi antitiroidă prezenţi. Munichoodappa şi Kozak (1970) au semnalat o prevalenţă a anemiei Biermer de 0,32% la pacienţii cu diabet. Davis (1992) a constatat o prevalenţă de 1,1% la pacienţii cu diabet zaharat tip 1 şi de 0,39% dacă toţi diabeticii erau incluşi în studiu. Korbert (1986), Hamilton (1971) şi Hillion (1983) au descris anemie Biermer asociată cu lupus eritematos sistemic, dar aceasta este o asociere extrem de rară. Gaarder şi colab. (1983) şi Chanarin şi colab. (1974) au descris anemie Biermer la pacienţii cu acidoză renală tubulară, uneori asociată cu autoimunitate tiroidiană. Farman şi colab. (1984) au descris un caz de anemie Biermer asociată cu sindrom Sjögren. Multe dintre aceste asocieri între anemia Biermer şi alte boli autoimune se constată la subiecţii mai tineri, în timp ce anemia izolată este rară înaintea vârstei de 30 de ani.
   Se consideră că APCA şi IFA în ser rezultă din lezarea celulelor parietale gastrice, ceea ce permite conţinutului acestora să intre în curentul sanguin. Nu se cunoaşte precis rolul APCA. S-a arătat că anticorpii anti-canal salivar şi anti-sto­mac exercită un rol patogenic. S-a de­monstrat că APCA se leagă la suprafaţa celulelor parietale şi inhibă funcţia acestora. Rolul patogenic al IFA este clar. Este dificil să argumentăm de ce aceşti autoanticorpi apar în anemia Biermer avansată. Leziunea gastrică limitată la nivelul fundului sau corpului sto­macului constă în atrofia mucoasei, cu absenţa celulelor parietale, şi infiltrarea submucoasei cu limfocite şi plasmocite. Încă nu s-a demonstrat ipoteza că lezarea mucoasei ar fi mediată de autoanticorpi citotoxici. În sânge, s-a remarcat creşterea limfocitelor Th, scăderea limfo­citelor Ts, creşterea raportului Th/Ts, ce se core­lează cu prezenţa IFA, în timp ce încă nu s-a demonstrat că ar exista o corelaţie cu APCA.
   Prima etapă în diagnosticul de anemie Biermer este recunoaşterea anemiei megalo­blastice (volumul eritrocitar mediu crescut, hipersegmentarea neutrofilului). A doua etapă este recunoaşterea deficienţei de vitamină B12 (dozarea cobalaminei în ser şi eritrocite sau a folatului în ser, de asemenea, determinarea de acid metilmalonic în urină). A treia etapă este identificarea unei boli specifice care provoacă deficienţa de vitamină. Etapa-cheie în diagnostic este să stabilim dacă vitamina B12 se absoarbe sau nu (testul Schilling). Dată fiind originea imună a anemiei Biermer, următorul test este cercetarea APCA.
   APCA sunt uşor de detectat folosind tehnica ELISA. Aceştia sunt nespecifici şi sunt mai frecvent descrişi decât IFA, detectaţi, de asemenea, prin tehnica ELISA. Autoanticorpii anti-factor intrinsec, spre deosebire de APCA, sunt specifici anemiei Biermer. Hipergastri­nemia nu este specifică anemiei Biermer.
   După Roitt şi colab. (1964), IFA sunt de două tipuri. Tipul I blochează situsul de legare al cobalaminei pe molecula pentru factorul intrinsec, prevenind reabsorbţia vitaminei B12. Aceştia sunt denumiţi anticorpi blocanţi şi, de obicei, leagă factorul intrinsec din sucul gastric; uneori, eliberează cobalamina din complexul factor intrinsec–B12. Tipul II de anticorpi blochează un situs diferit al moleculei pentru factorul intrinsec, care, în mod normal, este implicat în legarea complexului factor intrinsec–cobalamină la receptorii din ileon. Aceşti anticorpi sunt de legare sau precipitare. Anticorpii de tip II pot să lege atât factorul intrinsec liber, cât şi complexul factor intrinsec–B12. Ambele tipuri prezintă acelaşi efect patologic în tractul gastrointestinal: previn reabsorbţia cobalaminei de receptorul ileal. Nu este necesară detectarea separată a IFA.
   IFA pot fi produşi de sistemul imun salivar şi ajung în stomac prin saliva înghiţită. Aceşti anticorpi sunt din clasa IgA secretorie. Totuşi, sursa principală de IFA este mucoasa gastrică. Anticorpii de tip I şi II prezenţi în sucul gastric sunt în special din clasa IgG, dar s-a constatat că fac parte şi din clasa IgA secretorie. S-a arătat că autoanticorpii de tip I circulanţi sunt IgG, iar cei de tip II sunt IgG şi IgM.
   Bar-Shang şi Herbert (1966) au descris trecerea anticorpilor de tip I din sângele mamei cu anemie Biermer, prin placentă, la făt. Wahstedt (1990) a investigat prezenţa IFA în urină. Procedeul necesită concentrarea urinei de 50–200 de ori şi nu se efectuează curent. La majoritatea pacienţilor, IFA în urină se corelează cu anticorpii circulanţi, dar la titruri mult mai scăzute (serul este cel mai indicat).
   Este evident că aceşti anticorpi exercită rol patologic la nivelul stomacului, prevenind reabsorbţia cobalaminei. Pentru pacienţii cu autoanticorpi de tip I, pH-ul sucului gastric joacă un rol-cheie. Dacă sucul gastric al pacienţilor cu anemie Biermer este acid, tipul I de autoanticorpi nu ar putea fi capabil să complexeze factorul intrinsec şi complexele vitamină B12–factor intrinsec ar fi formate. Prin urmare, anticorpii de tip I pot să joace un rol patologic numai dacă pH-ul gastric este foarte mult crescut (în anemia Biermer există aclorhidrie). Cel puţin la unele cazuri poate să existe o anumită sinergie între rolul patologic al APCA şi IFA tip I.
   De Aizpurua şi colab. (1983) au demonstrat că există două categorii de APCA: microzomali clasici şi de suprafaţă. Goldkom şi colab. (1989) au demonstrat prin imunoprecipitare că APCA recu­nosc antigene celulare de 60–90, 92 şi 100–120 kDa. Ulterior, Goldkom şi colab. au demonstrat că APCA recunosc subunităţile a şi b ale pompei gastrice pentru protoni. Dacă aceşti anticorpi sunt capabili să blocheze pompa pentru protoni, vor induce aclohidria şi, în final, contribuie la blocarea efectului IFA de tip I.
   Foarte puţin se cunoaşte despre condiţiile în care IFA de tip II previn absorbţia cobalaminei. Se ridică întrebarea dacă anemia Biermer poate să existe în absenţa APCA sau în absenţa IFA. Cu tehnica ELISA se pot detecta IFA totali (cu sensibilitate scăzută, dar specificitate crescută pentru anemia Biermer). APCA sunt destul de frecvenţi, dar nu foarte specifici; ACPA este un marker nespecific şi fără sensibilitate. Spe­cificitatea testului pentru IFA este extrem de crescută (nu există test adevărat pozitiv la martori). În deficienţele de vitamina B12 care nu sunt determinate de anemia Biermer, IFA sunt extrem de rari (prevalenţa este de 1%). S-a semnalat că IFA coincid cu testul Schilling pozitiv. Carmel (1982) a semnalat că IFA pot să apară cu un an mai devreme de apariţia bolii. Davidson şi colab. (1989), în urma unui studiu pe 113 pacienţi cu anemie Biermer, au remarcat că APCA dispar treptat, în timp ce prevalenţa IFA creşte.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe