Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Atitudinea operatorie în platinoliză

Viața Medicală
Prof. dr. Traian ATAMAN vineri, 12 februarie 2010
Viața Medicală
Dr. Alexandra NEAGU vineri, 12 februarie 2010

Otoscleroza, boala princeps care a generat cofochirurgia, este o osteopatie primitivă, focală, a capsulei labirintice constând într-o conversie haversiană a unui os desmal (talpa scăriţei – platina), care blochează vibraţiile auditive ale scăriţei. Genopatie cu expresie tardivă, otoscleroza se manifestă prin: hipoacuzie de tip transmisie (uneori şi de percepţie), instalată treptat, lent progresivă, evoluând în cca 5–10 ani până la blocarea completă stapedo-vestibulară acufene intense (uneori domină tabloul simptomatic) alte simptome nespecifice (ameţeli, senzaţie de plenitudine auriculară, autofonie). (...)

Tratamentul acestei boli poate fi chirurgical, medicamentos sau protetic.
   Chirurgia stapedo-ovală vizează, prin intermediul stapedolizei sau al stapedectomiei, restabilirea transmiterii vibraţiilor auditive blocate. Diferenţierea între aceste două categorii se face nu numai prin practicarea tehnicii operatorii, ci şi prin riscul şi prognosticul diferite. Stapedoliza este procedeul cofochirurgical care păstrează baza scăriţei (platina) în totalitate, prin mobilizarea acesteia. Platina, după unii autori, constituie o barieră biologică, protejând urechea internă, dar este, în acelaşi timp, şi o barieră în calea dezvoltării focarului otosclerotic. Se credea că păstrarea platinei diminuează până la absenţă riscurile majore ale stapedectomiei: sindromul vestibular şi/sau cofoza. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.