Newsflash
Ars Medici

Aterotromboza și patologia dento-parodontală

de Acad. Constantin POPA - iul. 31 2017
Aterotromboza și patologia dento-parodontală
Dezvoltarea actuală a cercetărilor din domeniul neurogastroenterologiei și al patologiei orale ne obligă să discutăm și într-un alt context importanța procesului de aterotromboză, care cuprinde și structuri și sisteme necercetate coerent până în prezent. În lucrările Institutului nostru și ale colectivului condus de prof. dr. Dana Bodnar, la Facultatea de Medicină Dentară a UMF „Carol Davila” București, s-a abordat subiectul în mai multe direcții, dar și în legătură cu efectele procesului general de aterotromboză de la nivelul sistemului nervos central.
Această abordare se impune din ce în ce mai mult, observându-se că intervenția asupra procesului biologic din aterotromboză poate să reducă prevalența foarte mare a leziunilor de la nivelul structurilor bucale dento-parodontale ca și de la nivelul întregului aparat digestiv. Recentul congres al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” a abordat acest subiect în mai multe secțiuni. În datele ce urmează, încercăm o sinteză care ar putea să fie utilă în activitatea de cercetare și în pregătirea generațiilor de medici care se vor forma. În plus, este cert efectul nefast al leziunilor dento-parodontale chiar asupra leziunilor cerebrale vasculare. Vecinătatea cu sistemul vascular cerebral a sistemului arterial cervico-cerebral facilitează aceste duble determinări patologice.

 

 

Aterotromboza este o boală generală, care afectează și structurile extranevraxiale. Odată cu înaintarea în vârstă, acest proces se accentuează și se corelează strâns cu mecanismele de apoptoză genetică și ischemică. Ultimele decade au subliniat importanța acestui proces în determinismul leziunilor cerebrale la care participă și aparatul dento-parodontal, iar în ultimul timp se demonstrează din ce în ce mai clar rolul pe care îl are procesul vascular sistemic și local în determinarea afecțiunilor dento-parodontale.

 

Relația dintre boala parodontală, edentație și AVC/AIT

 

     În studiul ARIC (Atherosclerosis Risk in Communities) s-au studiat etiologia și istoria naturală a aterosclerozei și a bolilor cardiovasculare în patru comunități din SUA. În acest studiu, 6.436 de persoane au fost evaluate cu privire la suferința parodontală în raport cu accidentul vascular cerebral (AVC) sau cu atacul ischemic tranzitoriu (AIT). În plus, 1.491 de edentați au fost cercetați din punctul de vedere al suferinței vasculare. AVC a avut o prevalență de 7,4%, AIT 6,4%, iar împreună au fost observate la 13,5% din pacienții examinați. Prevalența cea mai ridicată s-a observat la cei edentați (AVC 11,7%, AIT 11%, AVC/AIT 25%).
     Rezultă că accidentul vascular cerebral este asociat cu morbiditate și mortalitate semnificative și că parodontopatia poate fi un factor de risc ce determină o acumulare de agenți patogeni, antigene, endotoxine și citokine inflamatorii, care contribuie la procesul de aterogeneză și determină evenimente tromboembolice. (...)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe