Newsflash
Ars Medici

Aspecte despre colecistitele bacteriene

Aspecte despre colecistitele bacteriene

Înţelegerea noastră despre contribuţia exactă a bacteriilor în formarea calculilor sau a infecţiilor este foarte limitată.

poza p ars mediciO posibilă asociere între bacterii și etiologia calculilor biliari a fost sugerată ţinând cont de enterobacteriile izolate frecvent din aspiratul biliar la pacienţii cu litiază biliară.

Bila este un produs biologic constituit în principal din acizi biliari, colesterol, fosfolipide și proteine, fiind sintetizată în ficat și depozitată în vezica biliară. Aceasta intervine și facilitează absorbţia grăsimilor în intestinul subţire în timpul digestiei (1). Indubitabil, există numeroase tulburări ce pot modifica funcţionalitatea bilei și pot genera apariţia de calculi biliari fie în vezica biliară, fie în ductele biliare, cu o prevalenţă în rândul adulţilor în mod normal de peste 10% (2).

Formarea calculilor biliari este atribuită unei combinaţii de cauze genetice, dar și de mediu, de obicei legate de suprasaturarea în colesterol a bilei. Fiind o afecţiune foarte frecventă, litiaza biliară veziculară (LBV) a rămas timp de mulţi ani o problemă de sănătate publică, asociind costuri medicale ridicate.

În ultimul deceniu, au fost efectuate o serie de studii inclusiv pe modele animale, confirmând rolul microbiotei ca o nouă verigă în etiopatogeneza LBV (3). Până în prezent, colecistectomia rămâne cea mai eficientă opţiune de tratament pentru pacienţii cu LBV simptomatică sau
complicată (1,3). Cunoașterea actuală este limitată în principal la câteva specii de bacterii cultivabile care au fost implicate în geneza anumitor afecţiuni biliare.

În această privinţă, înţelegerea noastră despre contribuţia exactă a bacteriilor în formarea calculilor sau a infecţiilor este foarte limitată, deși o posibilă asociere între bacterii și etiologia calculilor biliari a fost sugerată, ţinând cont de enterobacteriile izolate frecvent din aspiratul biliar la pacienţii cu litiază biliară (4). Coloniile de Firmicutes, Proteobacteria și Bacterioidetes domină microbiomul biliar uman la pacienţi cu LBV (5).

Microbiota gastrointestinală și a căilor biliare este implicată în aproape toate etapele de formare a bilei, inclusiv în reglarea metabolismului lipidelor, a colesterolului, biotransformarea și circulaţia enterohepatică a acizilor biliari (4,5).

Microbiota, microbiomul – factori etiopatogenici subestimaţi
Microbiomul bilei se corelează destul de fidel cu compoziţia bacteriană a salivei, iar microbiomul tractului biliar are o compoziţie asemănătoare microbiotei duodenului (6). Microflora patogenă a cavităţii bucale, prin mecanismele de imunomodulare, poate afecta motilitatea vezicii biliare și expresia genelor de mucină (MUC1, MUC3, MUC4) și reprezintă unul dintre promotorii formării calculilor în vezica biliară (7).

Prezenţa infecţiei cu Helicobacter pylori contribuie la formarea calculilor biliari și afectează apariţia complicaţiilor LBV, inclusiv colecistita acută și cronică, colangita, pancreatita (8). Bacteriile intestinale (Clostridium, Bifidobacterium, Peptostreptococcus, Bacteroides, Eubacterium și Escherichia coli), care participă la oxidarea și epimerizarea acizilor biliari, pot perturba circulaţia enterohepatică și pot duce la formarea calculilor biliari. În același timp, colecistectomia cauzată de LBV duce la modificarea compoziţiei microbiotei în diferite părţi ale tractului gastrointestinal, crescând riscul dezvoltării în timp a unui neoplasm de stomac sau colorectal (9).

Microbiota tractului gastrointestinal a fost intens studiată în ultimii ani. Este deja bine cunoscut faptul că microbiota umană este diferită, adaptată mediului pe care îl colonizează și într-o perpetuă transformare, în funcţie de starea fiziologică a gazdei (5).

Cu toate acestea, se cunosc foarte puţine date despre microbiota comensală a arborelui biliar și implicit a bilei. O lungă perioadă de timp s-a susţiunut teoria conform căreia un sistem biliar sănătos este steril; cu toate acestea, studiile recente demonstrează că vezica biliară are o microbiotă autohtonă complexă în condiţii nonpatologice (10).

Mai mult, microbiota tractului biliar este implicată activ în mecanisme care previn colonizarea tractului biliar de către microorganisme exogene. Acizii biliari sunt liganzi ai receptorului nuclear farnesoid X (FXR), care este implicat în menţinerea homeostaziei sanguine a colesterolului prin reglarea sintezei acidului biliar și a transportului sărurilor biliare.

Agoniștii FXR pot preveni apariţia litiazei biliare prin potenţialul lor de a modula cantitatea de fosfolipide și săruri biliare solubilizate și, implicit, pot reduce incidenţa complicaţiilor infecţioase sau mecanice ale acesteia (11,12). La rândul lor, acizii biliari joacă un rol-cheie în prevenirea proliferării bacteriene: pot exercita multiple efecte asupra celulelor bacteriene, inclusiv lezarea membranei lipidice, cauzând coagulare anormală și denaturarea proteinelor intracelulare, intensificând stresul oxidativ pe măsură ce detergenţii dizolvă membrana bacteriană, deteriorând și ADN-ul bacterian (13).

Au fost incriminate și o serie de căi posibile de migrare și colonizare a tractului biliar de către bacterii: translocaţia din duoden prin sfincterul Oddi sau diseminare hematogenă în ficat și excreţie ulterioară în bilă (14). Rezultatele studiilor au corelat prezenţa unei infecţii a tractului biliar cu dezvoltarea ulterioară a calculilor biliari și a indicat faptul că bacteriile pot acţiona ca factorul de nucleare iniţiator în formarea atât a pigmentului, cât și a calculilor biliari de colesterol (15).

Diagnosticul colecistitei acute

Colecistita acută, definită ca o inflamaţie acută a vezicii biliare, entitate clinică extrem de frecventă, beneficiază, odată diagnosticată, de terapie antibiotică empirică până la obţinerea rezultatelor culturilor sau până la cura chirurgicală (16,17).

Terapia antibiotică se ajustează după obţinerea antibiogramei și a sensibilităţii microorganismelor. Colangitele și colecistitele acute asociază, din păcate, mortalitate și morbiditate în continuare crescute dacă nu sunt tratate corespunzător și în timp util.

Identificarea organismului/organismelor cauzal/e reprezintă un pas esenţial pentru gestionarea infecţiilor biliare acute. Ratele de pozitivare ale culturilor biliare variază de la 28% la 93% pentru colangita acută și sunt de 29-54% pentru colecistita acută (18).

Majoritatea germenilor izolaţi sunt microorganisme care nu formează vegetaţii pe valvele cardiace normale sau abcese. Prezenţa lor intravasculară nu duce la o extindere a terapiei sau la selectarea regimurilor multidrog. Prin urmare, recomandarea generală este ca hemoculturile să fie recoltate numai în infecţiile severe, atunci când astfel de rezultate ar putea impune modificări semnificative ale terapiei (16,19).

Lipsesc studiile clinice care să examineze beneficiul prelevării hemoculturilor la pacienţii cu infecţii acute ale tractului biliar. Pe de altă parte, există argumentul potrivit căruia fiecare oportunitate ar trebui utilizată pentru a identifica microorganismele și a testa susceptibilitatea în era rezistenţei antimicrobiene (20,21).

Cele mai frecvente bacterii identificate ca agenţi etiologici ai colecistitelor acute sunt Escherichia coli, Klebsiella spp., Pseudomonas spp., Enterobacter spp., Acinetobacter spp., urmate de bateriile Gram-pozitive, respectiv Enterococcus, Streptococcus spp., Staphylococcus spp., dar și anaerobi (22). În tabelul alăturat sunt consemnate principalele microoorganisme responsabile de colecistitele acute comunitare, dar și în rândul pacienţilor spitalizaţi.

Tabel AM

Citiți și: Microbiota esofagiană se modifică odată cu vârsta


Material preluat din volumul „Gastroenterologie 2021 – Microbii din aparatul digestiv: dușmani sau prieteni”, editat de „Viaţa Medicală”


Notă autor:

Bibliografie

1. Begley M, Gahan CG, Hill C. The interaction between bacteria and bile. FEMS Microbiol Rev. 2005;29:625–651
2. Portincasa P, Moschetta A, Palasciano G. Cholesterol gallstone disease. Lancet. 2006;368:230–9
3. Crawford RW, Rosales-Reyes R, Ramirez-Aguilar Mde L, Chapa-Azuela O, Alpuche-Aranda C, Gunn JS. Gallstones play a significant role in Salmonella spp. gallbladder colonization and carriage. Proc Natl Acad Sci U S A. 2010;107:4353–4358
4. Capoor MR, Nair D, Rajni KG, Krishna SV, Chintamani MS, et al. Microflora of bile aspirates in patients with acute cholecystitis with or without cholelithiasis: a tropical experience. Braz J Infect Dis. 2008;12:222–225
5. Molinero, N.; Ruiz, L.; Milani, C.; Gutiérrez-Díaz, I.; Sánchez, B.; Mangifesta, M.; Segura, J.; Cambero, I.; Campelo, A.B.; García-Bernardo, C.M.; et al. The human gallbladder microbiome is related to the physiological state and the biliary metabolic profile. Microbiome 2019;7:100-7
6. Ye, F.; Shen, H.; Li, Z.; Meng, F.; Li, L.; Yang, J.; Chen, Y.; Bo, X.; Zhang, X.; Ni, M. Influence of the Biliary System on Biliary Bacteria Revealed by Bacterial Communities of the Human Biliary and Upper Digestive Tracts. PLoS ONE. 2016, 11, e0150519
7. Shen, H.; Ye, F.; Xie, L.; Yang, J.; Li, Z.; Xu, P.; Meng, F.; Li, L.; Chen, Y.; Bo, X.; et al. Metagenomic sequencing of bile from gallstone patients to identify different microbial community patterns and novel biliary bacteria. Sci. Rep. 2015; 5,17450
8. Figura, N.; Cetta, F.; Angelico, M.; Montalto, G.; Cetta, D.; Pacenti, L.; Vindigni, C.; Vaira, D.; Festuccia, F.; DeSantis, A.; et al. Most Helicobacter pylori-infected patients have specific antibodies, and some also have H. pylori antigens and genomic material in bile. Is it a risk factor for gallstone formation? Dig. Dis. Sci. 1998; 43: 854–862
9. Wu, T.; Zhang, Z.; Liu, B.; Hou, D.; Liang, Y.; Zhang, J.; Shi, P. Gut microbiota dysbiosis and bacterial community assembly associated with cholesterol gallstones in large-scale study. BMC Genom. 2013; 14: 669
10. Csendes, A.; Burdiles, P.; Maluenda, F.; Diaz, J.C.; Csendes, P.; Mitru, N. Simultaneous bacteriologic assessment of bile from gallbladder and common bile duct in control subjects and patients with gallstones and common duct stones. Arch. Surg. 1996; 131:389–394
11. Wahlström, A.; Kovatcheva-Datchary, P.; Ståhlman, M.; Bäckhed, F.; Marschall, H.U. Crosstalk between Bile Acids and Gut Microbiota and Its Impact on Farnesoid X Receptor Signalling. Dig. Dis. 2017;35:246–250
12. Gutiérrez-Díaz, I.; Molinero, N.; Cabrera, A.; Rodríguez, J.I.; Margolles, A.; Delgado, S.; González, S. Diet: Cause or Consequence of the Microbial Profile of GSD Disease? Nutrients 2018; 10: 1307
13. Stearns JC, Lynch MD, Senadheera DB, Tenenbaum HC, Goldberg MB, Cvitkovitch DG, et al. Bacterial biogeography of the human digestive tract. Sci Rep. 2011;1:170
14. Inagaki, T.; Moschetta, A.; Lee, Y.-K.; Peng, L.; Zhao, G.; Downes, M.; Yu, R.T.; Shelton, J.M.; Richardson JARepa, J.J.; Mangelsdorf, D.J.; et al. Regulation of antibacterial defense in the small intestine by the nuclear bile acid receptor. Proc. Natl. Acad. Sci. USA 2006;103:3920–3925
15. Helaly, G.F.; El-Ghazzawi, E.F.; Kazem, A.H.; Dowidar, N.L.; Anwar, M.M.; Attia, N.M. Detection of Helicobacter pylori infection in Egyptian patients with chronic calcular cholecystitis. Br. J. Biomed. Sci. 2014; 71: 13–18
16. Gomi H, Solomkin JS, Takada T, Strasberg SM, Pitt HA, Yoshida M, et al. TG13 antimicrobial therapy for acute cholangitis and cholecystitis. J Hepatobiliary Pancreat Sci. 2013;20:60–70
17. Kiriyama S, Kozaka K, Takada T, Strasberg SM, Pitt HA, Gabata T, et al. Tokyo Guidelines 2018: diagnostic criteria and severity grading of acute cholangitis (with videos). J Hepatobiliary Pancreat Sci. 2018;25:17–30
18. Miura F, Okamoto K, Takada T, Strasberg SM, Asbun HJ, Pitt HA, et al. Tokyo Guidelines 2018: initial management of acute biliary infection and flowchart for acute cholangitis. J Hepatobiliary Pancreat Sci. 2018;25:31–40
19. Okamoto K, Suzuki K, Takada T, Strasberg SM, Asbun HJ, Endo I, et al. Tokyo Guidelines 2018: flowchart for the management of acute cholecystitis. J Hepatobiliary Pancreat Sci. 2018;25:55–72
20. Reuken PA, Torres D, Baier M, L€ offler B, L€ ubbert C, Lippmann N, et al. Risk factors for multi-drug resistant pathogens and failure of empiric first-line therapy in acute cholangitis. PLoS One. 2017;12:1–12
21. Yokoe M, Hata J, Takada T, Strasberg SM, Asbun HJ, Wakabayashi G, et al. Tokyo Guidelines 2018: diagnostic criteria and severity grading of acute cholecystitis (with videos). J Hepatobiliary Pancreat Sci. 2018;25:41–54
22. Sung YK, Lee JK, Lee KH, Lee KT, Kang C-I. The Clinical epidemiology and outcomes of bacteremic biliary tract infections caused by antimicrobial-resistant pathogens. Am J Gastroenterol. 2012;107:473–83

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe