Newsflash
Ars Medici

Aspecte anatomoclinice ale malformaţiilor arterio-venoase cerebrale

Aspecte anatomoclinice ale malformaţiilor arterio-venoase cerebrale

Descrise pentru prima dată cu peste un secol în urmă de Steinheil (1895), malformaţiile arterio-venoase cerebrale (MAVC) au devenit progresiv o cauză importantă de deces şi de morbiditate severă pe termen lung, prin hemoragiile intracraniene şi epilepsia secundară cauzate. Evoluţia tehnologică a imagisticii vascularizaţiei cerebrale şi creşterea adresabilităţii acesteia au crescut rata de diagnosticare a MAVC, astfel încât, în prezent, diagnosticul poate fi pus de rutină. (...)

Există un interes crescând privitor la incidenţa şi evoluţia clinică a MAVC, cu atât mai mult cu cât evoluţia metodelor de tratament microchirurgical, endovascular sau radiochirurgical a dus la îmbunătăţirea prognosticului pacienţilor cu MAVC. Prognosticul individual păstrează în continuare un mare grad de
incertitudine, la fel ca şi riscurile şi beneficiile diverselor metode de tratament, ceea ce duce la variaţii mari în atitudinea terapeutică şi, deci, la nevoia de studii clinice randomizate.
    Elaborarea unor criterii precise de diagnostic al MAVC şi definirea cât mai precisă a variantelor de anatomie vasculară, (aşa-numita angioarhitectură) sunt esenţiale pentru planificarea tratamentului viitorilor pacienţi. Rolul imagisticii cerebrale în diagnosticul MAVC este cu atât mai important cu cât studiul angioarhitecturii duce la stabilirea prognosticului pacientului, atât în privinţa evoluţiei naturale a bolii, cât şi în cea a rezultatelor diverselor metode de tratament
aplicabile. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.


  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe