Newsflash
Ars Medici

Asigurări cvasiuniversale

de Dr. Cătălina PANAITESCU - oct. 2 2015
Asigurări cvasiuniversale

     Cu un produs intern brut de 38.050 de euro/locuitor (în 2013), Austria este una dintre cele mai bogate țări din lume. Cum se reflectă acest lucru la nivelul sistemului de sănătate, care sunt principalele caracteristici ale acestuia și cum vede rolul medicului de familie una din cele mai importante case de asigurări de sănătate din țară, ne-a spus dr. Elisabeth Heinz, responsabilă cu relațiile publice în cadrul Casei de Asigurări de Sănătate a Austriei de Jos, Niederösterreichische Gebietskrankenkasse (NOGKK).

 

 

     – Care sunt principiile care stau la baza sistemului de sănătate austriac?
     – La fel ca și România, țara noastră are un sistem de tip Bismarck, ceea ce înseamnă că se bazează pe asigurări sociale de sănătate finanțate, în cea mai mare parte, prin contribuții. Principiul obligativității asigurării de sănătate – statuat prin lege – garantează o acoperire optimă a riscurilor. Pentru a degreva guvernul federal, există un grad înalt de delegare a funcțiilor de administrație publică către organisme care se autoconduc*. Sistemul nostru de sănătate este orientat către client, căruia îi oferă  o bună protecție împotriva riscului de boală. Aceasta pentru că sistemul suportă, în primul rând, costul serviciilor medicale indiferent de nivelul contribuțiilor și, în al doilea rând, costul tratamentului. Contribuția este de 7,65% din venit (salariu sau pensie), repartizată între angajat și angajator. Circa 25% din cei care solicită și beneficiază de servicii medicale – majoritatea membri de familie ai asiguraților – sunt asigurați de drept în virtutea calității de rudenie, fără să plătească o altă contribuție. În felul acesta, 99,9 % din locuitorii Austriei sunt asigurați în cadrul sistemului de sănătate.
     – Cum sunt împărțite serviciile și costurile?
     – Sistemul de sănătate austriac are mai mulți actori. Competențele sunt împărțite între sectorul ambulatoriu (medici, farmaciști, dentiști) și sectorul spitalicesc. Instituțiile de securitate socială sunt cele care răspund, în principal, de serviciile din ambulatoriu, în timp ce provinciile asigură serviciile acordate în spital. Conform Constituției federale și legilor de asigurare socială, finanțarea sistemului de sănătate se face din mai multe surse. Global însă, 10,7% din produsul național brut este alocat sănătății.
     – În prezent, în Austria există 19 case de asigurări de sănătate. Cum ați poziționa NOGKK în raport cu celelalte?
     – Din rațiuni istorice, casele de asigurări de sănătate sunt organizate teritorial (corespunzător celor nouă provincii) și în funcție de profesie (comerț și industrie, agricultură, administrație publică). NOGKK are un buget de aproximativ două miliarde de euro, majoritatea provenind din contribuții. 97% din acești bani sunt cheltuiți pe beneficii, acest lucru însemnând plata tratamentelor recomandate de medici sau alți furnizori de sănătate, costul tratamentelor primite în spital, al serviciilor de prevenție, ajutoarelor acordate persoanelor cu dizabilități, pentru recuperare, indemnizațiilor de boală și maternitate. Afilierea cetățenilor la una sau alta din casele de asigurări este reglementată prin lege, așa cum spuneam mai devreme, și include toți salariații, coasigurații lor și pensionarii care muncesc, respectiv locuiesc în Austria de Jos (cca 1,2 milioane). Scopul instituției noastre este ca fiecare cetățean să fie asigurat în caz de boală.
     – Care este rolul medicinii de familie în sistemul de sănătate austriac și cum ați descrie relația dintre NOGKK și medicii de familie cu care se află în contract?
     – Medicul de familie are un rol central în sistemul nostru de sănătate, ca prim contact pentru pacienți. Cu o medie de 160 de medici de familie la 100.000 de locuitori, Austria are, comparativ cu standardele europene, o mare densitate a acestora. NOGKK are, ca parteneri de contract, aproximativ 770 de medici de familie. Fiecare dintre aceștia are contract individual cu instituția noastră, căreia i se adresează direct pentru decontarea serviciilor**. Acest contract se încheie pe o perioadă nedeterminată, nefiind limitat în timp. Condițiile generale care se aplică tuturor contractelor sunt negociate între NOGKK și Colegiul medicilor din Austria de Jos (inclusiv suma reprezentând plata per serviciu). Contractul mai prevede și recomandări privind prescrierea medicamentelor din punct de vedere al costului acestora, listate într-un așa numit cod de rambursare. Pentru anumite medicamente sau tipuri de tratament, medicul de familie trebuie să obțină aprobarea unui administrator medical (el însuși medic) al instituției noastre.

 

     – Anul trecut, în noiembrie, „Viața medicală“ a publicat un interviu cu dr. Sabine Oberhauser, recent aleasă atunci ministru al sănătății, care menționa ca o prioritate reorganizarea asistenței medicale primare. Ce înseamnă, mai exact, acest lucru?
     – Lansată anul trecut, noua reformă a sistemului de sănătate prevede întărirea importanței asistenței primare. Acest lucru presupune ca medicul de familie să aibă rolul de gatekeeper al sistemului. Ideal ar fi ca medicii de familie să colaboreze în cadrul unor centre medicale sau, după caz, în rețele. Nucleul de bază ar trebui să fie organizat în jurul medicului de familie și să includă asistente, infirmiere apoi, extinzând, fizio- și ergoterapeuți, dieteticieni, moașe, psihologi, asistenți sociali etc. Un punct de contact adițional, cu program de funcționare nonstop, ar mai trebui să fie accesibil online sau la telefon. Ținta principală a reformei sistemului de sănătate este o mai bună cooperare între diversele sectoare ale acestuia (intra- și extraspitalicești). Optimizând asistența primară, pacienții ar putea fi trimiși întâi către aceste centre și abia apoi, dacă este nevoie, către spital. Există deja câteva proiecte-pilot. 
     – Anul 2015 a adus noutăți și în ceea ce privește implementarea ELGA, o inițiativă pornită în 2005, odată cu introducerea eCard‑ului, menită să înlocuiască vechiul sistem pe hârtie al dovezii privind calitatea de asigurat. Puteți să le spuneți cititorilor câte ceva despre programul austriac de eSănătate?
     – Începând cu 2005, eCard-ul este cheia către sistemul medical austriac. La început, oamenii s-au temut că datele lor personale și medicale își vor pierde confidențialitatea. În realitate, aceste date nu sunt înscrise pe eCard, ci se află stocate pe un server prevăzut cu un sistem de securitate performant. Următorul pas al programului de eSănătate va fi dosarul medical electronic (ELGA), care a fost introdus acum în mai multe spitale. Principalul obiectiv al ELGA este îmbunătățirea fluxului de informații între diverșii furnizori de servicii medicale (medici, spitale, farmacii). Numai furnizorii de servicii medicale autorizați au acces la informațiile medicale ale unui pacient, și aceasta pe o perioadă determinată***. Datele sunt stocate, așa cum spuneam, pe un server central aparținând serviciilor austriece de securitate socială, nivelul securizării datelor fiind foarte bun. Fiecare pacient își poate accesa dosarul și poate opta oricând pentru ca acesta să fie scos din ELGA.
 
 
 
*Austria este organizată, din punct de vedere politic și administrativ, în nouă provincii. Guvernul federal este responsabil cu definirea cadrului legislativ, dar multe funcții sunt delegate provinciilor și instituțiilor de securitate socială.
**În Austria, plata medicilor de familie se face per serviciu.
***Datele pot fi accesate de medic, în baza unei parole de acces, dar care nu funcționează decât în prezența simultană a eCard-ului pacientului, introdus în cititor. 

 

Medicii de familie, dar și cei de alte specialități, interesați să publice la această rubrică sunt invitați să ne scrie la adresa inprimalinie@viata-medicala.ro

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe