Newsflash
Ars Medici

„Apendicita“ neurochirurgiei: hernia de disc lombară

„Apendicita“ neurochirurgiei: hernia de disc lombară
   În chirurgia generală, intervenţia pentru apendicita acută este considerată una dintre cele mai simple proceduri şi trebuie să fie la îndemâna oricărui chirurg. Aceasta se datorează abordului facil şi planurilor anatomice clare, singurele condiţii necesare pentru un rezultat favorabil fiind disecţia atentă, punerea în evidenţă a apendicelui inflamat şi ligaturarea acestuia fără a afecta cecul, întrucât o peritonită subsecventă acestei manevre poate reprezenta un adevărat dezastru.
   Prin extrapolare, se poate considera că, în neurochirurgie, există o similitudine cu hernia de disc lombară. În cazul acestei afecţiuni, protruzionarea discului lombar, de cauză degenerativă sau traumatică, determină compresiune asupra rădăcinilor nervoase adiacente, care se poate solda cu acuze algice majore sau cu deficite neurologice semnificative. Simptomatologia determinată de protruzionarea nucleului discal determină de cele mai multe ori o invaliditate importantă, mai ales că majoritatea pacienţilor provine din populaţia activă, cu vârste între 35 şi 55 de ani.
   Incidenţa în creştere a acestei afecţiuni este determinată atât de activităţile ce implică muncă fizică grea (şoferi, muncă în construcţii), cât şi de sedentarismul din ce în ce mai pronunţat, cu reducerea activităţii musculaturii axiale, astfel încât suprasolicitarea ocazională poate determina o exteriorizare uneori bruscă a nucleului pulpos, prin ruperea inelului fibros posterior al discului, care va determina un conflict major cu structurile nervoase învecinate. Într-o asemenea situaţie, unul din elementele care concură spre un prognostic favorabil este reprezentat de diagnosticul corect, facilitat de investigaţiile imagistice actuale, în care IRM ocupă un loc de frunte (fig. 1). Astfel, coroborarea cu datele clinice permite iniţierea precoce a unui tratament corespunzător care să conducă la un prognostic optim.
   Prima opţiune terapeutică, în majoritatea cazurilor de hernie discală, este tratamentul conservator, în care pe primul loc se află măsurile de protecţie ale coloanei şi repausul alături de terapia medicamentoasă cu decontracturante musculare şi antiinflamatorii de tip steroidian sau nesteroidian. Tratamentul chirurgical se adoptă dacă terapia conservatoare nu este eficientă sau de primă intenţie în cazul herniilor hiperalgice, al simptomatologiei algice care se accentuează sub tratament, al apariţiei deficitelor motorii cu caracter evolutiv spre agravare în timp scurt sau al apariţiei de tulburări sfincteriene, respectiv sindromul de „coadă de cal“. Tratamentul antiinflamator, în special cel steroidian, poate ameliora simptomatologia în aceste situaţii de urgenţă, prin reducerea edemului de însoţire, dar nu poate reduce dimensiunea fragmentului discal exteriorizat.
   Îndepărtarea fragmentelor discale herniate se poate efectua prin mai multe procedee chirurgicale, care pot fi grupate în două mari categorii: procedee de chirurgie deschisă şi procedee minim invazive. În cadrul tehnicilor chirurgicale deschise se înscriu abordurile cu excizie osoasă limitată cu fenestraţie şi foraminotomie, ca şi cele care necesită excizie osoasă mai largă, de tip hemilaminectomie, urmată de ablaţia fragmentelor discale herniate şi discectomie, totul realizat sub magnificaţie optică. Metodele de tratament chirurgical minim invaziv sunt reprezentate de tehnici endoscopice şi de procedee percutanate de tipul nucleoplastiei, coblaţiei sau al discectomiei percutanate.
   Dintre toate aceste procedee, autorii acestui articol pledează pentru microdiscec­tomie sub microscop operator, intervenţie descrisă şi standardizată de Caspar şi colab. începând cu 1977, care constă în ablaţia fragmentelor discale migrate şi a materialului degenerat intradiscal printr-o incizie cutanată de mici dimensiuni şi o excizie osoasă limitată. Avantajele metodei sunt: reducerea sângerării intraoperatorii, reducerea duratei intervenţiei, o durată scurtă de spitalizare a pacienţilor şi o reinserţie socială şi profesională a acestora mai rapidă. Intervenţia chirurgicală trebuie să se desfăşoare sub microscop operator sau cel puţin cu lupe măritoare şi în condiţii de asepsie perfecte, întrucât o infecţie subsecventă cu osteodiscită va duce la o terapie dificilă, cu o durată lungă, greu de suportat şi invalidantă pentru pacient.
Fig. 2 – Prezentare clinică postoperatorie, la 48 de ore de la intervenţie (acelaşi pacient din fig. 1)    Dacă diagnosticul, indicaţia chirurgicală şi procedeul terapeu­tic ales au fost stabilite şi efec­tuate în mod corect, recuperarea pacientului poate fi foarte rapidă, cu restitutio ad integrum a acestuia şi reinserţie familială, socială şi profesională optimă şi în timp cât mai scurt. Mai mult, prin dezvoltarea şi perfecţionarea tehnicilor chirurgicale, s-a reuşit în prezent ca întreaga logistică, de la internarea până la externarea pacientului, să se poată desfăşura în maximum 48–72 de ore (fig. 2). Revenind la comparaţia cu apendicită acută, se poate afirma că toţi neurochirurgii trebuie să stăpânească cel puţin una din metodele de tratare chirurgicală a patologiei herniare discale.
   Ţinând cont de incidenţa în continuă creştere a herniei de disc lombare, fapt accentuat mai ales în condiţiile unei activităţi din ce în ce mai sedentare şi ale afectării preponderente a vârstelor active, considerăm că această afecţiune se poate număra printre bolile reprezen­tative ale secolului XXI. Impactul sedentarismului asupra incidenţei apariţiei patologiei herniare se poate explica prin lipsa de exerciţiu fizic, care duce, în cazul unei solicitări mai mari a coloanei lombare prin ortostatism prelungit sau efort (care la oameni antrenaţi nu ar produce efecte semnificative), la solicitarea excesivă în principal a discurilor L4 şi L5, unde se proiectează centrul de greutate al corpului. Solicitarea discurilor interverte­brale duce la degradarea structurii acestora, care devin astfel mai fragile şi pot protruziona în diverse grade, de la bombare uşoară până la apariţia de fragmente discale libere migrate spre canalul vertebral, de­ter­mi­nând compre­siune asupra elemen­telor neurale, cu simpto­matologie caracteristică.
   Reiterăm necesitatea stabilirii rapide şi corecte a unui diagnostic clinic, imagistic (prin examen IRM) şi neurofiziologic (prin examen EMG). Necesitatea unei intervenţii chirurgicale este dictată de intensitatea, gravitatea semnelor clinice, coroborată cu datele paraclinice, de multe ori putând îmbrăca un caracter de urgenţă. Fără a avea o evaluare statistică oficială, estimăm că, la nivelul întregii ţări, se efectuează aproximativ 150 de intervenţii chirurgicale pentru hernie de disc lombară zilnic. În aceste condiţii, toate echipele neurochirurgicale trebuie să se concentreze pentru a nu avea complicaţii postoperatorii imediate (hemoragice sau infecţioase) sau tardive (spondilodiscită în aria operată).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe