Newsflash
Ars Medici

Amnezia progresivă în absența bolii Alzheimer

de Acad. Constantin POPA - feb. 11 2016
Amnezia progresivă în absența bolii Alzheimer
     Amnezia progresivă, definită printr-un deficit de memorie uneori cu caracter episodic de tip hipocampic, este considerată semnul clinic cel mai evocator pentru boala Alzheimer (BA) la debut. Prin tulburare mnezică de tip hipocampic se înțelege un deficit al capacităților de stocare în memoria episodică, autentificată printr-un test care permite controlarea codării. Acest sindrom clinic orientează spre o disfuncționalitate a hipocampului stâng.
     Dacă identificarea unui deficit mnezic de tip hipocampic corespunde cel mai des unei BA la debut, studiile neuropatologice au demonstrat că o proporție deloc neglijabilă de pacienți nu a avut BA confirmată. Riscul de eroare de diagnostic, care se fondează în mod unic pe criterii clinice, este departe de a fi neglijabil: aproximativ 16% din pacienți aveau, la teste terapeutice ce ținteau forme de BA minore până la moderate, un tablou imagistic negativ de angiopatie amiloidă la PET, care face ca diagnosticul BA să fie improbabil.
     Pentru a evita erorile, noile criterii de diagnostic pentru BA la debut (stadiul denumit mild cognitive impairment – MCI, tulburări cognitive minore) recomandă realizarea unei puncții lombare (PL) în practica clinică, pentru a testa în lichidul cefalorahidian (LCR) amiloidul și proteina tau, care pot servi drept argumente în favoarea procesului fiziopatologic de tip BA. Un profil biologic patologic tipic va permite un diagnostic de BA foarte probabil, diagnosticul de siguranță rămânând neuropatologic. În schimb, un profil biologic normal face improbabil diagnosticul BA. Prin urmare, PL poate să arate uneori o neconcordanță între diagnosticul clinic, evocator pentru o BA tipică la debut, și diagnosticul biologic, care nu confirmă această ipoteză (LCR „normal“).

 

Amnezia progresivă cu atipii clinice sau radiologice

 

     În afara cazurilor iatrogene sau toxice, principalele etiologii sunt reprezentate de encefalitele limbice (infecțioase sau autoimune), anumite boli metabolice sau inflamatorii responsabile pentru deficitul cognitiv, suferințele hipoxice hipocampice în cadrul unui sindrom de apnee în somn sau de leucopatii vasculare (în principal, boală a vaselor mici) și, în cele din urmă, anumite forme de epilepsie. Contextul clinic va orienta evaluarea și diagnosticul. Investigarea atipiilor clinice este o etapă esențială a anchetei diagnostice. Arborele decizional simplificat, cu cauzele neurodegenerative pentru amnezie, este prezentat în schema alăturată.
     Un mod de apariție subacut va ridica suspiciunea unui mecanism evolutiv acut, cu posibilitatea accesului la tratament de urgență. În principal, ne putem gândi la tabloul unei encefalite limbice infecțioase sau autoimune. O evoluție fluctuantă, cu episoade de amnezie recurente intercalate cu perioade de tulburări mnezice, poate sugera tabloul unei amnezii tranzitorii de origine epileptică. Această entitate poate constitui un diagnostic diferențial al ictusului amnezic, față de care se distinge totuși prin anumite caracteristici, în special prin prezența de tulburări mnezice interictale. În acest context, poate fi foarte utilă realizarea unei electroencefalograme a somnului. De asemenea, este la fel de important să se caute anumite antecedente specifice, precum cele ale traumatismelor cerebrale repetate, intoxicație cu CO2, un context de toxicitate sau de administrare de medicamente, în special anticolinergice, sau un sindrom de apnee de somn (trebuie efectuată o polisomnografie atunci când există cea mai mică îndoială).
     În cadrul BA la debut, examenul somatic este „normal“. Toate semnele clinice în afara celor cognitive trebuie să ia în considerare BA. Prin urmare, este important să se elimine semnele de afectare sistemică, precum cele ale unei distiroidii, un sindrom SICCA sau o alterare a stării generale, de exemplu. În funcție de context, aceste elemente conduc la realizarea unei evaluări mai extinse față de cea necesară în mod sistematic.
     De asemenea, o amnezie hipocampică poate fi observată în cadrul patologiilor neurodegenerative asociate BA, precum boala cu corpi Lewy (sinucleinopatie), sau în demențele parkinsoniene evoluate. Semnele neurologice suplimentare, în principal un sindrom extrapiramidal, pot fi prezente sau pot apărea în cursul evoluției bolii. Prin urmare, monitorizarea este importantă pentru asigurarea că evoluția clinică este compatibilă cu ipoteza evocată, întrucât diagnosticul BA este un diagnostic de probabilitate. În plus, coexistența mai multor tipuri de leziuni neuropatologice la un singur subiect, fenomen recunoscut în prezent, poate duce la apariția unor simptome neașteptate. Asocierea unei sinucleinopatii și a unor leziuni de tip BA este frecventă, denumită uneori variantă a corpilor Lewy în BA. De asemenea, aceasta poate fi responsabilă pentru un sindrom amnezic cu fluctuații de atenție, stare confuzională, un sindrom extrapiramidal și halucinații vizuale. Alte asocieri implică, de exemplu, leziuni BA, o sinucleinopatie și incluziuni de proteină TDP-43, care ar putea face ca evoluția clinică să fie și mai atipică. (…)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe