Funcţia imună poate fi semnificativ alterată ca urmare a expunerii profesionale, accidentale sau terapeutice la diverse xenobiotice (compuşi străini organismului viu). Stabilirea relaţiei dintre datele imunotoxicologice şi riscul expunerii la xenobiotice constituie în continuare o provocare, după cum puteţi afla din articolul semnat de dl conf. dr. Manole Cojocaru.

 "> Alterări imune induse de xenobiotice - Viața Medicală
Ars Medici

Alterări imune induse de xenobiotice

de Prof. dr. Manole COJOCARU - aug. 27 2012
Alterări imune induse de xenobiotice

Funcţia imună poate fi semnificativ alterată ca urmare a expunerii profesionale, accidentale sau terapeutice la diverse xenobiotice (compuşi străini organismului viu). Stabilirea relaţiei dintre datele imunotoxicologice şi riscul expunerii la xenobiotice constituie în continuare o provocare, după cum puteţi afla din articolul semnat de dl conf. dr. Manole Cojocaru.

 

Funcţia imună poate fi semnificativ alterată ca urmare a expunerii profesionale, accidentale sau terapeutice la diverse xenobiotice. Chimicalele din mediul înconjurător, cum ar fi pesticidele, hidrocarburile halogenate, dibenzofuranii policlorinaţi, solvenţii organici, azbestul, siliciul, metalele grele etc., interacţionează atât cu componentele celulare, cât şi cu cele umorale ale sistemului imun, putând determina alterări ale acestuia, care, la rândul lor, să ducă la rezistenţă scăzută la infecţii, apariţia de neoplazii sau, în unele cazuri, să exacerbeze alergia sau autoimunitatea.
Progrese recente în farmacogenomică şi toxicogenomică au contribuit la înţelegerea mecanismului de interacţiune al xenobioticelor cu sistemul biologic la nivel celular şi molecular.
Detectarea modificărilor imune la expunerea la agenţi imunotoxici este complexă, în special ca urmare a suprapunerii unor factori precum vârsta, sexul, rasa, coexistenţa de boli, alimentaţie, habitat, fumat etc. Stabilirea relaţiei dintre datele imunotoxicologice şi riscul expunerii la xenobiotice constituie în continuare o provocare.

 

   Xenobioticul (gr. xenos – străin; bios – viaţă) este un compus străin organismului în viaţă. Date experimentale şi cele epidemiologice sugerează că expunerea la chimicalele toxice din mediu poate determina efecte adverse serioase asu­pra să­nătăţii. Sistemul imun este vulnerabil în special la efectul nociv al xenobioticelor, iar imunotoxicitatea poate duce la rezistenţă scăzută la infecţii, producerea de tumori (scapă supravegherii imune) sau incidenţă crescută de boli autoimune.
   Studiile pe animale de experienţă şi oameni au arătat că expunerea la pesticide, metale grele, solvenţi, hidrocarburi halogenate şi aromatice etc. pot să afecteze funcţia siste­mului imun. Administrarea terapeutică de agenţi imunosti­mulanţi poate prezenta efect nociv şi unele chimicale din mediu cu proprietăţi imunostimulante (beriliu, siliciu, hexa­clor­benzen) pot avea consecinţe clinice. În plus, o varietate de alţi factori precum polimorfismul în enzimele care metabolizează xenobioticele, statusul nutriţional, vârsta, sexul etc., pot, de asemenea, să altereze susceptibilitatea la xenobiotice.
   Tendinţele curente sunt să înţelegem în detaliu mecanismele moleculare ale interacţiunii xenobioticelor cu sistemul biologic, care, în final, duce la o diversitate de stări patologice. Analiza mecanismelor răspunsurilor celulare la xenobiotice necesită caracterizarea funcţională a variaţiilor atât în expresia genetică, cât şi în cea proteică. Posibilitatea de studiu al variaţiilor genelor şi proteinelor, in vitro şi in vivo, a apărut prin dezvoltarea tehnologiei moleculare – microarray,siRNA, expresia de proteine recombinante, eliberarea de gene virale.

Expunerea la toxicele din mediul înconjurător

   Xenobioticele (de exemplu pesticidele) sunt parte inseparabilă a mediului nostru. Persistenţa şi stabilitatea anumitor grupe de pesticide constituie o sursă de con­taminare alimentară. Urme de pesticide au fost detectate în apă, alimente, vegetale, fructe şi chiar mirodenii. Riscul este mai crescut în ţările în curs de dezvoltare, unde folo­sirea acestora este slab controlată. Multe pesticide din clasa I (extrem de riscante) sunt interzise sau strict contro­late în ţările dezvoltate. Studiile au relevat prezenţa de cantităţi semnificative din diferite pesti­cide şi metaboliţii acestora în ţesutul adipos, sânge, lapte, la diferite populaţii pe glob.
   Metalele, o categorie majoră de poluanţi, sunt nota­bile pentru potenţialul toxic, pentru tendinţa de acumulare în ţesuturi, chiar la niveluri relativ scăzute de expunere. Acestea pot fi inhalate ca praf sau fum, unele ca vapori (ex. vapori de mercur la fabricarea lămpilor fluorescente) sau inge­rate involuntar prin ali­mente şi băuturi. Volumul absor­bit de la nivelul tractului digestiv poate varia mult, de­pinzând de forma chimică a metalului, de vârsta şi statusul nutriţional ale individului. In­ges­tia de chimicale toxice este de câteva ori mai severă prin procesul de biomagnificaţie.
   Studiile recente indică faptul că anumite grupe de populaţie pot fi mai suscep­tibile la efectele toxice ale xenobio­ticelor din cauza anumitor particularităţi.

Interacţiunea xenobioticelor cu sistemele biologice

   Xenobioticele pot interacţiona cu sistemul biologic pe mai multe căi. Dacă două chimicale acţionează la nivelul unui situs comun, cum ar fi un receptor sau o enzimă, acţiunea acestora se poate însuma. Totuşi, multe efecte sunt mai complexe şi acţionează prin combinarea expresiei genice alterate, schimbarea nivelurilor concentraţiilor intracelulare de ioni, metabolismul celular alterat sau producerea de reglatori celulari. În aceste circumstanţe, efectul amestecului de xenobiotice este mult mai dificil de prevăzut. De fapt, numai puţine chimicale prezintă o singură ţintă celulară, majoritatea acţionează în situsuri multiple, pe diferite tipuri celulare sau, în unele cazuri, chiar pe mai multe ţinte pe aceleaşi tipuri celulare, cu acţiuni diferite la nivelul rinichiului, ficatului, creierului, fiecare cu aspecte diferite de boală. Acţiunile la fiecare din aceste situsuri depind de prezenţa genelor, receptorilor, reglatorilor celulari la tipuri specifice de celule. În plus, organismele sunt frecvent expu­se la xenobiotice multiple care pot avea efecte sinergice. Sunt esenţiale studiile sistematice privind interacţiunile expu­ne­rilor simultane la diferite xenobiotice cu sistemul biologic.

Implicaţii fiziopatologice

   Faptul că xenobioticele pot altera funcţia sistemului imun a dus la progrese în imunotoxicologie în ultimele două decade. Efectele imunotoxice ale xenobioticelor cuprind: modificări histopatologice la nivelul ţesuturilor imune şi organelor, patologie celulară, maturare alterată a celulelor imunocompetente, variaţii în subpopulaţiile celulelor B şi T şi alterări funcţionale ale celulelor imunocompetente.
   Compuşii care afectează sistemul imun sunt unele pesticide, solvenţi, hidrocarburi halogenate şi aromatice şi metale; de asemenea, radiaţiile ultraviolete.
   Fiziopatologia sistemului imun include susceptibilitate variabilă a componentelor sale. Reversibilitatea schimbărilor este importantă pentru înţelegerea impactului imunotoxi­cităţii.
   Vulnerabilitatea la chimicale – de exemplu, pesticide – poate determina alterări structurale şi funcţionale la nivelul sistemului imun. Studiile experimentale pe culturile de celule umane şi pe animale de laborator au demonstrat că multe pesticide sunt imunotoxice. Variaţii importante privind imunitatea gazdei pot apărea după expunerea acută sau cronică la pesticide. Pesticidele pot ţinti atât componentele umo­rale, cât şi pe cele celulare ale sistemului imun şi aceste variaţii se corelează strâns cu rezistenţa alterată a gazdei la patogeni. Diferite grupe de pesticide exercită efecte imunotoxice, mecanismul exact prin care acestea alterează funcţia imună nefiind clar.
   Compuşii organoclorinaţi – de exemplu, DDT, clordan, aldrin, lindan – sunt mai puţin toxici acut decât pesticidele organofosforice, dar prezintă un potenţial mai crescut pentru toxicitatea cronică.
   Sistemul imun poate fi o ţintă sensibilă pentru multe pesticide carbamate. Există puţine date referitoare la efectele ierbicidelor asupra sistemului imun. Expunerea la ierbicide duce la dezechilibrul producerii de citokine (importanţi reglatori ai funcţiei imune).

Metalele grele

   Metalele grele – între care plumbul, cadmiul şi mercurul – sunt responsabile de alterarea răspunsului imun la animalele de laborator şi la om. Muncitorii cu niveluri serice crescute de plumb prezintă creşterea activităţii celulelor supresoare, scăderea proliferării limfocitelor după stimularea cu mitogen in vitro, concentraţii scăzute de IgA în salivă, concentraţii scăzute de complement C3, creşterea prevalenţei infecţiilor respiratorii. Efectele imunotoxice ale cadmiului, plumbului şi mercurului au fost raportate experimental pe animale atât in vivo, cât şi in vitro. Datele privind efectele metalelor grele asupra sistemului imun se referă în principal la expunerea profesională.
   Există dovezi că mercurul şi plumbul afectează sistemul imun. Niveluri semnificativ scăzute de IgG şi IgA serice, dar nu de IgM, IgD sau IgE, au fost raportate la muncitorii expuşi profesional la vapori de mercur metalic timp de 20 de ani, comparativ cu martori neexpuşi. Muncitorii expuşi la mercur din amalgame dentare prezintă niveluri crescute de IgE, incidenţă crescută de astm şi dezvoltă dermatită de contact. Numărul limfocitelor CD4 şi CD8 a fost găsit mai crescut la subiecţii expuşi comparativ cu martorii neexpuşi.
   Se pare că există mai multe mecanisme care operează în imunotoxicitatea determinată de metale. Defectul în funcţia celulelor B şi perturbarea funcţiei celulelor accesorii sau sistemul complement deficitar au fost implicate.
   Plumbul şi cadmiul sunt agenţi cu afinitate crescută de legare de grupele sulfhidril. Acestea modulează tiolii legaţi de membrane şi alterează astfel funcţia imună. Creşterea răs­pun­sului celulelor T şi B ar putea să precipite autoimunitatea.

Factori adiţionali

   Efectele imune pot varia cu doza de xenobiotice. Expu­nerea accidentală ar putea avea consecinţe imunologice, în timp ce expunerea la chimicale la doze scăzute poate să aibă efecte imunologice minime sau nule. Este posibil ca expunerea la doze crescute să afecteze componentele celu­lare cheie ale sistemului imun sau să altereze profilul citokinelor, care ulterior determină perturbarea răspunsurilor imune. Expunerea la lindan la niveluri crescute cronic afectează nivelul citokinelor la om. Pe de altă parte, rapoartele sugerează că pesticidele pot fi imunosupresive la doze foarte scăzute. Frecvenţa şi durata expunerii sunt aspecte importante ale toxicităţii pesticidelor.
   Grupurile populaţionale care trăiesc în sărăcie pot fi mai sensibile la expunerea la xenobiotice din cauza factorilor nutriţio­nali, precum ţesutul adipos scăzut, deficienţele în micro­nutrienţi şi proteine. Statusul compromis al sănătăţii sau bolile preexistente pot creşte sensibilitatea la expunerea la xenobiotice.
   Expunerea la xenobiotice nu afectează uniform toţi indivizii. Diferenţele farmacokinetice în absorbţia, distribuţia, metabolismul şi excreţia xenobioticului stau la baza diferenţelor privind sensibilitatea la pesticide. Nou-născuţii pot prezenta diferenţe cantitative extreme privind sensibi­litatea la chimicale, comparativ cu adulţii.
   Multe xenobiotice – mercurul, iodul, clorura de vinil, solvenţii organici, siliciul, radiaţiile ultraviolete, ozonul – sunt asociate cu boli autoimune. În plus, pot să exacerbeze o boală autoimună. Numeroase mecanisme bazate pe dovezi in vitro şi modele animale au fost propuse ca explicaţii pentru modul în care xenobioticele induc sau cresc autoimunitatea. Acestea pot fi împărţite în trei categorii: inhibarea toleranţei; modificarea expresiei genelor; modificarea moleculelor self. Mecanismul exact prin care xenobioticele determină alterări ale statusului imun nu este însă bine definit în multe cazuri. O mai bună înţelegere a interacţiunilor rămâne o prioritate pentru viitor.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe