Newsflash
Ars Medici

Alopecie iatrogenă indusă de lornoxicam

de Conf. dr. Corneliu ZEANA - mai 2 2012
Alopecie iatrogenă indusă de lornoxicam
   Pierderea părului reprezintă un factor de stres îndeosebi în cazul femeilor. Etiologia este diversă, dar, în acest cadru, alopecia iatrogenă ocupă un loc important.
   Medicaţia antineoplazică provoacă frecvent căderea părului, deseori reversibilă. Este un risc acceptat cu uşurinţă. Ciclofosfamida, adriamicina şi derivaţii de mercaptopurine sunt mai frecvent im­plicaţi. Alte tipuri de medicamente potenţial induc­toare de alopecie sunt: colchicina, antitiroidienele (carbimazol, tiouracil), anticoagulantele (heparina, warfarina), etionamida, contraceptivele orale, excesul de vitamina A şi retinoizi, precum şi hormonii masculini. Lornoxicamul este un antiinfla­mator antireumatic nesteroidian, în prospectul căruia este menţionată şi alopecia ca reacţie relativ rară. Se recomandă a fi utilizat pe termen scurt.

 
   O pacientă de 72 de ani consultă un reumatolog pentru algii de tip artrozic. I se prescrie lornoxicam 8 mg/zi. Pacienta urmează tratamentul timp de cinci luni (sic!) când, brusc, constată căderea masivă a părului. Opreşte medicaţia, părul nu se mai răreşte (alopecie stabilizată), dar se reia tratamentul după alte două luni, când, la câteva zile, constată un nou episod de cădere masivă a părului. Efectul advers fiind menţionat în prospect, renunţă la medicament. Rămâne cu un păr destul de rar, fără tendinţă la regenerare.
   De remarcat faptul că, în condiţii de stres intens, a albit la vârsta de 28 de ani, în cursul unei anchete (caracteristice epocii): „la început o şuviţă, apoi tot părul“.
   La vârsta de 70 de ani, acuză palpitaţii. Se constată o extrasistolie. Fără aritmii majore. Hormonii tiroidieni au fost în limite normale, tiroida nu prezintă anomalii semnificative clinic şi eco­grafic, totuşi se suspectează intervenţia tiroidei şi se practică tiroidectomie totală, după care urmează trata­ment substitutiv cu levotiroxină 100 micrograme pe zi.

 
   Legătura între lornoxicam şi căderea părului (efect secundar cunoscut) este certificată de repetarea fenomenului după reluarea administrării medicamentului. Durata administrării medica­mentului a depăşit recomandările farmacologice. Bolnava a rămas cu un păr rar, fără tendinţă la regenerare. Inconvenientul este pur estetic. În Marea Britanie însă, în astfel de cazuri, peruca este suportată de casa de asigurări, alopecia fiind considerată o sursă de stres.
   O problemă mai delicată este tiroidectomia practicată fără indicaţie suficient de consistentă. În acest context, amintim faptul că în SUA şi în Uniunea Europeană s-a introdus sistemul celui de-al doilea aviz în cazul intervenţiilor chirurgicale care nu comportă urgenţă, pentru a se evita abuzurile de tratament chirurgical. Medicii beneficiază de rambursări importante, astfel încât sunt tentaţi să facă anumite acte intervenţionale în oarecare exces. În astfel de cazuri, comisiile constituite din medici ai caselor de asigurări şi ai guvernului, con­statând anumite abuzuri (stenturi coronariene puse fără indicaţie obligatorie, intervenţii chirurgicale tip colecistectomie pentru litiază biliară asimptomatică etc.) au imputat medicilor în cauză costurile intervenţiei, mai mult, în unele cazuri, prac­tica medicului respectiv a fost suspendată. Auto­ritatea acestor comisii de supraveghere a acu­ra­teţei actului medical este în creştere, mai cu seamă în SUA, dar UE nu întârzie să urmeze acest exemplu, pentru a reduce cheltuielile din sectorul medical.
   Congresul American a preconizat nu numai îngheţarea, dar chiar reducerea cu 27,4% a rambursărilor Medicare în anul 2012, faţă de 29,5% preconizat anterior. În anul 2009, Oficiul Inspectorului General (SUA) a analizat 15 cazuri de companii care au oferit mită (într-o formă sau alta) medicilor pentru a-i determina să solicite anumite investigaţii costisitoare (precum IRM), precum şi prescrierea unor medicamente. Amenzile au fost destul de usturătoare.
   Este previzibil că şi în Romania se va introduce sistemul celui de al doilea aviz în cazul unor intervenţii chirurgicale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe