Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Afecțiunile venoase cerebrale (1)

Viața Medicală
Acad. Constantin POPA vineri, 18 august 2017

Afecțiunile venelor cerebrale și ale sinusurilor durale apar mai puțin frecvent comparativ cu anomaliile sistemului arterial. Ocluzia sistemului sinusurilor venoase poate crește presiunea intracraniană. Apar cefalee, crize comițiale sau deficite focale neurologice. Tromboza venelor și a sinusurilor venoase poate fi asociată cu multiple afecțiuni infecțioase sau inflamatorii, neoplasme, anomalii de coagulare, sarcină și afecțiuni endocrine. Tehnicile moderne de neuroimagistică au facilitat diagnosticarea trombozei sinusurilor venoase, în timp ce studiile invazive cu contrast sunt rareori necesare. Terapia simptomatică include reducerea presiunii intracraniene și tratamentul crizelor comițiale. Anticoagulantele sunt des utilizate pentru a preveni extensia trombusurilor, difuzarea cheagurilor în venele corticale și embolismul sistemic. Agenții fibrinolitici și tehnicile trombolitice mecanice mai noi sunt promițătoare.

 

Epidemiologie

 

     Incidența ocluziei sinusurilor venoase cerebrale este necunoscută. Este probabil nediagnosticată în timpul vieții și subestimată la studiile de autopsie din cauză că toate cazurile non-fatale nu sunt incluse. Towbin a descoperit tromboză venoasă cerebrală la 9,3% din cazuri într-o serie de 182 de autopsii consecutive. A existat o preponderență de 2:1 pentru femei. Tromboza de sinusuri venoase a fost diagnosticată la 3,75% dintr-o populație pediatrică pentru care s-a utilizat angiografia.
     În Europa și America de Nord, incidența trombozei venoase cerebrale aferente sarcinilor este estimată la nu mai mult de 10–13/100.000. Tromboza venoasă cerebrală complică sarcina mult mai des în țările în curs de dezvoltare. În India, tromboza venelor intracraniene și a sinusurilor durale este cauza cea mai comună de accidente vasculare la femeile tinere, reprezentând cauza a 25% din decesele materne, cu o incidență de 4,5/1.000 internări în departamentul de obstetrică.

 

Patogeneză și fiziopatologie

 

     Simptomele ocluziei de sinusuri venoase reies fie direct, dintr-un proces primar, fie dintr-unul subiacent, de obstrucție venoasă, inflamație vasculară sau complicații secundare (cum ar fi infecția intracraniană sau formarea de abcese). În majoritatea cazurilor, tromboza implică mai multe sinusuri durale sau/și sinusuri și vene. Ocluzia izolată a unuia sau a mai multor sinusuri produce, în general, o presiune intracraniană crescută, fără semne de localizare.
     Extensia trombusului în venele corticale sau profunde superficiale duce cel mai frecvent la deficite cu progresie rapidă, focale. Este probabil ca infarctizarea venoasă ce rezultă din tromboza sinusurilor venoase să fie hemoragică și pot exista hemoragii la nivel de parenchim cerebral, hemoragii subarahnoidiene sau subdurale.
     Poate să intervină și tromboză venoasă concomitentă în alte sisteme și organe. Tabloul clinic depinde de sinusul sau vena implicată.(...)

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC