Newsflash
Ars Medici

Afaziile primare progresive

de Acad. Constantin POPA - apr. 6 2017
Afaziile primare progresive
     Afazia primară progresivă poate fi confundată cu afazia cronică izolată din patologia neurovasculară. Abordarea acestei entități la rubrica „Creierul vascular” se impune în primul rând din această perspectivă.
     Asocierea unei tulburări progresive de vorbire cu o atrofie a regiunii fronto-temporale în emisfera dominantă pentru vorbire a fost descrisă pentru prima oară în 1890 de Pick și Sérieux. În 1982, Mesulam a descris o serie de cazuri de „afazie lent progresivă”, de aici rezultând și numele inițial al afecțiunii, „afazia Mesulam”. Pentru o lungă perioadă de timp, cazurile de afazie primară progresivă (APP) au fost clasificate drept afazie fluentă și non-fluentă.

 

• Afazia primară progresivă (APP) este un sindrom clinic cauzat de neurodegenerescența specifică a rețelei vorbirii.
• Clasificarea nosologică actuală se bazează pe criterii clinice și de neuroimagistică, ce datează din 2011.
• Se disting trei forme de APP: APP non-fluentă/agramatică, APP logopenică și semantică și APP în funcție de distribuția anatomică a atrofiei corticale.
• APP pot fi cauzate de două tipuri de neuropatologie: degenerescență lobară fronto-temporală (55%) sau boală Alzheimer (45%).
• Corelația dintre formele clinice și neuropatologie este destul de scăzută.
• În practica neurovasculară, diferențierea APP de afazia izolată persistentă se impune întotdeauna.

 

     Diagnosticul afaziei primare progresive (APP) se bazează în prezent pe caracteristicile clinice și pe constatările din investigațiile imagistice structurale și metabolice. Se disting mai multe fenotipuri. Oricare dintre formele de afazie pot fi susținute de diferite fiziopatologii. Acest lucru a fost demonstrat prin studii neuropatologice. Mai recent, grație progreselor din domeniul biomarkerilor din bolile neurodegenerative, conceptul de APP a evoluat. Abordarea clinică s-a îmbogățit cu abordări complementare din imagistică, biologie și genetică. Printr-o abordare precisă, multimodală, care atinge o populație relativ tânără, APP constituite un model de studiu singular al bolilor neurodegenerative. (...)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe