Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Absenţă congenitală a muşchiului pectoral

Viața Medicală
Conf. dr. Corneliu ZEANA joi, 15 martie 2012

Numeroase anomalii congenitale, fără implicaţii structurale sau funcţionale majore pot fi descoperite întâmplător. La Consultaţia de vineri, dl conf. dr. Corneliu Zeana supune atenţiei cazul unui bărbat cu absenţa congenitală unilaterală a muşchiului pectoral.

   Absenţa congenitală a unui organ sau a unei părţi a acestuia este mai frecvent semnalată în ultimul timp, datorită atât progresului investigaţional, cât şi creşterii reale a incidenţei acestor anomalii, probabil ca urmare a nivelului mai mare de radiaţii (după accidentul de la Cernobîl, de pildă), precum şi a multiplicării utilizării substanţelor chimice de sinteză, care, în final, ajung în organism. Numeroase astfel de anomalii rămân latente, cum este cazul rinichiului unic, fiind descoperite adesea întâmplător. Altele au consecinţe majore, cum este atrezia trunchiului arterei pulmonare sau a unei porţiuni din artera aortă, cauză de hipertensiune arterială juvenilă. Absenţa congenitală a unui muşchi poate trece neremarcată, consecinţele fiind mai mult de ordin estetic. Pe lângă intervenţia unor factori externi, se discută, în unele cazuri şi intervenţia unui factor genetic, gene recesive rare care, după multe generaţii, se întâlnesc la un anumit individ. Dar chiar şi aceste anomalii ale fondului genetic pot fi consecinţa radiaţiilor sau a substanţelor toxice.

   Un bărbat de 24 de ani a prezentat din copilărie o asimetrie a toracelui, regiunea corespunzătoare masei musculare pectorale fiind plată, nereliefată (v. foto). La examenul clinic se constată absenţa muşchiului pectoralis major, pectoralul stâng fiind bine (normal) dezvoltat, ca de altfel întreg ansamblul muscular al pacientului. Sub aspect funcţional, tânărul nu acuză nicio tulburare. Scheletul are aspect normal, coastele nu sunt deformate, claviculele sunt simetrice, nu prezintă scolioză. Radiografic se constată hipertransparenţă pulmonară stângă, cu aspect normal al scheletului şi mediastinului. Examenul clinic pe aparate şi sisteme, precum şi datele uzuale de laborator sunt normale. Antecedente familiale nesemnificative. Diagnostic: absenţa congenitală a muşchiului pectoralis major.

   Examenul clinic stabileşte fără dificultate diagnosticul pozitiv. Absenţa muşchiului pectoral poate fi şi mai uşor apreciată dacă pacientul ridică braţele aproape de orizontală, cu coatele flectate şi ţinând palmele în contact, apoi presează palmele între ele. Muşchiul pectoral controlateral, fiind normal, se contractă, iar relieful său este evident, în contrast cu partea afectată, unde toracele rămâne şters, fără relief. În unele cazuri, persistă un fascicul umero-clavicular al muşchiului mare pectoral, absenţa vizând însă porţiunile inserate pe stern şi coaste, care formează principala masă pectorală.

   Diagnosticul diferenţial se face cu sindromul Poland, la care se asociază anomalii scheletice subiacente: aplazia unor coaste, porţiuni din stern, claviculă, uneori şi alte anomalii ca sindactilia. Sindromul Poland asociază, de regulă, şi un grad de scolioză.

   Absenţa muşchiului mare pectoral este una din cauzele hiperradiotransparenţei pulmonare, nu rareori o surpriză radiologică (1). Absenţa congenitală a unui muşchi este rară, dar, în acest cadru, muşchiul pectoral este cel mai frecvent afectat (2–4).

   Sub aspect funcţional, anomalia nu are consecinţe semnificative, deficitul fiind resimţit doar în anumite situaţii, cum ar fi aruncarea unei greutăţi sau urcatul pe frânghie. Nu necesită tratament. În sindromul Poland, anomalia fiind mai complexă şi amplă, au fost imaginate anumite tehnici chirurgicale reconstructive.

Bibliografie


1. Rahbari H. Congenital absence of pectoral muscles. Calif Med. 1972 Dec;117(6):66-8
2. Kakulas BA, Adams AJ. Diseases of muscle. Harper and Rowe, Philadelphia, 1985
3. Ravitch MM. Congenital deformities of the chest wall and their operative management. Saunders, Philadelphia, 1977
4. Lee YH, Chun SI. Congenital absence of pectoralis major: a case report and isokinetic analysis of shoulder motion. Yonsei Med J. 1991 Mar;32(1):87-90

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.