Newsflash
Apariții editoriale

Vaccinarea obligatorie – o problemă de etică

de Monica GEORGESCU - aug. 25 2017
Vaccinarea obligatorie – o problemă de etică
     Aspectele ce țin de etică dețin un rol important în discuțiile referitoare la pregătirea, prevenirea și răspunsul în situațiile de urgențe medicale și epidemii. De aceea, numărul 6 al buletinului ASSET se concentrează în jurul acestei tematici. Unul dintre subiectele dezbătute intens în acest număr vizează vaccinarea și legitimitatea refuzului vaccinării. Numărul celor care refuză vaccinarea pentru ei sau copiii lor a crescut dramatic în ultimii ani. În contextul pericolului izbucnirii unei pandemii, se poate legitima impunerea vaccinării obligatorii, deși această situație ar trebui evitată pe cât posibil, se argumentează în buletin.
     În acest sens, se dă exemplul României, unde în acest moment vaccinarea nu este obligatorie, dar există o propunere legislativă în acest sens, dezbătută în for public. Scăderea acoperirii vaccinale poate duce la apariția unor epidemii – cum este cazul celei de rujeolă din România. În acest caz, se argumentează că vaccinarea ar trebui să devină obligatorie, pentru a opri răspândirea bolii, dar această decizie ar trebui să fie impusă legislativ, nu prin simple reguli instaurate ad-hoc. Legislația ar trebui să fie însoțită de o campanie de informare pentru a garanta aderența și complianța unui procent cât mai mare din populație. Sunt șanse mai bune ca populația să accepte o măsură impusă legislativ dacă înțelege necesitatea acesteia.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe