Newsflash
Apariții editoriale

Supravegherea bolilor infecţioase

de Dr. M. D. - sept. 19 2014
Supravegherea bolilor infecţioase
Aceasta e tema ediţiei din nr. 2/2014 a revistei Infecţio.ro. În editorial, prof. dr. Mircea Ioan Popa, redactorul şef al publicaţiei, afirmă că medicii de familie sunt colegii de care e nevoie şi în supravegherea bolilor.
Locul claritromicinei în terapia infecţiilor de tract respirator este reiterat în articolul semnat de Victoria Aramă, Charles Feldman, Florin Mihălţan, Codruţ Sarafoleanu, Ruxandra Ulmeanu, Cătălin Tilişcan, Anca Negru şi Adrian Streinu-Cercel. Efectele sinergice antimicrobiene, antiinflamatorii şi imuno­modulatorii ale macrolidelor explică poziţia importantă pe care această clasă de antibiotice, şi în special claritromicina, o are în ghidurile de tratament al infecţiilor de tract respirator, a concluzionat grupul de experţi reprezentanţi ai specialităţilor boli infecţioase, pneumologie şi ORL, reuniţi la sfârşitul anului trecut la Bucureşti. Astfel, macrolidele în general şi claritromicina în particular sunt recomandate de primă intenţie pentru trata­mentul ambulatoriu al pneumoniei comunitare (PC) la adultul fără comorbidităţi, fără antibioticoterapie recentă şi fără factori de gravitate. Macrolidele reprezintă un regim alternativ, în asociere cu o beta-lactamină, pentru PC la pacientul cu antibioticoterapie recentă, comorbidităţi sau la pacientul spitalizat. În cazul exacerbărilor BPOC, se recomandă claritromicina ca alternativă la pacienţii fără factori de risc. Aceasta îşi poate dovedi utilitatea şi în formele complicate, în asociere cu corticoterapia sistemică. Pentru rinosinuzita acută, macrolidele reprezintă o alternativă utilă de terapie la amoxicilină sau amoxicilină/acid clavulanic. Claritromicina este o alternativă eficientă pentru angina cauzată de S. pyogenes – la pacienţii hipersensibili la penicilină, dar reprezintă prima linie de tratament pentru faringoamigdalita bacteriană nestreptococică. De asemenea, poate reprezenta o soluţie alternativă terapeutică cu un raport cost-eficienţă favorabil pentru tratamentul otitei medii.
Implicarea genului Acinetobacter în infecţiile nosocomiale este urmărită de Alina Cristina Neguţ şi Mircea Ioan Popa. Deşi pneumonia cu Candida spp. este o patologie rară, având în vedere faptul că atât pneumonia, cât şi colonizarea cu Candida spp. sunt asociate cu un prognostic prost şi cu o rată de mortalitate crescută, Nicoleta Petraru şi colab. consideră că aceasta nu trebuie neglijată, iar instituirea rapidă a tratamentului potrivit este imperios necesară în vederea salvării vieţii pacientului. Mircea Ioan Popa este de părere că vaccinările sunt mereu în actualitate, iar în articolul semnat împreună cu Gabriela Loredana Popa, consideră că utilizarea corectă a antibioticelor şi chimioterapicelor constituie o necesitate. Un interesant caz clinic – neoplasm de cavum concomitent cu o infecţie toxoplasmică – este semnalat de Gabriela Loredana Popa.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe