Newsflash
Apariții editoriale

Suplimentele de magneziu, utile în diabet

de Dr. Mariana MINEA - ian. 16 2014
Suplimentele de magneziu, utile în diabet
   Am primit la redacţie cel mai recent număr al revistei Clujul medical – numărul 3/2013, revista Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu“ din Cluj-Napoca. Cu o ţinută sobră şi elegantă, publicaţia abordează, în cele 124 de pagini, subiecte din domeniile chirurgie, pediatrie, nefrologie, nutriţie şi boli metabolice, ORL, cardiologie, psihiatrie, fiziologie, anatomie, medicină dentară şi medicină psihosomatică. Revista cuprinde cinci reviewuri, 15 cercetări originale, un studiu de caz, trei articole despre istoricul medicinii şi farmaciei şi trei reviewuri de cărţi, una dintre ele fiind „Dileme etice la sfârşitul vieţii“, carte scrisă de Beatrice Ioan şi Vasile Astărăstoae. La capitolul medicină psihosomatică, autorii review-ului – din România şi din Bulgaria – analizează rolul comunicării medic-pacient în îmbunătăţirea managementului infecţiei HIV. Chirurgii plasticieni Dinu Dumitraşcu şi Alexandru Georgescu trec în revistă literatura de specialitate pe tema efectelor adverse locale consecutive injectării de acid hialuronic, mai precis asupra formării de biofilm. Editorul-şef Dan Lucian Dumitraşcu împreună cu Teodora Surdea-Blaga prezintă, în secţiunea dedicată cercetărilor originale, un sistem informatic util pentru diagnosticarea sindromului de intestin iritabil dedicat medicilor, inclusiv celor care nu sunt de specialitate, şi pacienţilor. Un studiu realizat la Institutul Inimii „Niculae Stăncioiu“ din Cluj-Napoca a dus la concluzia că inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei şi blocanţii receptorilor de angiotensină pot avea efect protector terapeutic la pacienţii cu fibrilaţie atrială, prin reducerea substratului inflamator la nivelul inimii. Tot la secţiunea dedicată cercetărilor originale, una dintre lucrările pe tema bolilor metabolice analizează rolul deficitului de magneziu şi de seleniu în apariţia bolii arteriale periferice consecutivă diabetului zaharat. Această carenţă devine semnificativă mai ales în condiţii de dislipidemie severă şi în prezenţa complicaţiilor microvasculare precoce, sugerând necesitatea suplimentării cu magneziu şi seleniu. Cercetarea a fost realizată prin colaborare între Institutul Regional de Gastroenterologie „O. Fodor“, Universitatea „Babeş-Bolyai“ şi UMF „Iuliu Haţieganu“. Alt studiu, realizat de medicii de la Spitalul Clinic Municipal din Cluj-Napoca, urmăreşte rolul tratamentului cu sildenafil şi donepezil în ischemia cronică de membru inferior, cu efecte demonstrate favorabile în reducerea stresului oxidativ. Lucrările menţionate reprezintă doar o parte din materialele ştiinţifice pe care le puteţi citi în Clujul medical.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe