Newsflash
Apariții editoriale

Studii de impact asupra calității vieții

de Monica GEORGESCU - iun. 16 2017
Studii de impact asupra calității vieții
     Sindromul ovarelor polichistice (SOP) este o patologie complexă, care se asociază cu disfuncții metabolice și de fertilitate. Chisturile ovariene sunt specifice bolii, dar SOP poate fi diagnosticat și în absența chisturilor ovariene. În volumul 120, numărul 4, din octombrie-decembrie 2016 al Revistei medico-chirurgicale, dr. Ioana Cristina Amihăesei (Iași) publică un review sistematic asupra sindromului ovarelor polichistice și a felului în care acesta afectează calitatea vieții femeilor. SOP are o manifestare multisistemică, care are la bază un dezechilibru hormonal la nivelul hipotalamusului. De asemenea, SOP se asociază frecvent cu rezistența la insulină și cu obezitatea – factori de risc pentru sindromul metabolic. De fapt, 65% din femeile diagnosticate cu SOP suferă și de diabet. Sindromul ovarelor polichistice poate fi tratat și controlat prin medicație, dar și prin modificări ale stilului de viață. Slăbirea sau menținerea unei greutăți adecvate are un efect direct asupra insulinorezistenței.
     Dializa salvează și prelungește viața celor care suferă de insuficiența renală cronică. Cu toate astea, impactul asupra calității vieții celor care beneficiază de dializă nu poate fi negat. Dr. Luciana Carmen Nitoi (Iași) prezintă rezultatele unui studiu transversal care a evaluat relația dintre situația socio-economică și calitatea vieții în cazul pacienților dializați. Rezultatele au indicat un declin al calității vieții în rândul celor care nu beneficiază de ajutor sau îngrijire acasă, precum și în cazul pacienților dializați care au raportat dificultăți financiare, comparativ cu cei a căror situație materială raportată a fost satisfăcătoare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe